ΔΙΕΘΝΕΣ
22/07/2019 11:52 EEST | Updated 22/07/2019 15:04 EEST

Συρία: Δεκάδες νεκροί σε αεροπορική επιδρομή στην Ιντλίμπ

Βομβαρδίστηκε αγορά.

ASSOCIATED PRESS

Σε τουλάχιστον 23 ανήλθαν τη Δευτέρα οι νεκροί στη Συρία από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές που είχαν στόχο αγορά της επαρχίας Ιντλίμπ, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, την οποία οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις σφυροκοπούν εδώ και σχεδόν τρεις μήνες μαζί με τις συμμαχικές τους ρωσικές δυνάμεις για την ανάκτηση του ελέγχου της, σύμφωνα με το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ωστόσο ο ρωσικός στρατός διέψευσε ότι πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές σε αγορά της επαρχίας.

Η περιοχή της Ιντλίμπ, την οποία ελέγχουν τζιχαντιστές και φιλοξενεί ομάδες ανταρτών, και οι γύρω περιοχές της αποτελούν από τα τέλη Απριλίου στόχο φονικών αεροπορικών πληγμάτων και πυρών του πυροβολικού των δυνάμεων του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και των ρωσικών αεροσκαφών.

Περισσότεροι από 650 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους σε σχεδόν τρεις μήνες βομβαρδισμών, σύμφωνα με το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ 330.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους για να γλιτώσουν από τη βία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Το πρωί της Δευτέρας στην πόλη Μααρέτ αλ Νουμάν, πολλά ρωσικά αεροπορικά πλήγματα είχαν στόχο αγορά οπωροκηπευτικών στην οποία βρίσκονται επίσης κατοικίες, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Τουλάχιστον «23 άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκ των οποίων οι 19 ήταν άμαχοι, ενώ οι υπόλοιποι 4 δεν έχουν αναγνωριστεί ακόμη», σύμφωνα με νέο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

Σωστικά συνεργεία της οργάνωσης Λευκά Κράνη βοηθούμενα από κατοίκους μεταφέρουν τραυματίες, σύμφωνα με φωτορεπόρτερ που συνεργάζεται με το AFP.

Από τα πλήγματα αυτά τραυματίστηκαν επίσης 45 άνθρωποι, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, το οποίο γνωστοποίησε ότι υπάρχουν και αγνοούμενοι όπως και τραυματίες που έχουν παγιδευτεί στα συντρίμμια κτιρίων.

Ο ρωσικός στρατός διέψευσε ότι πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές στην αγορά αυτή της Ιντλίμπ.

«Οι δηλώσεις που έκαναν ανωνύμως εκπρόσωποι της οργάνωσης ”Λευκά Κράνη”, η οποία χρηματοδοτείται από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, για φερόμενα πλήγματα σε αγορά της Μααρέτ αλ Νουμάν (στην επαρχία Ιντλίμπ) είναι ψευδείς», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του, την οποία επικαλέστηκαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, βεβαιώνοντας ότι η ρωσική αεροπορία δεν πραγματοποίησε καμία επιχείρηση στη ζώνη αυτή.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)