ΔΙΕΘΝΕΣ
30/01/2020 11:30 EET

Σύνορα ΗΠΑ - Μεξικού: Ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο τούνελ διακίνησης ναρκωτικών

Οι διακινητές του καρτέλ το είχαν περιποιηθεί ιδιαίτερα για να τους εξυπηρετεί.

Reuters

Οι αμερικανικές αρχές ανέφεραν ότι έχουν ανακαλύφθηκε η μεγαλύτερη σήραγγα λαθρεμπορίου που βρέθηκε ποτέ στα σύνορα με το Μεξικό. 

Με έκταση μεγαλύτερη από 1χλμ και 300 μ., η σήραγγα είχε όλες τις ανέσεις, όπως ανελκυστήρας, σιδηροτροχιά, συστήματα αποχέτευσης και αερισμού και ηλεκτρικά καλώδια υψηλής τάσης.

Το πέρασμα συνδέει μια βιομηχανική περιοχή στην πόλη της Τιχουάνας με το Μεξικό στην περιοχή του Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια.

Πάντως, δεν έγιναν συλλήψεις ούτε βρέθηκαν ναρκωτικά. Οι αρχές δεν ανέφεραν αν υποψιάζονται συγκεκριμένα άτομα. 

Ωστόσο, το καρτέλ Sinaloa του Μεξικού, που χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ ως μία από τις μεγαλύτερες οργανώσεις διακίνησης ναρκωτικών στον κόσμο, λειτουργεί στην περιοχή. Ο ιδρυτής και  ηγέτης του, Χοακίν “El Chapo” Γκουζμάν, βρίσκεται στις αμερικανικές φυλακές. 

Το τούνελ ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά τον Αύγουστο. Οι μεξικανικές αρχές εντόπισαν την είσοδό του και αμερικανοί ερευνητές το χαρτογράφησαν, προτού κυκλοφορήσουν τα ευρήματα την Τετάρτη.

«Η πολυπλοκότητα και το μήκος αυτής του τούνελ αποδεικνύουν τις χρονοβόρες και τιτάνιες προσπάθειες που έκαναν οι διακινητές ναρκωτικών για να μεταφέρουν ναρκωικά από τη μια περιοχή στην άλλη», δήλωσε ο Κάρντελ Μόρταντ, ειδικός πράκτορας υπεύθυνος για τις έρευνες εσωτερικής ασφάλειας στο Σαν Ντιέγκο.

 

Πηγή: BBC