ΔΙΕΘΝΕΣ
11/05/2019 11:16 EEST | Updated 11/05/2019 14:05 EEST

Συρία: Αντεπίθεση ανταρτών στις κυβερνητικές δυνάμεις στις επαρχίες Χάμα και Ιντλίμπ

Οι θάνατοι των αμάχων αυξήθηκαν στους 102.

Anadolu Agency via Getty Images

Αντάρτες εξαπέλυσαν την Παρασκευή ότι αντεπίθεση για να καταλάβουν περιοχές της κεντρικής Συρίας που κυρίευσαν κυβερνητικές δυνάμεις το τελευταίο διήμερο σε ευρείας κλίμακας επιχείρηση με την υποστήριξη της Ρωσίας.

«Οι μαχητές μας εξαπέλυσαν επίθεση κι εκτυλίσσονται σφοδρές μάχες μέσα στην πόλη Κφαρ Ναμπουντέχ», δήλωσε ο Μουστάφα Μααράτι, εκπρόσωπος της Τζάις Αλ Έζα, οργάνωσης ανταρτών στην επαρχία Χάμα.

«Οι μαχητές μας διαπέρασαν τις πρώτες γραμμές των δυνάμεων του καθεστώτος», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει καμία άλλη λεπτομέρεια.

 Αντιδρώντας κυβερνητικά στρατεύματα και ρωσικές δυνάμεις σφυροκόπησαν με αεροπορικές επιδρομές και μπαράζ πυροβολικού τις πόλεις Χαν Σεϊχούν και Κφαρ Νάμπουλ στη γειτονική επαρχία Ιντλίμπ, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τουλάχιστον έξι άμαχοι σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς, σύμφωνα με αυτή τη ΜΚΟ, που εδρεύει στη Βρετανία. Οι νέοι θάνατοι αυξάνουν στους 102 τον αριθμό των άμαχων που έχουν σκοτωθεί στη Χάμα και την Ιντλίμπ από την 30ή Απριλίου, όταν οι δυνάμεις του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και οι ρώσοι σύμμαχοί τους άρχισαν νέα επιχείρηση στην περιοχή, πάντα κατά το Συριακό Παρατηρητήριο. Ανάμεσα στα θύματα είναι 14 παιδιά.

Το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις απώθησαν επίθεση των ανταρτών στην Κφαρ Ναμπουντέχ.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, της αντεπίθεσης ηγείται η Χαγιάτ Ταχρίρ Ας Σαμ, ο πρώην βραχίονας της Αλ Κάιντα στη Συρία, που ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της Ιντλίμπ, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

Τις προηγούμενες 48 ώρες, οι αντάρτες έχασαν δύο σημαντικά οχυρά τους, την Κφαρ Ναμπουντέχ και την Αλ Μάντικ, στο βόρειο τμήμα της επαρχίας της Χάμας.

Κατά πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου, ο Αμπού Μοχάμεντ Αλ Τζουλάνι, ηγετικό στέλεχος της, συναντήθηκε με αξιωματικούς οργανώσεων ανταρτών και τους είπε πως η οργάνωσή είναι έτοιμη να αποκρούσει την προέλαση των κυβερνητικών δυνάμεων.

Στο μεταξύ στη Νέα Υόρκη, 11 από τα 15 κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ανάμεσά τους η Γερμανία, η Βρετανία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ, δημοσιοποίησαν ― κάτι εξαιρετικά σπάνιο ― ανακοίνωση με την οποία προειδοποιούν πως θα προκληθεί «ανθρωπιστική καταστροφή» εάν η Δαμασκός εξαπολύσει έφοδο στην Ιντλίμπ, Ρωσία, Κίνα, Ινδονησία και Νότια Αφρική δεν ενέκριναν το κείμενο.

 Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ