Συρία: Ποιοι είναι οι ξένοι υποστηρικτές του Άσαντ

Συρία: Ποιοι είναι οι ξένοι υποστηρικτές του Άσαντ
Sputnik Photo Agency / Reuters

Με τον συριακό εμφύλιο να βρίσκεται εκ νέου στο επίκεντρο της διεθνούς επικαιρότητας και τα πλήγματα κατά των δυνάμεων της κυβέρνησης Άσαντ – ως αντίποινα σε χημική επίθεση που αποδίδεται σε αυτήν- να θεωρούνται όλο και πιο πιθανά, αξίζει να δει κανείς ξανά ποιοι είναι οι ξένοι υποστηρικτές του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, που τον στήριξαν και συνεχίζουν να τον στηρίζουν, εν μέσω του πολυετούς εμφυλίου και των διεθνών πιέσεων.

Οι παράγοντες αυτοί έπαιξαν βασικό ρόλο στο να καταφέρει να παραμείνει ο Σύριος πρόεδρος στην εξουσία, γέρνοντας την πλάστιγγα του πολέμου υπέρ του το 2015 στην περίπτωση της Ρωσίας, όταν η κατάσταση είχε γίνει εξαιρετικά δυσμενής για τη συριακή κυβέρνηση. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως, καθώς πολλοί θεωρούν βέβαια τα δυτικά πλήγματα εναντίον εγκαταστάσεων του Άσαντ, έχουν κυκλοφορήσει φήμες περί «εξαφάνισής» του: Η ιρακινή Baghdad Post ανέφερε ότι ο Σύριος πρόεδρος εθεάθη να φεύγει από τη Δαμασκό σε ρωσικό στρατιωτικό κονβόι, ενώ λέγεται πως βρίσκεται σε καταφύγιο χωρίς παράθυρα στη βάση Χμαϊμίμ, όπου εδρεύουν ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις, χωρίς να του επιτρέπονται τηλεφωνικές κλήσεις (για να μην γίνει γνωστή η τοποθεσία του) για να διασφαλιστεί η σωματική του ακεραιότητα σε περίπτωση γενικευμένων πυραυλικών πληγμάτων.

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις

Οι ισχυρότερος σύμμαχος του Άσαντ είναι αναμφίβολα η Ρωσία, που τον βοήθησε να αντιστρέψει την έκβαση του πολέμου με τη στρατιωτική επέμβαση των αεροπορικών της δυνάμεων το 2015. Η Ρωσία έχει την αεροπορική βάση Χμαϊμίμ στην επαρχία Λατάκια και μια ναυτική βάση στο λιμάνι της Ταρτούς (Ταρσού). Επίσης, διατηρεί ειδικές δυνάμεις και συμβούλους στο θέατρο των επιχειρήσεων, αν και η Μόσχα υποστηρίζει πως δεν εμπλέκονται δυνάμεις της στις χερσαίες επιχειρήσεις. Ακόμη, η ρωσική στρατονομία έχει παίξει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο των περιοχών που τίθενται ξανά υπό τον έλεγχο της συριακής κυβέρνησης.

Ρώσοι μισθοφόροι

Το Reuters και άλλα ΜΜΕ έχουν αναφέρει πως εκατοντάδες Ρώσοι μισθοφόροι- εργαζόμενοι ιδιωτικών στρατιωτικών εταιρειών – πολεμούν και σκοτώνονται στην πρώτη γραμμή των μαχών στη Συρία.

Χεζμπολάχ του Λιβάνου

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν σιιτική οργάνωση μάχεται επίσης στην πρώτη γραμμή, ενώ βοηθά και στην εκπαίδευση και καθοδήγηση άλλων πολιτοφυλακών που μάχονται υπέρ της κυβέρνησης. Έστειλε αρχικά μαχητές στη Συρία το 2012 και βοήθησε στην απόκρουση των επιθέσεων των αντικαθεστωτικών στη Χομς πριν βοηθήσει τον Άσαντ να περάσει στην αντεπίθεση. Η Χεζμπολάχ στήθηκε τη δεκαετία του 1980 με στήριξη του Ιράν και διαθέτει δυνάμεις με πολεμική εμπειρία, σε μεγάλο βαθμό από τις συγκρούσεις με το Ισραήλ.

Ιράν

Από το 2012 (τουλάχιστον) και μετά, το Ιράν παρέχει ζωτικής σημασίας στήριξη στον συριακό στρατό. Η Τεχεράνη λέει ότι σκοπός της είναι η αντιμετώπιση του σουνιτικού εξτρεμισμού, ενώ οι επικριτές της υποστηρίζουν πως επιδιώκει να εδραιώσει την επιρροή της στην περιοχή, σε Ιράκ, Συρία και Λίβανο. Ο Κασέμ Σολεϊμάνι, επικεφαλής της επίλεκτης Δύναμης Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, έχει εμφανιστεί σε θέατρα επιχειρήσεων ανά τη Συρία και έχει συνεργαστεί με τη Μόσχα για τον συντονισμό της ρωσικής επέμβασης στη χώρα. Το Ιράν υποστηρίζει ότι οι δυνάμεις του είναι στη Συρία σε συμβουλευτικό ρόλο- ωστόσο εκτιμάται πως πάνω από 1.000 είναι οι νεκροί Ιρανοί στον συριακό εμφύλιο.

Τοπικές σιιτικές πολιτοφυλακές

Υποστηριζόμενες από το Ιράν σιιτικές πολιτοφυλακές έχουν καταφθάσει στη Συρία από όλη την περιοχή, περιλαμβανομένου του Ιράκ, του Αφγανιστάν και του Πακιστάν, για να πολεμήσουν στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων. Συχνά τίθενται υπό την αιγίδα της Χεζμπολάχ. Οι αριθμοί τους έχουν βοηθήσει τις κυβερνητικές δυνάμεις να επικρατήσουν σε πολλές μάχες, βοηθώτας στην αναπλήρωση των κενών που έχουν προκύψει στον συριακό στρατό.

Δημοφιλή