ΔΙΕΘΝΕΣ
08/03/2021 19:30 EET | Updated 08/03/2021 19:34 EET

Συρία: Θετικός στον κορονοϊό ο πρόεδρος Ασαντ και η σύζυγός του

Η χώρα καταγράφει ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, αλλά φαίνεται ότι υποτιμούσε για καιρό την πανδημία.

Reuters

Ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ-Ασαντ, και η σύζυγός του, Ασμα έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό αφού εμφάνισαν συμπτώματα, ανέφερε το γραφείο του τη Δευτέρα.

Ο Σύριος ηγέτης και η σύντροφός του, που ανακοίνωσε την ανάρρωσή της από καρκίνο του μαστού το 2019, είναι επί του παρόντος σε καλή κατάσταση και θα συνέχιζουν να εργάζονται απομονωμένοι στο σπίτι, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση.

Η Συρία έχει καταγράψει απότομη αύξηση των λοιμώξεων από τα μέσα Φεβρουαρίου.

Αξιωματούχοι υγείας λένε ότι παραμένει δύσκολο να εκτιμηθεί το πλήρες μέγεθος της επιδημίας, δεδομένης της έλλειψης εγκαταστάσεων τεστ σε ένα εύθραυστο σύστημα υγείας που καταστράφηκε από μια δεκαετία πολέμου.

Μέχρι την Κυριακή, το υπουργείο Υγείας είχε επιβεβαιώσει 10.374 κρούσματα και 1.063 θανάτους σε έναν πληθυσμό περίπου 18 εκατομμυρίων.

Ο Ασαντ εντάσσεται σε μια αυξανόμενη λίστα παγκόσμιων ηγετών που έχουν προσβληθεί από COVID-19, μαζί με τον Μπόρις Τζόνσον, τον Εμανουέλ Μακρόν και τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας ανέφεραν ότι οι αρχές της Συρίας υποτιμούσαν το μέγεθος της πανδημίας κατά το μεγαλύτερο μέρος του περασμένου έτους, όταν τα επίσημα στοιχεία παρέμεναν χαμηλά καθώς τα νοσοκομεία ήταν στα όριά τους.

Η κυβέρνηση αρνήθηκε ότι υποτιμάει τα στοιχεία και αναγνώρισε τους ότι τελευταίους δύο μήνες η χώρα θα μπορούσε να βρεθεί στα πρόθυρα μιας μεγάλης κορύφωσης των κρουσμάτων.

Αξιωματούχοι και επιχειρηματίες λένε ότι η κυβέρνηση που πλήττεται από τις διεθνείς κυρώσεις δεν μπορεί να αντέξει ένα πλήρες lockdown, δεδομένης της απελπιστικής κατάστασης της οικονομίας και της αυξανόμενης φτώχειας.

Μετά από μια δεκαετία πολέμου που έχει κοστίσει τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και έχει ξεριζώσει εκατομμύρια άλλους, ο στρατός του Ασαντ έχει ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας με τη βοήθεια της Ρωσίας και του Ιράν.

(Με πληροφορίες από Reuters)