ΠΟΛΙΤΙΚΗ
15/06/2018 16:44 EEST | Updated 15/06/2018 19:46 EEST

Ποινική δίωξη για προπαρασκευαστικές πράξεις εσχάτης προδοσίας στον Μπαρμπαρούση

Eurokinissi

(Upd-) Το κακουργηματικού βαθμού αδίκημα των προπαρασκευαστικών πράξεων εσχάτης προδοσίας απέδωσε ο Εισαγγελέας Γιώργος Καλούδης, στον μέχρι πρότινος βουλευτή της Χρυσής Αυγής για όσα ισχυρίστηκε από του βήματος της Βουλής.

Ο κ. Καλούδης ολοκλήρωσε την έρευνα που του ανατέθηκε από τον Άρειο Πάγο, που κινητοποιήθηκε άμεσα τόσο με τις παρεμβάσεις των υπουργών Άμυνας όσο και με του υπουργού Δικαιοσύνης που ζήτησε έρευνα για το θέμα.

Η έρευνα του κ. Καλούδη ολοκληρώθηκε τάχιστα, με τις καταθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Άμυνας και ο εισαγγελέας προχώρησε στην απαγγελία κατηγορίας σε βάρος του βουλευτή, παραπέμποντας την δικογραφία στον ανακριτή.

Πλέον ο δικαστικός λειτουργός που θα εξετάσει τον φάκελο, θα κρίνει αν θα διατάξει την σύλληψη του βουλευτή με την διαδικασία του αυτοφώρου ή αν θα τον καλέσει σε απολογία για την υπόθεση.

Η εντολή πάντως του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ζαχαρή , μετά την προσφυγή των κ.κ. Καμμένου και Κουβέλη ήταν να ερευνηθούν σε βάρος του κ. Μπαρμπαρούση τα αδικήματα της εσχάτης προδοσίας και των προπαρασκευαστικών πράξεων εσχάτης προδοσίας και να κινηθεί σε βάρος του βουλευτή η αυτόφωρη διαδικασία.

Σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα, η τιμωρία για εκείνον που προβαίνει σε προπαρασκευαστικές ενέργειες εσχάτης προδοσίας τιμωρείται με πρόσκαιρη κάθειρξη, ενώ ο νόμος προβλέπει ισόβια ή πρόσκαιρη κάθειρξη για όσους διαπράττουν εσχάτη προδοσία. Σύμφωνα με το άρθρο 135 του Κώδικα που αφορά την δίωξη σε βάρος του κ. Μπαρμπαρούση: «Όποιος δημόσια ή με τη διάδοση εγγράφων, εικόνων ή παραστάσεων προκαλεί με πρόθεση ή προσπαθεί να διεγείρει άλλους στο να επιχειρήσουν πράξεις από εκείνες που αναφέρονται στο άρθρο 134 περί εσχάτης προδοσίας» τιμωρείται με κάθειρξη. 

Τι προηγήθηκε 

Μετά το πρωτοφανές παραλήρημα του «χρυσαυγίτης» Κώστας Μπαρμπαρούσης από τα έδρανα της Βουλής, αρχικά πληροφορίες από τη Βουλή ανέφεραν ότι ο Μπαρμπαρούσης είχε συλληφθεί έπειτα από συνεργασία των αστυνομικών δυνάμεων της Βουλής και ασφάλειας. Ωστόσο, το υπ. Προστασίας του Πολίτη δεν επιβεβαίωνε σχετικά. 

Έγινε όμως γνωστό ότι ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευάγγελος Ζαχαρής, έδωσε γραπτή παραγγελία για το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας (που διώκεται σε βαθμό κακουργήματος και για το οποίο δεν απαιτείται άρση της βουλευτικής ασυλίας) στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλία Ζαγοραίο. 

Συγκεκριμένα, στην παραγγελία του ο κ. Ζαχαρής ζητούσε να διερευνηθεί η διάπραξη του αδικήματος της εσχάτης προδοσίας από τον Κ. Μπαρμπαρούση. Παράλληλα, αναφέρει ότι για το εν λόγω αδίκημα, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και τις συνταγματικές διατάξεις, δεν απαιτείται άδεια της Βουλής για την άσκηση δίωξης.

Νωρίτερα πληροφορίες έκαναν λόγο για το γεγονός ότι η φρουρά τον είχε υπό παρακολούθηση εντός της Βουλής για περίπου δύο ώρες. Μάλιστα, σημειώνεται πως η εντολή του φρούραρχου Κυριαζόπουλου ήταν «μην τον χάσετε από τα μάτια σας». Την ίδια στιγμή, οι ίδιες πηγές έκαναν λόγο πως ο πρώην βουλευτής της ΧΑ βγήκε με τα πόδια από την Αμαλίας, περπάτησε 50 μέτρα προς το Ζάππειο όπου επί της λ. Αμαλίας τον περίμενε το αυτοκίνητό του και ότι από εκεί τον «παρέλαβε» η Αντιτρομοκρατική όπου και, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τον συνέλαβε. 

Το παραλήρημα 

Ο κ. Μπαρμπαρούσης στο παραλήρημά του στη Βουλή κάλεσε τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας «να συλλάβει τον πρωθυπουργό, τον. υπ. Εθνικής Άμυνας και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Άμεση ήταν η παρέμβαση του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, ενώ  με την ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας αποφασίστηκε στέρηση λόγου στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας.

Να σημειώσουμε δε, πως ο υπ. Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος ζήτησε την ποινική δίωξη του Κ. Μπαρμπαρούση και της Χρυσής Αυγής, καθώς και την άρση της βουλευτικής ασυλίας.  

ΔΙΟΡΘΩΣΗ: Προηγούμενη εκδοχή της είδησης ανέφερε ότι ο κ. Μπαρμπαρούσης είχε συλληφθεί.  Το υπ. Προστασίας του Πολίτη, όμως, διαψεύδει την πληροφορία. 

Sponsored Post