Συρία: Περισσότεροι από 100 άμαχοι νεκροί κατά τους συρο-ρωσικούς βομβαρδισμούς το τελευταίο δεκαήμερο

Ενώ ο ΟΗΕ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους.
Social Media / Reuters

Οι βομβαρδισμοί σχολείων, νοσοκομείων, αγορών και αρτοποιείων από τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος και τις ρωσικές δυνάμεις έχουν σκοτώσει 103 αμάχους τις τελευταίες 10 ημέρες, ανάμεσά τους 26 παιδιά, ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ Μισέλ Μπατσελέτ.

«Πρόκειται για μη στρατιωτικούς στόχους και φαίνεται απίθανο, δεδομένης της συστηματικότητας με την οποία γίνονται αυτές οι επιθέσεις, να πλήττονται κατά λάθος», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Μπατσελέτ που σημειώνει την «προφανή διεθνή αδιαφορία» που επιδεικνύεται απέναντι στον απολογισμό των βομβαρδισμών αυτών.

Παράλληλα, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους κατά την διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών εχθροπραξιών στην βορειο-δυτική Συρία, όπου η επαρχία Ιντλίμπ και η γύρω περιοχή, που τελούν υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών, βομβαρδίζονται από τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος και τις συμμάχους τους ρωσικές δυνάμεις.

Η επαρχία Ιντλίμπ ελέγχεται κατά μεγάλο μέρος από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Χάγιατ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS, η πρώην συριακή πτέρυγα της Αλ Κάιντα), ενώ υπάρχει η παρουσία και άλλων ανταρτικών και τζιχαντιστικών οργανώσεων.

Με την υποστήριξη της ρωσικής αεροπορίας, οι δυνάμεις του καθεστώτος της Δαμασκού βομβαρδίζουν σε καθημερινή βάση από το τέλος του Απριλίου την επαρχία και τις παρακείμενες περιοχές που ανήκουν στις επαρχίες του Χαλεπίου, την Χάμα και της Λαττάκειας.

«Περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι έχουν εγκατελείψει τα σπίτια τους από το τέλος του Απριλίου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) εκπρόσωπος του Συντονιστικού Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου, οι άνθρωποι φεύγουν κυρίως από το νότιο τμήμα της επαρχίας Ιντλίμπ και το βόρειο τμήμα της επαρχίας Χάμα.

Καταφεύγουν σε σχετικά ήρεμες περιοχές, προς βορράν, σε ζώνες ποιυ βρίσκονται κοντά στην τουρκική μεθόριο και όπου υπάρχουν προσφυγικοί καταυλισμοί.

Οι καταυλισμοί είναι υπερπλήρεις και πολλοί άνθρωποι αναγκάζονται να ζουν στο ύπαιθρο. Περί τα δύο τρίτα των προσφύγων βρίσκονται εκτός των καταυλισμών, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του Συντονιστικού Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.

«Ολόκληρες πόλεις και χωριά έχουν εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους τους που έφυγαν σε αναζήτηση ασφάλειας και στοιχειωδών μέσων επιβίωσης».

Περί το ήμισυ των τριών εκατομμυρίων κατοίκων της επαρχίας Ιντλίμπ ήταν ήδη πρόσφυγες που είχαν διαφύγει τις συγκρούσεις σε άλλες εμπόλεμες περιοχές της Συρίας ή αρνήθηκαν να παραμείνουν σε περιοχές που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των ανταρτών και ανακατελήφθησαν από τις δυνάμεις του καθεστώτος της Δαμασκού.

Οι εχθροπραξίες διεξάγονται παρά την συμφωνία του Σεπτεμβρίου 2018 ανάμεσα στην Ρωσία και την Τουρκία, η οποία υποστηρίζει ορισμένες από τις ανταρτικές οργανώσεις. Η συμφωνία είχε ως στόχο να προστατεύσει την επαρχία Ιντλίμπ από μεγάλης κλίμακας επίθεση των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος και των συμμάχων του.

Στο διάστημα των τριών μηνών, περισσότεροι από 730 άμαχοι, ανάμεσά τους περισσότερα από 180 παιδιά, σκοτώθηκαν κατά τους βομβαρδισμούς του συριακού καθεστώτος και των ρώσων συμμάχων του στην Ιντλίμπ, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Κατά τον πόλεμο της Συρίας, που ξεκίνησε το 2011 από την βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων για την δημοκρατία, έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 370.000 άνθρωποι. Οι πρόσφυγες αριθμούν πολλά εκατομμύρια.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή