ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
08/04/2020 09:46 EEST | Updated 08/04/2020 12:16 EEST

Σεντένο: Στόχος ένα ισχυρό δίχτυ ασφαλείας της ΕΕ κατά των επιπτώσεων του κορονοϊού

Και «δέσμευση σε ένα μεγάλο σχέδιο ανάκαμψης».

ASSOCIATED PRESS

Ένα «ισχυρό δίχτυ ασφαλείας της ΕΕ κατά των επιπτώσεων της Covid-19» και μια «δέσμευση σε ένα μεγάλο σχέδιο ανάκαμψης» αποτελούν τους στόχους του αύριο, έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, Μάριο Σεντένο, μετά το νέο αδιέξοδο στην τηλεδιάσκεψη των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης.

«Μετά από 16 ώρες συζητήσεων φτάσαμε κοντά σε συμφωνία, αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί. Ανέστειλα το Eurogroup και συνεχίζουμε αύριο, ωστόσο. Ο στόχος μου παραμένει: Ένα ισχυρό δίχτυ ασφαλείας κατά των επιπτώσεων της Covid-19 (για την προστασία εργαζομένων, εταιρειών και χωρών) και η δέσμευση σε ένα μεγάλο σχέδιο ανάκαμψης» έγραψε σχετικά.

 

 

Σε προηγούμενο, προ πολλών ωρών tweet του, ο Σεντένο είχε τονίσει πως «δεν είναι ώρα για πολιτικές “business as usual”. Πρέπει να δείξουμε στους πολίτες μας πως η Ευρώπη τους προστατεύει. Πρέπει να σταθούμε στο ύψος μας».

Διπλωματικές πηγές και αξιωματούχοι ανέφεραν πως η αντιπαράθεση μεταξύ Ιταλίας και Ολλανδίας σχετικά με τους όρους που θα συνοδεύουν την πίστωση της Ευρωζώνης προς κυβερνήσεις που μάχονται κατά της πανδημίας εμποδίζει την πρόοδο στο πακέτο βοήθειας ύψους μισού τρισεκατομμυρίου ευρώ. «Οι Ιταλοί θέλουν μια αναφορά σε αμοιβαιοποίηση του χρέους ως πιθανό εργαλείο ανάκαμψης που θα αναλυθεί περισσότερο στο μέλλον. Οι Ολλανδοί λένε όχι» ανέφερε διπλωματική πηγή.

Από πλευράς του ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λε Μερ, δήλωσε την Τετάρτη πως οι Ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. «Μαζί με τον (Γερμανό ΥΠΟΙΚ) Όλαφ Σολτς, καλούμε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να ανταποκριθούν στην πρόκληση που αποτελούν αυτοί οι ασυνήθιστοι καιροί, έτσι ώστε να φτάσουμε σε μια φιλόδοξη συμφωνία» έγραψε στο Twitter.

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Βόκπε Χούκστρα δήλωσε ότι η δημιουργία των λεγόμενων «κορονο-ομολόγων» θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα παρά λύσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας μακροπρόθεσμα. «Η Ολλανδία ήταν και παραμένει αντίθετη στην ιδέα των ευρωομολόγων (κάποιες φορές ονομάζονται ‘κορονο-ομόλογα’), πιστεύουμε ότι αυτό θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα παρά λύσεις για την ΕΕ», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Χούκστρα. Ο Ολλανδός υπουργός επανέλαβε επίσης τη θέση της Χάγης σε ό,τι αφορά τη χρήση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Υπάρχουν ακόμα διαφορές μεταξύ των κρατών - μελών της ευρωζώνης, παρά τη σημαντική πρόοδο, αλλά εκτιμάται ότι θα καλυφθούν έως αύριο, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας: «Η συνεδρίαση του Eurogroup δεν κατέληξε σε συμφωνία, παρά το γεγονός ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος πάνω σε ένα πιο φιλόδοξο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και τη μετέπειτα ανάταξη της οικονομίας. Υπάρχουν ακόμα διαφορές, οι οποίες εκτιμάται ότι θα καλυφθούν μέχρι αύριο».

(με πληροφορίες από Reuters)

Sponsored Post