ΠΟΛΙΤΙΚΗ
20/09/2018 18:06 EEST | Updated 20/09/2018 18:07 EEST

Σύνοδος Κορυφής: Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας ζήτησε ο Τσίπρας

Vincent Kessler / Reuters

 Φιλοευρωπαϊκό μέτωπο γύρω από μία πρόταση του Αλέξη Τσίπρα συστήθηκε στην Αυστρία κατά την Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε την δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας που θα χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. και την πρόταση αποδέχθηκε μία σειρά χωρών ανάμεσα στις οποίες είναι Βρετανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Σουηδία.

Στην απέναντι όχθη βρίσκονται χώρες των οποίων οι ηγεσίες ανήκουν στην αντιευρωπαϊκή πτέρυγα της ευρωπαϊκής δεξιάς και στην ακροδεξιά ομάδα.

Συγκεκριμένα ο Αλ. Τσίπρας πρότεινε να δοθεί προτεραιότητα στην συγκρότηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία εντός των ευρωπαϊκών θεσμών για τη δημιουργία εντός του έτους, στη βάση της πρότασης της Κομισιόν. Σημείωσε ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες θα λάβουν ένα σαφές μήνυμα ενίσχυσης της αλληλεγγύης, το οποίο θα αποτελέσει παράδειγμα δράσης της Ε.Ε.

Η Ελλάδα ζήτησε η χρηματοδότηση του μηχανισμού αυτού να αντληθεί αποκλειστικά από πόρους του προϋπολογισμού της ΕΕ, διότι το ζήτημα έχει καταστεί ευρωπαϊκό και αγγίζει πλέον μεγάλο αριθμό κρατών μελών. Πέραν αυτού, υποστήριξε ότι ο μηχανισμός αυτός θα κοστίσει πολύ λιγότερο από την κοινή άμυνα ή την συνοριοφυλακή, αλλά είναι εξίσου ή περισσότερο αποτελεσματικός για τους Ευρωπαίους πολίτες.

Ο μηχανισμός θα εξασφαλίσει στα κράτη μέλη περισσότερα και πιο σύγχρονα μέσα για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, κυρίως δε αυτών που επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή (όπως οι πυρκαγιές). Τα μέσα θα είναι άμεσα στη διάθεση των κρατών μελών σε περίπτωση ανάγκης.