Σύνοδος κορυφής ΕΕ: Δέκα «μπαλαντέρ» στην κούρσα για τα πέντε κορυφαία αξιώματα της Ευρώπης

Στους διαδρόμους της συνόδου κορυφής το lobbying δίνει και παίρνει...
Rawf8 via Getty Images

Τα καμώματα του Ταγίπ Ερντογάν που πυροδοτεί εντάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και οδηγεί στην «κατάψυξη» τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΕΕ-Τουρκίας, δεν είναι το μοναδικό θέμα που απασχολεί τους «28» της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής που βρίσκεται σε εξέλιξη (20-21 Ιουνίου 2019).

Οι ηγέτες της ΕΕ επιδιώκουν να καλύψουν έως και πέντε βασικές θέσεις - κλειδιά, επιλέγοντας τα πρόσωπα που θα εποπτεύουν τις κοινές πολιτικές των 28 εθνών που συναπαρτίζουν την Ενωση, καθώς τα συγκεκριμένα πόστα-κλειδιά θα εκκενωθούν μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες.

ASSOCIATED PRESS

Σε αυτά περιλαμβάνονται η θέση του προέδρου του Συμβουλίου, που κατέχει ο Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος της πανίσχυρης Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία σήμερα διευθύνεται από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

Στον κατάλογο που παρουσίασε το διεθνές πρακτορείο Associated Press, συναντάμε μερικούς από τους κορυφαίους υποψηφίους για τις συγκεκριμένες θέσεις εργασίας. Τα ονόματα παρατίθενται με αλφαβητική σειρά. Οι υποψήφιοι αυτοί μπορούν να θεωρηθούν ως «κατάλληλοι» για ένα ή περισσότερα από αυτά τα πόστα. Δώστε προσοχή και στις χώρες καταγωγής των υποψηφίων. Για την επιλογή των προσώπων και την τελική «μοιρασιά» θα συνεκτιμηθεί ασφαλώς αυτότ ο σημαντικό δεδομένο...

Μισέλ Μπαρνιέ, Γαλλία

Costas Baltas / Reuters

Ο Μπάρνιε, ένας 68χρονος Γάλλος από τα φαβορί: Διακρίθηκε εσχάτως στις κοινές διαπραγματαεύσεις των 27 της ΕΕ, καθώς αντιμετώπισαν την Βρετανία στις διαπραγματεύσεις για το Brexit. Καταγόμενος από την Σαβοϊα, ο Μπαρνιέ ήταν υπεύθυνος για τη διοργάνωση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων της Αλμπερτβίλ το 1992, πριν μπει στην πολιτική για να φτάσει μέχρι το αξιωμα του αντιπροέδρου της Κομισιόν. Ωστόσο, λόγω του χρονοδιαγράμματος των συνομιλιών του Brexit, δεν έχει διεκδικήσει δημόσια μια νέα θέση εργασίας στην ΕΕ.

Ζοσέπ Μπορέλ, Ισπανία

ASSOCIATED PRESS

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας θεωρείται ως υποψήφιος επικεφαλής για τη θέση του εκπροσώπου εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ ή αντιπρόεδρος της Επιτροπής. Ο 72χρονος σοσιαλιστής ήταν υπουργός Οικονομικών και Οικονομίας και κατείχε άλλες ανώτερες ισπανικές θέσεις κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980. Εκλέχτηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2004, ήταν πρόεδρος για πέντε χρόνια.

Σκα Κέλερ, Γερμανία

ASSOCIATED PRESS

Είναι πρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και υποψήφια για την προεδρία του κοινοβουλίου. Γεννήθηκε στην τότε κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία και από το 2009 είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είναι γνωστή για τη δέσμευσή της για την καταπολέμηση της διαφθοράς και υποστηρίζει επίσης θεμιτές εμπορικές πολιτικές, καλωσορίζοντας τους πρόσφυγες και εξασφαλίζοντας καθεστώς νόμιμης μετανάστευσης.

Ντάλια Γκριμπαουσκάϊτε, Λιθουανία

ASSOCIATED PRESS

Με διαφορά το δυσκολότερο όνομα... Η 63χρονη πρώην Επίτροπος του προϋπολογισμού της ΕΕ. Ανεξάρτητη πολιτικός, ανέλαβε καθήκοντα το 2009, όταν ο θυμός για την οικονομική ύφεση ξεχύθηκε στους δρόμους με βίαιες ταραχές. Κέρδισε το παρατσούκλι «Steel Magnolia» για την σκληρή της στάση σε σχέση με τη διαφθορά και τη Ρωσία, ενώ άσκησε έντονες προσπάθειες να απελευθερώσει τη Λιθουανία από την ενεργειακή εξάρτηση από την Gazprom. Υπήρξε ένας από τους ισχυρότερους υποστηρικτές του ΝΑΤΟ για την προετοιμασία αμυντικών σχεδίων για τις χώρες της Βαλτικής.

Στέφαν Λόφβεν, Σουηδία

ASSOCIATED PRESS

Ο Λόφβεν είναι ο πρωθυπουργός της Σουηδίας από το 2014, δύο χρόνια μετά την ανάδειξή του στην ηγεσία των σοσιαλδημοκρατών. Τον Ιανουάριο, ο 61χρονος - έμπειρος διαπραγματευτής... - συγκρότησε μια κεντροαριστερή κυβέρνηση μειοψηφίας. Ο Λόφβεν βρισκόταν στο τιμόνι όταν η Σουηδία έφτασε σε αριθμό ρεκόρ μεταναστών από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική το 2015. Αντεξε και ενίσχυσε τους νόμους περί μετανάστευσης, σε μια χώρα που υπερηφανεύεται για την υποδοχή μεταναστών και προσφύγων.

Άνγκελα Μέρκελ, Γερμανία

Associated Press

Η Μέρκελ, Γερμανίδα καγκελάριος από το 2005, λέγεται ότι είναι υποψήφια για πρόεδρος του Συμβουλίου. Η ίδια δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να... ξαναρχίσει, μετά τη λήξη της θητείας της το 2020. Υπήρξε κεντρικό πρόσωπο στις ευρωπαϊκές προσπάθειες για αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης χρέους και κέρδισε πολλούς επαίνους - αλλά και πολλή κριτική - για την υποδοχή των προσφύγων το 2015. Η Μέρκελ, η οποία συμπληρώνει τα 65 τον επόμενο μήνα, παρέδωσε πρόσφατα το τιμόνι της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης μετά από μία εξαιρετικά επιτυχημένη κομματική διαδρομή.

Μαρκ Ρούτε, Ολλανδία

ASSOCIATED PRESS

Ο Ρούτε, Ολλανδός πρωθυπουργός που ξεχώρισε για τις ικανότητές του να χτίζει συμμαχίες μέσα στην χώρα του σε δύσκολες εποχές. Πρώην διευθυντής ανθρώπινου δυναμικού στην αγγλο-ολλανδική πολυεθνική Unilever, είναι μέλος του ολλανδικού Λαϊκού κόμματος για την ελευθερία και τη δημοκρατία, το οποίο έχει κατευθύνει στα δεξιά. Είναι υπέρ της ΕΕ, αλλά θέλει το μπλοκ να μεταρρυθμιστεί, ώστε να μπορεί να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση σημαντικών διασυνοριακών ζητημάτων, όπως η αλλαγή του κλίματος και η μετανάστευση. Ο Ρούτε έχει δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται για μια κορυφαία θέση εργασίας στην ΕΕ, αλλά αυτό δεν έχει μειώσει την φημολογία...

Φρανς Τίμερμανς, Ολλανδία

ASSOCIATED PRESS

Ο Τίμερμανς είναι πρώην υπουργός εξωτερικών της Ολλανδίας. Μιλάει πολλές γλώσσες και είναι ο πρώτος αντιπρόεδρος της επιτροπής από το 2014. Έχει μεγάλη εμπειρία στην Ευρώπη, αφού υπήρξε και υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Ο πολιτικός του Εργατικού Κόμματος κέρδισε σεβασμό μετά την κατάρριψη της πτήσης της Malaysia Airlines στην Ουκρανία τον Ιούλιο του 2014, όταν εκφώνισε οργισμένος μία ομιλία στα Ηνωμένα Έθνη, λέγοντας ότι η απώλεια περίπου 200 Ολλανδών πολιτών «άφησε μια ανοιχτή πληγή στην καρδιά του ολλανδικού έθνους».

Μαργκρέτε Βεστάγκερ, Δανία

ASSOCIATED PRESS

Επικεφαλής των αρχγών ανταγωνισμού της ΕΕ από το 2014, έχει προταθεί ως πιθανή πρόεδρος της Κομισιόν. Πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός της Δανίας και οικονομικός υπουργός, η Βεστάγκερ στα 51 της, είναι περισσότερο γνωστή για την παραγωγή τίτλων με τα βαριά πρόστιμα που έριξε σε μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας. Εκλέχθηκε στο Κοινοβούλιο της Δανίας το 2001 και έγινε το 2007 αρχηγός του Φιλελεύθερου Κόμματος για επτά χρόνια.

Μάνφρεντ Βέμπερ, Γερμανία

ASSOCIATED PRESS

Ο 46χρονος Βαυαρός είναι μέλος του συντηρητικού Κόμματος της Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης στη Γερμανία - εταίρος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ. Είναι υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Βέμπερ έδωσε σκληρό αγώνα στις ευρωεκλογές τον Μάϊο του 2019, κόντρα σε λαϊκιστές και επικριτές της Μέρκελ, σε μία μάχη που βρήκε αποδυναμωμένη την Καγκελάριο. Ο Βέμπερ προειδοποίησε τους λαϊκιστές ότι δεν έχουν θέση στη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (εννοώντας φυσικά το ΕΛΚ), εκτός αν μοιραστούν το όραμα της κεντροδεξιάς για μια «ενωμένη, ολοκληρωμένη και πιο φιλόδοξη Ευρώπη».

Δημοφιλή