ΔΙΕΘΝΕΣ
21/03/2019 16:53 EET | Updated 21/03/2019 17:13 EET

Σύνοδος κορυφής της ΕΕ για το Brexit: Στο τραπέζι η αναβολή

Με τον κίνδυνο μιας άτακτης εξόδου να καραδοκεί.

ASSOCIATED PRESS

Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να ενημερώσουν την Τερέζα Μέι σήμερα Πέμπτη, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, πως μπορεί να πάρει περιθώριο λίγων μηνών για να οργανώσει ένα τακτικό Brexit- ωστόσο η Βρετανία θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με μια άτακτη έξοδο εάν η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου δεν κερδίσει τη στήριξη του κοινοβουλίου.

Πέραν του Brexit, στο επίκεντρο της συνόδου αναμένεται να βρεθούν και  οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Κίνα και θέματα ανταγωνιστικότητας και εμβάθυνσης της ενιαίας αγοράς.

Ο χρόνος πιέζει καθώς πλησιάζει η 29η Μαρτίου, μαζί με την απειλή μίας βρετανικής εξόδου χωρίς την συμφωνία και χωρίς την μεταβατική περίοδο που οι δύο πλευρές διαπραγματεύθηκαν εντατικά επί ενάμισι χρόνο και για την οποία η ΕΕ δεν αφήνει περιθώριο τροποποίησης.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες εκτιμούν πως το αίτημα της Μέι για αναβολή ως τις 30 Ιουνίου πιθανότατα θα έρθει αντιμέτωπο με την προτίμηση της ΕΕ η Βρετανία να έχει ολοκληρώσει αυτά που πρέπει να γίνουν και να έχει αρχίσει τη διαδικασία μετάβασης ως τις ευρωεκλογές (23 Μαΐου).

Σε περίπτωση που η συμφωνία αποχώρησης δεν εγκριθεί από την Βουλή των Κοινοτήτων, θα έχουμε νέα συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα», δήλωσε προσερχόμενος στη σύνοδο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Νωρίτερα είχε εκφράσει την πεποίθηση  ότι η απόφαση για την απάντηση στο αίτημα της Βρετανίδας πρωθυπουργού δεν θα ληφθεί στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής αυτής της εβδομάδας. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάνει μεγάλες χειρονομίες προς την Μεγάλη Βρετανία και τώρα το Λονδίνο πρέπει από την πλευρά του να προσφέρει σαφήνεια», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ νωρίτερα στην Γερμανική Ραδιοφωνία και πρόσθεσε ότι το πιθανότερο είναι οι διαβουλεύσεις για ενδεχόμενη αναβολή να συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα. «Δεν θα γίνει ούτε μετα-διαπραγμάτευση ούτε επαναδιαπραγμάτευση ούτε θα δοθούν επιπλέον εγγυήσεις ή παραχωρήσεις. Η διαπραγμάτευση έχει ολοκληρωθεί», τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

Είμαι εδώ για να συζητήσω με τους ομολόγους μου το αίτημα για μικρή παράταση έως τον Ιούνιο, δήλωσε από πλευράς της η Τερέζα Μέι, προσθέτοντας πως μια μικρή παράταση θα δώσει τον χρόνο για να γίνει μια τελική επιλογή. Είναι σημαντικό, πρόσθεσε, το κοινοβούλιο να υλοποιήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Τώρα είναι η ώρα για να αποφασίσει το κοινοβούλιο, δήλωσε, σημειώνοντας ότι μια μικρή παράταση θα δώσει την ευκαιρία για κάτι τέτοιο. Πραγματικά ελπίζω ότι θα φύγουμε με μια συμφωνία, συμπλήρωσε η Μέι.

Όλοι γνωρίζουν ότι αυτή είναι μια ιστορική στιγμή, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, προσθέτοντας πως «θα κάνουμε γα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε ένα συντεταγμένο Brexit», σημειώνοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να υπάρξει προετοιμασία για την πιθανότητα η συμφωνία να μην περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Η συμφωνία αποχώρησης ήταν αποτέλεσμα μιας καλής διαπραγμάτευσης και το περιθώριο ελιγμών που έχουμε είναι περιορισμένο, συμπλήρωσε η καγκελάριος, υπογραμμίζοντας πως το Brexit είναι σημαντικό αλλά η ΕΕ των 27 πρέπει να σκεφθεί το μέλλον της.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, προειδοποίησε την Τερέζα Μέι ότι η Βρετανία θα μπορούσε να βρεθεί ενώπιον μιας άτακτης εξόδου εάν δεν πάρει την έγκριση του κοινοβουλίου στην τρίτη της προσπάθεια την επόμενη εβδομάδα. «Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι, προς τους εαυτούς μας, τους Βρετανούς φίλους μας και τους λαούς μας» είπε ο Μακρόν. «Πρώτον, διαπραγματευόμαστε τη συμφωνία εξόδου εδώ και δύο χρόνια. Δεν μπορεί να επαναδιαπραγματευτεί. Δεύτερον, στο ενδεχόμενο ενός άλλου ”όχι” στη Βρετανία, θα οδεύουμε προς τη μη συμφωνία. Όλοι το ξέρουν». 

«Είμαστε επί της αρχής προετοιμασμένοι να δώσουμε παράταση», δήλωσε προσερχόμενος ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε. «Πρώτα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το βρετανικό κοινοβούλιο λέει «ναι». «Μπορούμε να ελπίζουμε ότι η αύξηση της πίεσης να βοηθήσει την διαδικασία της λήψης απόφασης», πρόσθεσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός.

«Είναι σημαντικό να επιλέξουμε παράταση τέτοιας διάρκειας που θα επιτρέψει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να λειτουργήσει», δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λέβεν.

Μια παράταση είναι καλύτερη από ένα σενάριο εξόδου χωρίς συμφωνία, δήλωσε ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς. Μπορεί να υπάρξει στήριξη προς μια παράταση, αλλά μόνο εάν απαντηθούν σημαντικά ερωτήματα, σημείωσε σχετικά.

Εάν το κοινοβούλιο απορρίψει την συμφωνία της Μέι, κατευθυνόμαστε προς ένα Brexit άνευ συμφωνίας, προειδοποίησε από πλευράς του ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ. «Θα προτιμούσαμε ένα δεύτερο δημοψήφισμα και την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ», πρόσθεσε.

«Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποια ακριβώς είναι η γνώμη της Βρετανίδας πρωθυπουργού για να ξέρουμε αν θα δώσουμε ή δεν θα δώσουμε παράταση», δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

«Πρέπει να ξέρουμε ποια είναι ακριβώς η θέση της βρετανικής κυβέρνησης...εάν θέλει ή δεν θέλει να λάβει μέρος στις ευρωεκλογές. Εάν θέλει, μπορούμε λογικά να εξετάσουμε διάφορα σενάρια» πρόσθεσε.

Το πιθανότερο είναι να δοθεί παράταση μόνο έως τον Μάιο ή μεγαλύτερη παράταση με το Ηνωμένο Βασίλειο να συμμετέχει στις ευρωεκλογές, δήλωσε η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, σημειώνοντας ότι η συμφωνία αποχώρησης δεν είναι στο τραπέζι. Είμαστε αισιόδοξοι, πρόσθεσε, αλλά οι χρόνοι είναι στα χέρια του βρετανικού κοινοβουλίου. Δεν είμαστε σίγουροι ότι θα καταφέρουμε να αποφύγουμε ένα Brexit χωρίς συμφωνία, δήλωσε η ίδια, τονίζοντας ότι δεν έχει κανένα νόημα η ΕΕ να κάνει κάποια παραχώρηση όταν δεν γνωρίζει τι ακριβώς επιθυμεί η Βρετανία.

Η Βρετανία θα πρέπει δώσει ένα λόγο εάν θέλει να καθυστερήσει την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ, προσθέτοντας ότι κανείς στην ΕΕ δεν επιθυμεί την περίπτωση μη συμφωνίας.

«Η κατάσταση στο Λονδίνο είναι μάλλον χαώδης αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η χρειάζεται να δοθεί κάποιο περιθώριο στη Βρετανία και να στηριχθεί το αίτημά της για μια μικρή παράταση. Οι συνθήκες ορίζουν, σημείωσε ο Βαράντκαρ, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές εάν συνεχίσει να είναι μέλος της ΕΕ. Αυτό δεν είναι θέμα προς συζήτηση, δήλωσε.

(με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC)