ΔΙΕΘΝΕΣ
07/03/2019 09:26 EET | Updated 07/03/2019 09:27 EET

Σήραγγες και στρατιωτικό οχυρό ανακαλύφθηκαν κάτω από τις φυλακές του Αλκατράζ

Οι αρχαιολόγοι χρησιμοποίησαν ραντάρ διείσδυσης εδάφους και επίγειους σαρωτές λέιζερ.

Associated Press

Το Αλκατράζ, μια από τις πιο γνωστές φυλακές υψίστης ασφαλείας όχι μόνο των ΗΠΑ αλλά και ολόκληρου του πλανήτη λειτούργησε για 95 ολόκληρα χρόνια. Η φυλακή, γνωστή επίσης και ως «Βράχος», φιλοξένησε μεταξύ άλλων διάσημους και επικίνδυνους εγκληματίες, όπως ο μαφιόζος Al Capone και άλλους με ιστορικό αποδράσεων, αφού θεωρείτο απόρθητη εγκατάσταση.

Από το 1934 έως το 1963, 36 συνολικά κρατούμενοι είχαν προσπαθήσει να αποδράσουν από την περιβόητη φυλακή αλλά όλοι σχεδόν συνελήφθησαν από τους φρουρούς ή έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας.

Πρόσφατα ομάδα αρχαιολόγων επιβεβαίωσε μια υποψία που χρόνια είχε: Η φημισμένη φυλακή του Αλκατράζ χτίστηκε πάνω σε στρατιωτικό οχυρό του Εμφυλίου Πολέμου. Κάτω από αυτή οι ερευνητές ήρθαν αντιμέτωποι με υπόγεια κτίρια και σήραγγες.

AP

Η ομάδα τους χρησιμοποίησε ραντάρ διείσδυσης εδάφους, επίγειους σαρωτές λέιζερ, ιστορικούς χάρτες και εικόνες προκειμένου να επιβεβαιώσει και αυτό που είχε αρχικά στο μυαλό της.

Τα αποτελέσματα των ερευνών δημοσιεύτηκαν στο Near Surface Geophysics. Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως κάτω από τα ογκώδη κτίρια υπάρχουν υπόγεια δωμάτια γεμάτα πυρομαχικά και σήραγγες που θυμίζουν αρχιτεκτονικά τον 19ο αιώνα.

AP

Ο Τίμοθι ντε Σμετ, συγγραφέας της μελέτης τόνισε πως τα ευρήματα διατηρούνται πολύ καλά και βρίσκονται πολύ κοντά στην επιφάνεια. «Βρίσκονται ακριβώς κάτω από τα πόδια μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η ομάδα των ερευνητών τώρα σχεδιάζει τα επόμενα βήματά της καθώς θεωρεί πως πιθανότατα εντοπίσει κι άλλα σημαντικά ευρήματα.

Υπενθυμίζεται πως το 1963 αποφυλακίστηκε και ο τελευταίος κρατούμενος.