ΔΙΕΘΝΕΣ
01/07/2019 08:48 EEST | Updated 01/07/2019 11:56 EEST

Συρία: Ισραηλινά πλήγματα σε Χομς και Δαμασκό

Για νεκρούς αμάχους κάνουν λόγο τα συριακά κρατικά ΜΜΕ.

ASSOCIATED PRESS

Έξι άμαχοι και εννέα φιλοκυβερνητικοί μαχητές έχασαν τη ζωή τους από τα ισραηλινά πλήγματα που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στη Συρία, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Οι μαχητές σκοτώθηκαν στη διάρκεια επιδρομών που πραγματοποιήθηκαν αργάτο βράδυ κοντά στη Δαμασκό και στην επαρχία Χομς (κεντρική Συρία), σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

«Δεν γνωρίζουμε αν οι άμαχοι σκοτώθηκαν από τα ισραηλινά πλήγματα, από θραύσματα πυραύλων που έπεσαν στη ζώνη ή από την τεράστια πίεση που προκλήθηκε από τις εκρήξεις, ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ επλήγησαν πολλές ιρανικές θέσεις κοντά στη Δαμασκό και στοχοθετήθηκαν επίσης ένα κέντρο έρευνας και ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο στα δυτικά της Χομς όπου είναι ανεπτυγμένοι μαχητές της λιβανικής σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ και Ιρανοί.

Ο ένας από τους φιλοκαθεστωτικούς μαχητές που σκοτώθηκαν ήταν Σύριος ενώ οι άλλοι άλλων εθνικοτήτων, δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

Το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA είχε μεταδώσει στη διάρκεια της νύχτας πως τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν και 21 τραυματίστηκαν από ισραηλινό βομβαρδισμό κοντά στη Δαμασκό.

Το συριακό πρακτορείο διευκρίνισε πως ένα τρίχρονο παιδί είναι μεταξύ των αμάχων που σκοτώθηκαν και έκανε λόγο για ισραηλινά πλήγματα κοντά στη Δαμασκό και τη Χομς.

«Οι αντιαεροπορικές άμυνές μας αντιμετώπισαν εχθρικούς πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από ισραηλινά αεροπλάνα», μετέδωσε το πρακτορείο επικαλούμενο στρατιωτική πηγή.

 

Βομβαρδισμοί στην Ιντλίμπ

Στο μεταξύ, οκτώ μέλη της Χουράς αντ Ντιν, οργάνωσης προσκείμενης στην Αλ Κάιντα, ανάμεσά τους έξι ηγετικά στελέχη της, σκοτώθηκαν την Κυριακή σε βομβαρδισμούς στη βορειοδυτική Συρία, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η οργάνωση, η οποία ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2018, εκτιμάται ότι διαθέτει 1.800 Σύριους και ξένους μαχητές, σύμφωνα με τη ΜΚΟ. Η Χουράς αντ Ντιν δρα κυρίως στην Ιντλίμπ και τομείς των επαρχιών της Χάμας, του Χαλεπιού και της Λαττάκειας όπου κυριαρχεί η Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ), ο άλλοτε συριακός βραχίονας της Αλ Κάιντα. Πολεμά στο πλευρό των τζιχαντιστών της ΧΤΣ.

«Έξι ηγετικά στελέχη» της οργάνωσης, «ανάμεσά τους δύο Τυνήσιοι, δύο Αλγερινοί, ένας Αιγύπτιος και ένας Σύριος, σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό ο οποίος στοχοθέτησε συνάντησή τους σε (...) έναν τομέα στο δυτικό Χαλέπι», που γειτονεύει με την Ιντλίμπ, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στο πλήγμα αυτό σκοτώθηκαν επίσης δύο μαχητές της οργάνωσης και τραυματίστηκαν πολλά άλλα μέλη της, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η ΜΚΟ δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει από πού προήλθαν τα πυρά, σημειώνοντας πως «αγνοεί εάν επρόκειτο για βομβαρδισμό του συνασπισμού» υπό την ηγεσία των ΗΠΑ «ή της Ρωσίας», συμμάχου του συριακού καθεστώτος υπό τον Μπασάρ αλ Άσαντ.

Από τα τέλη Απριλίου, δυνάμεις του καθεστώτος της Δαμασκού, με την υποστήριξη της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσίας, πλήττουν σχεδόν καθημερινά τομείς υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών και των ανταρτών στην Ιντλίμπ, στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας, και στις γειτονικές επαρχίες Χάμα, Χαλέπι και Λαττάκεια. Χερσαίες μάχες καταγράφονται παράλληλα σε τμήματα του ύστατου οχυρού των ανταρτών και των τζιχαντιστών που πολεμούν εναντίον του Άσαντ, κυρίως σε τομείς στο βόρειο τμήμα της Χάμα.

Η περιοχή της Ιντλίμπ, που γειτονεύει με την Τουρκία, ήταν το αντικείμενο της συμφωνίας που κλείστηκε τον Σεπτέμβριο του 2018 ανάμεσα στη και την Άγκυρα — προστάτιδα ορισμένων οργανώσεων ανταρτών — για τη δημιουργία «αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης», με σκοπό να χωριστούν εδάφη που ελέγχουν οι αντάρτες από εκείνα υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών στρατευμάτων.

Η συμφωνία δεν εφαρμόστηκε παρά μόνο εν μέρει, λόγω της άρνησης των τζιχαντιστών να αποσυρθούν από την ουδέτερη ζώνη.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters)

Sponsored Post