Συρία: Μια μητέρα έσμιξε ξανά με τα παιδιά της χάρη στον Ρότζερ Γουότερς

Τα παιδιά απήχθησαν στις 20 Ιουνίου 2014.
Associated Press

Δύο μικρά παιδιά από την Καραϊβική, που είχαν μεταφερθεί στη Συρία από τον πατέρα τους, ο οποίος ήθελε να ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος, ξαναβρέθηκαν σήμερα, πέντε χρόνια αργότερα, με τη μητέρα τους και θα επιστρέψουν επιτέλους στο σπίτι τους, χάρη στη βοήθεια του μουσικού Ρότζερ Γουότερς, ιδρυτικού μέλους των Pink Floyd.

Οι αρχές των ημιαυτόνομων κουρδικών περιοχών της βόρειας Συρίας παρέδωσαν σήμερα τα παιδιά στη μητέρα τους, στην πόλη Καμισλί.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της οικογένειας, Κλάιβ Στάφορντ-Σμιθ, ο Αγιούμπ Φερέιρα, 7 ετών και ο αδελφός του Μαχμούντ, 11 ετών, απήχθησαν το 2014 από το Τρινιδάδ και Τομπάγκο. Ο πατέρας τους μετέφερε τα παιδιά του στη Ράκα, την πρώην «πρωτεύουσα» ου Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Στα τέλη του 2017 οι τζιχαντιστές ηττήθηκαν στη Ράκα, η οποία πέρασε στον έλεγχο των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), του αραβοκουρδικού συνασπισμού που στηρίζεται από τις ΗΠΑ.

«Τα παιδιά απήχθησαν στις 20 Ιουνίου 2014, μία ημέρα μετά τα τρίτα γενέθλια του Αγιούμπ. Η πάμφτωχη μητέρα τους δεν είχε ιδέα πού βρίσκονταν», είπε ο Στάφορντ-Σμιθ, δικηγόρος ειδικευμένος σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η διαδικασία για τον επαναπατρισμό των παιδιών ήταν πολύπλοκη και πολύ ακριβή για τη μητέρα. Μέχρι που ανέλαβε τα πάντα ο 75χρονος σήμερα Ρότζερ Γουότερς, του μυθικού συγκροτήματος Pink Floyd. ”Δέχτηκε να πληρώσει για όλα, πλήρωσε για να έρθει η μητέρα αεροπορικώς από το Τρινιδάδ”, εξήγησε ο δικηγόρος.

Ένας εκπρόσωπος των κουρδικών αρχών, ο Φενέρ Αλ Γκαγίτ, είπε ότι τα δύο παιδιά είχαν βρεθεί πριν από πολλούς μήνες στην περιοχής της Ράκας και μεταφέρθηκαν στις ζώνες που ελέγχονται από τις SDF. Διευκρίνισε ότι ο πατέρας τους σκοτώθηκε, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Περίπου 1.000 ξένοι τζιχαντιστές, μαζί με 550 γυναίκες και 1.200 παιδιά, κρατούνται σήμερα από τις συριακές κουρδικές δυνάμεις. Από τον πόλεμο στη Συρία έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 360.000 άνθρωποι και εκτοπίστηκαν εκατομμύρια άλλοι.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)