ΔΙΕΘΝΕΣ
12/03/2018 12:12 EET | Updated 12/03/2018 17:01 EET

Συντριβή αεροπλάνου με 71 επιβαίνοντες στο Νεπάλ

Νεκροί και τραυματίες

Navesh Chitrakar / Reuters

Σαράντα εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 22 τραυματίσθηκαν σήμερα όταν ένα προερχόμενο από την Ντάκα αεροπλάνο της εταιρείας US-Bangla Airlines συνετρίβη κοντά στο αεροδρόμιο του Κατμαντού, στο χειρότερο αεροπορικό δυστύχημα που έχει συμβεί εδώ και σχεδόν 30 χρόνια στο Νεπάλ, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Το αεροπλάνο, που μετέφερε 71 ανθρώπους ―67 επιβάτες και τετραμελές πλήρωμα― συνετρίβη κοντά στο μοναδικό διεθνές αεροδρόμιο της χώρας. Οι διασώστες χρειάσθηκε να χρησιμοποιήσουν εργαλεία για να κόψουν τις λαμαρίνες και να ανασύρουν τα θύματα.

«Σαράντα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους επιτόπου και εννέα άλλοι σε δύο νοσοκομεία του Κατμαντού», δήλωσε ο Μανόζ Νεπάν, εκπρόσωπος της αστυνομίας, διευκρινίζοντας ότι νοσηλεύονται 22 τραυματίες, μερικοί από τους οποίους βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Μεταξύ των επιβατών περιλαμβάνονται 33 πολίτες του Νεπάλ, 32 του Μπανγκλαντές, ένας της Κίνας και ένας των Μαλδίβων.

Τα αίτια του δυστυχήματος δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί όμως, σύμφωνα με τις αερολιμενικές αρχές, λίγο πριν από την προσγείωση το αεροπλάνο ήταν «εκτός ελέγχου».

Αερολιμενική πηγή που ζήτησε να μην κατονομασθεί αναφέρθηκε σε ενδεχόμενη σύγχυση κατά την επικοινωνία ανάμεσα στον πιλότο και τους ελεγκτές της εναέριας κυκλοφορίας όσον αφορά τον διάδρομο που είχε διατεθεί στο αεροπλάνο για να προσγειωθεί.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το αεροπλάνο συνετρίβη πραγματοποιώντας μια δεύτερη απόπειρα προσγείωσης και ανεφλέγη σ′ ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο κοντά στην πίστα του αεροδρομίου.

«Έπρεπε να συνεχίσει ευθεία, όμως έφυγε σε άλλη κατεύθυνση», είπε ο Σουσίλ Τσοντάρι που εργάζεται στις υπηρεσίες καθαρισμού του αεροδρομίου. «Φοβήθηκα ότι θα πέσει πάνω σε άλλο αεροπλάνο, αλλά ο πιλότος σήκωσε ξανά το αεροσκάφος. Όμως στη συνέχεια συνετρίβη προς την κατεύθυνση του γηπέδου».

Το αεροπλάνο ήταν ένα Bombardier Dash 8 Q400, διευκρίνισε ο Μαμπουμπούρ Ραχμάν του υπουργείου Πολιτικής Αεροπορίας. Ήταν ηλικίας 17 ετών, σύμφωνα με τον ιστότοπο παρακολούθησης των πτήσεων σε πραγματικό χρόνο Flightradar24, που έχει την έδρα του στη Σουηδία.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters)