Σύνοδος Κορυφής «στον αέρα»: Ανοιχτά όλα για Τουρκία και προσφυγικό/μεταναστευτικό

Μια συνάντηση- «θρίλερ».
Piroschka Van De Wouw / Reuters

Σε μία συνάντηση που παίρνει ιστορικές διαστάσεις και «μυρίζει» θρίλερ, οι Ευρωπαίοι ηγέτες κάθησαν το βράδυ της Πέμπτης 17 Οκτωβρίου στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, με ανοιχτές τις δυσκολότερες αποφάσεις που καλούνται να λάβουν.

Το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου παραμένει «λευκό», όπως αναφέρουν στη HuffPost αρμόδιες και καλά ενημερωμένες ευρωπαϊκές πηγές, στα δύο κρισιμότερα σημεία:

- Δεν υπάρχει καμία γραπτή αναφορά σε σχέση με την εισβολή της Τουρκίας στην Βορειοανατολική Συρία.

- Δεν υπάρχει καμία γραπτή αναφορά στο Προσφυγικό/Μεταναστευτικό, όπου αποτελεί κοινό μυστικό πως, εάν συνεχιστεί η τουρκική εισβολή, έπεται ανθρωπιστική κρίση απρόβλεπτων διαστάσεων.

Σημειώνεται πως το βράδυ της Πέμπτης έγινε γνωστό πως η Τουρκία και οι ΗΠΑ κατέληξαν σε συμφωνία για πενθήμερη κατάπαυση του πυρός στη Συρία, προκειμένου να αποσυρθούν οι κουρδικές δυνάμεις από τη ζώνη ασφαλείας- μια εξέλιξη η οποία θεωρείται πως θα επηρεάσει την πορεία των συνομιλιών.

Η ελληνική πλευρά προσήλθε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση, ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι οφείλουν να επιδείξουν αλληλεγγύη - και μάλιστα έμπρακτα, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες που αναλογούν σε κάθε μία από τις χώρες - μέλη της ΕΕ, ώστε να επιμεριστεί το αυξανόμενο βάρος από τα κύματα προσφύγων/μεταναστών.

Όπως δήλωσε ήδη στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, θα προτείνει κυρώσεις για όσες χώρες τυχόν αρνηθούν να αναλάβουν το βάρος που τους αναλογεί, ενώ η Ελλάδα έχει ήδη σηκώσει τεράστιο βάρος για το μέγεθός της - και για πολλά χρόνια.

Η Σύνοδος Κορυφής καλείται σε κάθε περίπτωση να λάβει αποφάσεις και να καλύψει τα κενά σημεία στο κείμενο των συμπερασμάτων, έστω και αν απαιτηθεί ολονύχτια διαπραγμάτευση. Κάτι που ήδη μοιάζει εξαιρετικά πιθανό.

Όσον αφορά στο ζήτημα της διεύρυνσης για τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, το ΑΠΕ-ΜΠΕ μεταδίδει ότι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως στις Βρυξέλλες έχουν εκδηλωθεί ισχυρές αντίρροπες δυνάμεις, καθώς κάποιες χώρες θέλουν η διεύρυνση να προχωρήσει, κάποιες να μην προχωρήσει καθόλου και άλλες να γίνουν ξεχωριστές συζητήσεις για την Αλβανία και τη Βόρειο Μακεδονία. «Δεν υπάρχει κάτι ξεκάθαρο πώς θα προχωρήσει», συμπληρώνουν.

Για την Τουρκία, η ελληνική κυβέρνηση χαιρετίζει τη συμφωνία στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων που προβλέπει ένα πλαίσιο κυρώσεων σε πρόσωπα και επιχειρήσεις που εμπλέκονται στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Αυτό το πλαίσιο αναμένεται να εξειδικευθεί το επόμενο διάστημα. Όλες οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες στηρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας πως κοινή θέση των κρατών-μελών της Ε.Ε., είναι να σταματήσουν οι παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία, «εκεί που υπάρχει μια λεπτή ισορροπία ώστε και να σταματήσουν οι παράνομες ενέργειες και να μην εγκαταλειφθούν οι πρόσφυγες». Προσθέτουν ότι δεν πρέπει να συνδεθεί η χρηματοδότηση της Τουρκίας για το μεταναστευτικό, με την κλιμάκωση των κυρώσεων εναντίον της. «Υπάρχουν συζητήσεις και περιμένουμε να δούμε στο δείπνο αν θα υπάρχει θετική κατάληξη» συνεχίζουν, ενώ ξεκαθαρίζουν πως «όλες οι χώρες της Ε.Ε. έχουν ζητήσει να σταματήσει η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία».

Σε ό,τι αφορά το Σχέδιο Β για το οποίο έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπογραμμίζουν πως «αν δούμε ότι δεν αποδίδουν οι ενέργειες της Ε.Ε. να σταματήσουν οι ροές από την Τουρκία προς την Ευρώπη, τότε θα πρέπει η Ευρώπη να σκεφτεί άλλους τρόπους ώστε να μην εγκλωβίζονται στην Ελλάδα. Τα εργαλεία για αυτό θα τα δούμε στη συνέχεια και αφού συμφωνήσουμε ότι όλοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Μακρόν: Όχι άλλα όπλα στην Τουρκία

Aπό την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Associated Press, προέτρεψε ους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταδικάσουν ενωμένοι την εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία και προειδοποιεί, ότι η εισβολή θα μπορούσε να αναζωογονήσει το «Χαλιφάτο» των Ισλαμιστών.

Μιλώντας στις Βρυξέλλες κατά την προσέλευσή του, πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής της ΕΕ, ο Mακρόν δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Θέλω να μιλήσουμε ξανά με μια ενωμένη, σαφή και σταθερή φωνή για να καταδικάσουμε αυτή την επίθεση».

Κάλεσε το μπλοκ των 28 εθνών να συμφωνήσει, ώστε «όλοι μαζί να σταματήσουν τις εξαγωγές όπλων στους Τούρκους».

Ο Μακρόν λέει ότι η ΕΕ πρέπει να συνεργαστεί με τους μεγάλους διεθνείς εταίρους της «για να τερματιστεί αυτή η επίθεση που δημιουργεί σήμερα ένα πραγματικό ανθρωπιστικό δράμα και κινδυνεύει να ξαναδώσει ζωή στην Daesh».

Σασόλι: Αυστηρότερες κυρώσεις στην Τουρκία

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι ζήτησε να υπάρξουν αυστηρότερες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Τουρκίας και δήλωσε ότι οι ενταξιακές συνομιλίες της Άγκυρας με την ΕΕ πρέπει να ανασταλούν λόγω της τουρκικής εισβολής στη βόρεια Συρία.

«Οι κυρώσεις θα πρέπει να είναι πολύ αυστηρότερες και να περιλαμβάνουν υφιστάμενα συμβόλαια», δήλωσε ο Σασόλι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες. Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα αυτή την εβδομάδα οι κυβερνήσεις των χωρών μελών της ΕΕ δεσμεύτηκαν να μην υπογράψουν νέες συμφωνίες με την Τουρκία για πωλήσεις όπλων, αλλά δεν ανέλαβαν καμιά δράση κατά των υφισταμένων συμφωνιών.

Δημοφιλή