ΔΙΕΘΝΕΣ
12/04/2018 08:46 EEST | Updated 12/04/2018 12:00 EEST

Συρία: Στα χέρια της κυβέρνησης Άσαντ η ανατολική Γούτα, σύμφωνα με ρωσικές πηγές

YOUSSEF KARWASHAN via Getty Images

Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις έχουν αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της πόλης της Ντούμα, του τελευταίου προπυργίου των ανταρτών στον θύλακα της ανατολικής Γούτα έξω από τη Δαμασκό, ανέφεραν ρωσικά πρακτορεία την Πέμπτη, επικαλούμενα Ρώσο στρατιωτικό αξιωματούχο.

«Η υψωμένη σημαία του κράτους πάνω από κτίριο στην πόλη της Ντούμα σημαίνει τον έλεγχο αυτής της τοποθεσίας και ως εκ τούτου του συνόλου της ανατολικής Γούτα» είπε ο στρατηγός Γιούρι Γεφτουσένκο, επικεφαλής του ρωσικού κέντρου ειρήνης και συμφιλίωσης.

Σύμφωνα με το RIA, που επικαλέστηκε πηγές των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, η ρωσική στρατιωτική αστυνομία έχει αναπτυχθεί στη Ντούμα. «Είμαστε οι φύλακες του νόμου και της τάξης στην πόλη» αναφέρεται πως ανακοίνωσε το υπουργείο.

Διαβάστε επίσης:

«Όλες οι επιλογές στο τραπέζι» για τις ΗΠΑ σχετικά με τη Συρία

Οι τελευταίοι αντάρτες που είχαν απομείνει στην Ντούμα παρέδωσαν την Τετάρτη τα βαρέα όπλα τους και ο αρχηγός τους εγκατέλειψε τη ζώνη αυτή κατευθυνόμενος προς το βόρειο τμήμα της Συρίας, σύμφωνα με μη κυβερνητική οργάνωση.

«Οι μαχητές της οργάνωσης Τζάις αλ Ισλάμ παρέδωσαν χθες τα βαρέα όπλα τους στη ρωσική στρατονομία στην Ντούμα», σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο αρχηγός τους Ίσαμ Μπουγουεϊντάνι έφυγε την ίδια ημέρα από την πόλη και έφτασε σε μια ζώνη που ελέγχουν οι αντάρτες στο βόρειο τμήμα της χώρας, πρόσθεσε η μη κυβερνητική οργάνωση.

«Η πλειονότητα των υψηλόβαθμων στελεχών της Τζάις αλ Ισλάμ, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού της Ίσαμ Μπουγουεϊντάνι, εγκατέλειψε την Ντούμα και έφτασε χθες το βράδυ στη βόρεια Συρία», διευκρίνισε το Παρατηρητήριο.

Η αποχώρηση των ανταρτών γίνεται μετά τη συμφωνία που επετεύχθη το περασμένο Σαββατοκύριακο με τις κυβερνητικές δυνάμεις για την απομάκρυνση και των τελευταίων ανταρτών από την Ντούμα, μερικές ώρες έπειτα από μια φερόμενη χημική επίθεση που προκάλεσε τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων στην πόλη.

Βάσει της συμφωνίας αυτής, χιλιάδες μαχητές της Τζάις αλ Ισλάμ και άμαχοι απομακρύνθηκαν από την πόλη και μετέβησαν σε περιοχές της επαρχίας του Χαλεπιού που ελέγχονται από την αντιπολίτευση.

Προς το παρόν δεν έχει αποσαφηνιστεί αν θα υπάρξουν κι άλλες αποχωρήσεις.

 

Βάσει της συμφωνίας του Σαββατοκύριακου περίπου 40.000 άνθρωποι περιλαμβανομένων χιλιάδων ανταρτών και των οικογενειών τους αναμενόταν να εγκαταλείψουν την Ντούμα και να κατευθυνθούν προς περιοχές που ελέγχει η αντιπολίτευση στη βόρεια Συρία.

(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters)

 

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost

Sponsored Post