Κλιμάκωση των βομβαρδισμών στη βορειοδυτική Συρία

Καταγγελίες από την ΕΕ.
AMER ALHAMWE via Getty Images

Δέκα άμαχοι σκοτώθηκαν την Τετάρτη σε αεροπορικές επιδρομές του καθεστώτος της Δαμασκού και της Ρωσίας στην επαρχία Ιντλίμπ, έσχατο προπύργιο των τζιχαντιστών στη βορειοδυτική Συρία, καθώς και σε περιοχές γύρω από αυτή, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στην επαρχία, όπου κυριαρχούν οι τζιχαντιστές της Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ), του πρώην βραχίονα της Αλ Κάιντα στη συριακή επικράτεια, και σε περιοχές γύρω από αυτή, οι βομβαρδισμοί των δυνάμεων του προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ και των συμμάχων τους έχουν κλιμακωθεί από τον Φεβρουάριο.

Όμως τα πλήγματα των τελευταίων ημερών χαρακτηρίζονται τα σφοδρότερα αφότου η Ρωσία και η Τουρκία - η δεύτερη ως προστάτιδα δύναμη ορισμένων οργανώσεων ανταρτών - συνήψαν τον Σεπτέμβριο του 2018 συμφωνία για τη δημιουργία «αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης», που υποτίθεται θα διαχώριζε τα εδάφη που ελέγχουν οι τζιχαντιστές και οι αντάρτες από τις περιοχές υπό κυβερνητικό έλεγχο και θα εγγυάτο την αναστολή των εχθροπραξιών.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δέκα άμαχοι, ανάμεσά τους ένα μικρό κορίτσι, σκοτώθηκαν στις δεκάδες αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσαν συριακά και ρωσικά αεροσκάφη σε χωριά και πόλεις στο νότιο τμήμα της Ιντλίμπ και το βόρειο τμήμα της γειτονικής επαρχίας της Χάμας.

Κατά την ίδια πηγή, δεκαοκτώ τζιχαντιστές σκοτώθηκαν στις επιδρομές και σε μάχες με τις κυβερνητικές δυνάμεις και παραστρατιωτικούς, που από την πλευρά τους υπέστησαν εννέα απώλειες στις συγκρούσεις.

Πάνω από 152.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν μέσα σε μία εβδομάδα εξαιτίας των εχθροπραξιών στη βορειοδυτική Συρία, ανακοίνωσε την Τρίτη ο ΟΗΕ. Οι εκτοπισμοί έγιναν μεταξύ της 29ης Απριλίου και της 5ης Μαΐου, διευκρίνισε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του Οργανισμού σε ανακοίνωσή του.

Η μεγάλη πλειονότητα των περίπου τριών εκατομμυρίων κατοίκων της Ιντλίμπ ζει χάρη στην ανθρωπιστική βοήθεια. Ο μισός πληθυσμός είναι εκτοπισμένοι που πήγαν στην Ιντλίμπ εγκαταλείποντας άλλα προπύργια τζιχαντιστών και ανταρτών που ανακαταλήφθηκαν από το καθεστώς.

Καταγγελίες από πλευράς ΕΕ

Τα πλήγματα στη βορειοδυτική Συρία, ιδίως σε σχολεία και νοσοκομεία, αποτελούν «απαράδεκτη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», κατήγγειλε την Τετάρτη η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Η πρόσφατη στρατιωτική κλιμάκωση στη βορειοδυτική Συρία, με αεροπορικές επιδρομές και πυρά πυροβολικού να στοχοθετούν σχολεία και νοσοκομεία, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης βαρελιών με εκρηκτικά, αποτελεί απαράδεκτη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», αναφέρει ανακοίνωση των υπηρεσιών της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπενθυμίζει ότι η Ρωσία και η Τουρκία, ως εγγυήτριες της συμφωνίας του Σότσι, έχουν υποχρέωση να εγγυώνται την εφαρμογή της», προστίθεται στην ανακοίνωση, που δημοσιοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει εκτάκτως κεκλεισμένων των θυρών την Παρασκευή για να συζητήσει την κατάσταση στην Ιντλίμπ.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)

Πήγαινε στην αρχική σελίδα