ΠΟΛΙΤΙΚΗ
23/08/2019 07:12 EEST | Updated 23/08/2019 23:44 EEST

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Αλέξης Τσίπρας λέει «όχι» στην απευθείας εκλογή του από τη βάση πριν το συνέδριο

Σε θετικό κλίμα η συζήτηση με τον Πάνο Σκουρλέτη.

EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Απομακρύνεται το ενδεχόμενο της απευθείας εκλογής του Αλέξη Τσίπρα ως προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από την βάση και τους ψηφοφόρους του κόμματος. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, ο Αλ. Τσίπρας φέρεται πως αποφάσισε ότι έως την διεξαγωγή του συνεδρίου του κόμματος δεν θα επιδιώξει την εκλογή του ως μέσο, εκτός των άλλων, για την συγκέντρωση περισσότερων μελών στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό το ζήτημα ετέθη την Τετάρτη, στην σύσκεψη που έγινε στο γραφείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και στην οποία εκτός του ίδιου συμμετείχαν ο γραμματέας του κόμματος, Πάνος Σκουρλέης, ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου, Μιχάλης Καλογήρου, και ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης.

Ολες οι πλευρές επιβεβαιώνουν ότι στην σύσκεψη ο Αλ. Τσίπρας τάχθηκε κατά της άμεσης εκλογής του, τουλάχιστον έως το συνέδριο. Η απόφαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι το συνέδριο να αποφασίσει τον τρόπο εκλογής της ηγεσίας του κόμματος. Αυτό εκτιμήθηκε ως θετικό και από την πλευρά Σκουρλέτη, ο οποίος είναι ο περισσότερο επιφυλακτικός για τον τρόπο μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, με αυτή την απόφαση, ο Αλ. Τσίπρας κερδίζει την δυνατότητα να υπάρξει ένα δεύτερο «κύμα» ενδυνάμωσης και ανοίγματος του ΣΥΡΙΖΑ αμέσως μετά το συνέδριο που θα γίνει την άνοιξη του 2020.

Ασυμφωνία για την «στοχοποίηση»

Οσον αφορά το θέμα Σκουρλέτη, αυτό ετέθη ευθέως από τον ίδιο τον γραμματέα. Το κλίμα περιγράφεται ως «θετικό», όπως και τα αποτελέσματα της συνάντησης. Κομματικές πηγές επεσήμαναν πως «το γεγονός ότι υπήρξε συμφωνία για το σχέδιο και το χρονοδιάγραμμα μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει ότι μπορούν να επιτευχθούν συγκλίσεις και να βρεθούν λύσεις».

Στην πολύωρη συζήτηση ο Π. Σκουρλέτης ανέπτυξε επί μακρόν, σύμφωνα με πληροφορίες, όλες τις ενστάσεις του. Φέρεται να υπογράμμισε πως στοχοποιείται, με αποτέλεσμα να υπονομεύεται η θέση του και η αποτελεσματικότητά του ως γραμματέα του κόμματος. Αυτό έγινε αποδεκτό και από την πλευρά του προέδρου του κόμματος ως ένα αντικειμενικό πρόβλημα που δημιουργείται με τα συνεχή δημοσιεύματα.

Ο Π. Σκουρλέτης φέρεται να υποστήριξε ότι με τα δημοσιεύματα, που αξιοποιούνται από τον φιλοκυβερνητικό τύπο, σχετίζονται στελέχη του κόμματος που βρίσκονται διαχρονικά δίπλα στον Αλ. Τσίπρα. Αυτό, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, δεν βρήκε σύμφωνο κανένα από τους συνομιλητές του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ.

Επισημαίνεται ότι ο γραμματέας του κόμματος δίνει έμφαση στην προτεραιότητα που πρέπει να έχουν τα όργανα και οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ στη λήψη των αποφάσεων. Για παράδειγμα έχει ενστάσεις για την χθεσινή διαρροή ότι υπήρξε συμφωνία για το σχέδιο ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς φέρεται να θεωρεί ότι αυτό έπρεπε να δημοσιοποιηθεί μετά την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την προσεχή Τρίτη.