ΔΙΕΘΝΕΣ
07/03/2018 10:33 EET | Updated 07/03/2018 10:44 EET

Ανατολική Γούτα: Η συριακή κυβέρνηση έστειλε ενισχύσεις, ενώ οι αντάρτες αρνούνται να αποσυρθούν

Omar Sanadiki / Reuters

Η συριακή κυβέρνηση έστειλε ενισχύσεις στο μέτωπο της Ανατολικής Γούτα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εντείνοντας τις προσπάθειες να επικρατήσει επί των ανταρτών στο τελευταίο μεγάλο τους προπύργιο κοντά στη Δαμασκό.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, τουλάχιστον 700 μαχητές από την φιλοκυβερνητική πολιτοφυλακή έχουν φθάσει στην πρώτη γραμμή του μετώπου στην Ανατολική Γούτα. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν καταλάβει περίπου το 45% του εδάφους της περιοχής αυτής τις τελευταίες ημέρες.

Νωρίτερα σήμερα οι σύροι αντάρτες στην Ανατολική Γούτα ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να υπερασπιστούν το έδαφός της και είπαν ότι δεν διαπραγματεύονται την πρόταση της Ρωσίας για απόσυρση των δυνάμεών τους.

«Δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις γι αυτό το ζήτημα. Οι οργανώσεις στη Γούτα και οι μαχητές τους και ο λαός της παραμένουν στα εδάφη τους και θα τα υπερασπιστούν», δήλωσε σε γραπτό του μήνυμα στο Reuters ο Χάμζα Μπιρντάρ εκπρόσωπος του στρατού μιας από τις ομάδες των ανταρτών στην περιοχή.

Η Ρωσία, ο ισχυρότερος σύμμαχος του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, έχει προτείνει να παραχωρήσει στους αντάρτες ασφαλές πέρασμα από την Ανατολική Γούτα, σε περιοχή κοντά στην πρωτεύουσα Δαμασκό μαζί με τις οικογένειές τους και τον προσωπικό τους εξοπλισμό.

Αργά χθες το βράδυ ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι βοήθησε στην απομάκρυνση 13 αμάχων από την Ανατολική Γούτα, τους οποίους επιβίβασε στις οχηματοπομπές που επέστρεφαν στην περιοχή κοντά στη Δαμασκό μετά την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας.

Φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έφθασαν την Δευτέρα στην Ανατολική Γούτα για πρώτη φορά μετά την έναρξη των βομβαρδισμών, από τους φονικότερους του πολέμου αυτού, αλλά η κυβέρνηση απέσπασε από τις οχηματοπομπέτ ποσότητες φαρμάκων και συνέχισε τις από αέρος και χερσαίες επιθέσεις.

Σε ανακοίνωσή του ο ρωσικός στρατός αναφέρει ότι χρησιμοποίησε drones για να καταγράψει την πορεία της οχηματοπομπής και να απωθήσει με επιτυχία τις προκλήσεις των ανταρτών, όπως τις χαρακτήρισε.

«Καταφέραμε να απομακρύνουμε 13 άμαχους, περιλαμβανομένων πέντε παιδιών, με το κομβόι που επέστρεψε. Ήμαστε έτοιμοι να απομακρύνουμε επίσης περίπου άλλους 1.000 ασθενείς και τραυματίες, αλλά οι αντάρτες δεν μας έδωσαν την ευκαιρία», ανέφερε ο στρατός.

Το συριακό καθεστώς συνέχισε και χθες τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον της ανταρτοκρατούμενης Ανατολικής Γούτας, σκοτώντας δεκαεννέα αμάχους, την ίδια ώρα που οι χερσαίες δυνάμεις προελαύνουν με ταχείς ρυθμούς στις αγροτικές περιοχές του πολιορκούμενου θύλακα.

Από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς που ξεκίνησαν στις 18 Φεβρουαρίου στο προπύργιο των ανταρτών έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 800 άμαχοι, μεταξύ των οποίων και 175 παιδιά. Τουλάχιστον 86 άνθρωποι σκοτώθηκαν μόνο την Δευτέρα από το σφυροκόπημα των κυβερνητικών δυνάμεων.

Παράλληλα με την αεροπορική επιχείρηση, το καθεστώς έχει ξεκινήσει και τη χερσαία επίθεσή του εδώ και μία εβδομάδα. Μέσα σε λίγες ημέρες, ο στρατός ανακατέλαβε περίπου το 40% του θύλακα, ιδίως τις ανατολικές και νοτιοανατολικές περιοχές και έφτασε σε απόσταση περίπου 2 χιλιομέτρων από την Ντούμα.

Η Γαλλία και η Βρετανία ζήτησαν χθες να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να συζητήσει την αποτυχημένη προσπάθεια εγκαθίδρυσης προσωρινής εκεχειρίας στη Συρία. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συνεδρίαση θα γίνει σήμερα Τετάρτη.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)