Σύνοδος Κορυφής: Τι σημάνει η για πρώτη φορά σύνδεση των χρηματοδοτήσεων με την τήρηση κανόνων δικαίου

Πώς θα λαμβάνονται οι αποφάσεις για τις χώρες που παραβιάζουν τους κανόνες. Ποιες μπαίνουν ξανά στο στόχαστρο.
O Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βικτορ Ορμπαν στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής (20 Ιουλίου)
O Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βικτορ Ορμπαν στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής (20 Ιουλίου)
Anadolu Agency via Getty Images

Οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ αποφάσισαν για πρώτη φορά να συνδέσουν τη χορήγηση ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων με τον σεβασμό των δημοκρατικών αξιών στην συμφωνία που υιοθετήθηκε στην σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών όσον αφορά τα μέτρα για την επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας που έχει πληγεί εξαιτίας της πανδημίας.

″Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρώπης που ο προϋπολογισμός συνδέεται με τους στόχους για το κλίμα και τον σεβασμό του κράτους δικαίου για τη χορήγηση χρηματοδότησης”, δήλωσε στην συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

″Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ένα εργαλείο για να ληφθούν μέτρα με ενισχυμένη πλειοψηφία στην περίπτωση παραβίασης του κράτους δικαίου” όπως διευκρίνισε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και συμπλήρωσε πως ”Ελήφθη μια πολύ σαφής δέσμευση για να προστατευθούν τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ και να ελεγχθούν πιο αυστηρά τα ευρωπαϊκά κονδύλια”, πρόσθεσε.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ, πρόεδροι της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αντίστοιχα. Κοινές δηλώσεις μετά τη συμφωνία (20 Ιουλίου, Βρυξέλλες)
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ, πρόεδροι της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αντίστοιχα. Κοινές δηλώσεις μετά τη συμφωνία (20 Ιουλίου, Βρυξέλλες)
ASSOCIATED PRESS

Η Ουγγαρία και η Πολωνία βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής των Βρυξελλών μετά την υιοθέτηση μέτρων φαίνεται να υπονομεύουν τις δημοκρατικές αξίας και τους κανόνες δικαίου.

Η Βουδαπέστη και η Βαρσοβία τελούν και οι δύο υπό τη διαδικασία που προβλέπεται από το άρθρο 7 της Συνθήκης της ΕΕ, η οποία δίδει τη δυνατότητα επιβολής κυρώσεων σε ένα κράτος μέλος, το οποίο δεν θα σέβεται τις ιδρυτικές της αξίες. Ωστόσο η απόφαση λαμβάνεται με ομοφωνία.

Η Πολωνία και η Ουγγαρία είχαν απειλήσει να ασκήσουν βέτο σε οποιαδήποτε σύνδεση γινόταν ανάμεσα στην χρηματοδότηση και το κράτος δικαίου, αλλά, στην διάρκεια της τέταρτης νύχτας διαπραγματεύσεων προέκυψε ένα σχέδιο συμφωνίας, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.

Σύμφωνα με την τελική ρύθμιση, κάθε μέτρο αναστολής της χορήγησης ή ενδεχόμενης μείωσης των ευρωπαϊκών κονδυλίων λόγω παραβιάσεων του κράτους δικαίου που θα προτείνεται από την Κομισιόν, θα πρέπει να εγκριθεί από μια ενισχυμένη πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ (55% των χωρών και 65% του πληθυσμού).

Ο Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε ότι ζήτησε ”να δοθεί τέλος στην ταπείνωση” του άρθρου 7. ”Η Ουγγαρία δήλωσε έτοιμη να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα στο πλαίσιο της διαδικασίας του άρθρου 7 ώστε να μπορέσει να ληφθεί απόφαση στο (Ευρωπαϊκό) Συμβούλιο”, δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ. ”Η γερμανική προεδρία του (Ευρωπαϊκού) Συμβουλίου δέχθηκε να φροντίσει η διαδικασία αυτή να προχωρήσει, εντός των ορίων των δυνατοτήτων της”, πρόσθεσε ο ίδιος.

O πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής (19 Ιουλίου)
O πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής (19 Ιουλίου)
JOHN THYS via Getty Images

″Εναπόκειται στην Ουγγαρία να αναλάβει την πρωτοβουλία”, διευκρίνισε η καγκελαρία.

Ένα βέτο από τον Όρμπαν θα έθετε εν αμφιβόλω όλη τη διαπραγμάτευση για το σχέδιο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την πανδημία του νέου κορονοϊού, έπειτα από σκληρή μάχη ανάμεσα στις λεγόμενες ”φειδωλές” χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά από τη μια και τη Γαλλία και τη Γερμανία από την άλλη. Το σχέδιο, ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσού που θα αντληθεί με την έκδοση — για πρώτη φορά — κοινού ευρωπαϊκού χρέους, θα εγγραφεί στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ (2021-2027), συνολικού ύψους 1,074 τρισεκ. ευρώ.

Η διαδικασία βάσει του άρθρου 7 σε βάρος της Πολωνίας ανάγεται στον Δεκέμβριο του 2017. Τον Σεπτέμβριο του 2018 κινήθηκε η ίδια διαδικασία σε βάρος της Ουγγαρίας, αυτή τη φορά με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Προς το παρόν, έχουν ανασταλεί και μετατεθεί σε μελλοντικές συνόδους.

(Με πληροφορίες από Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων και ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή