ΔΙΕΘΝΕΣ
27/02/2018 23:45 EET

Συρία: Δεν σταμάτησαν οι βομβαρδισμοί στη Γούτα

Bassam Khabieh / Reuters

Η ρωσική έκκληση για πεντάωρη κατάπαυση του πυρός την Τρίτη απέτυχε να παύσει μία από τις πιο καταστροφικές επιχειρήσεις του συριακού εμφυλίου, καθώς κάτοικοι ανέφεραν πως αεροπλάνα της κυβέρνησης συνέχισαν τα πλήγματα στην ανατολική Γούτα μετά μια σύντομη παύση.

Στο μεταξύ, διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών όπλων άρχισε έρευνα πάνω στις επιθέσεις στην ανατολική Γούτα για να διαπιστωθεί εάν χρησιμοποιήθηκαν απαγορευμένα όπλα.

Πολιτικοί ηγέτες στη Γαλλία, τις ΗΠΑ και τη Βρετανία είπαν αυτόν τον μήνα πως θα υποστήριζαν στοχευμένη στρατιωτική δράση εναντίον της Δαμασκού εάν υπήρχαν αποδείξεις πως χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα από τις δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, συμμάχου της Ρωσίας.

Η Μόσχα και η Δαμασκός κατηγόρησαν την αντιπολίτευση για την κατάρρευση της κατάπαυσης του πυρός, υποστηρίζοντας πως μαχητές της χτύπησαν με πυρά έναν ασφαλή διάδρομο που προοριζόταν για αμάχους που εγκατέλειπαν τον θύλακα. Οι αντάρτες το αρνήθηκαν, και Αμερικανός στρατηγός κατηγόρησε τη Μόσχα πως δρα «τόσο ως εμπρηστής, όσο και ως πυροσβέστης» με το να μην συγκρατεί τον Άσαντ.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, είπε ότι η Μόσχα θα προωθούσε ένα σχέδιο για παρόμοιες καταπαύσεις του πυρός, προκειμένου να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στην ανατολική Γούτα μέσω αυτού που η Ρωσία χαρακτηρίζει διάδρομο παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας. Ωστόσο, τα Ηνωμένα Έθνη υποστήριξαν ότι αποδεικνύεται αδύνατη η παροχή βοήθειας σε αμάχους ή η εκκένωση τραυματιών, προσθέτοντας ότι όλες οι πλευρές πρέπει να συμφωνήσουν σε μια ανακωχή 30 ημερών που ζητά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.