ΔΙΕΘΝΕΣ
15/11/2018 17:21 EET

Σερβία: Αντιδράσεις εξαιτίας αγάλματος μπούφου με σχήμα που θυμίζει φαλλό

Marko Djurica / Reuters

Χιλιάδες παρατηρητές πουλιών σπεύδουν στην πόλη Κικίντα, στη βόρεια Σερβία, κάθε χειμώνα, για να δουν να κουρνιάζει ένας από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς νανόμπουφων (Asio otus) στον κόσμο.

Ωστόσο, η μικρή πόλη, στα σύνορα της Σερβίας με τη Ρουμανία πλέον κάνει θραύση και στα social media, μα για διαφορετικό λόγο: Για μια διαμαρτυρία για ένα άγαλμα, σκοπός του οποίου είναι να αποτελέσει σύμβολο της Κικίντα, για το οποίο πολλοί λένε ότι παραπέμπει σε φαλλό και όχι στο εν λόγω πουλί.

Οι πολέμιοι του συγκεκριμένου αγάλματος από τερακότα λένε πως το στενόμακρο σχήμα του και τα μινιμαλιστικά χαρακτηριστικά του είναι χυδαία και απαιτούν την απομάκρυνσή του.

 

Marko Djurica / Reuters

 

«Ο Φρόιντ θα είχε κάτι να πει για αυτό το άγαλμα, μοιάζει τόσο πολύ με φαλλό» έγραψε ένας εξ αυτών σε post στο Facebook. «Τώρα όλοι θα κοροϊδεύουν την Κικίντα» αναφέρεται σε άλλη ανάρτηση. «Το άγαλμα αντιπροσωπεύει κάτι πολύ αρρενωπό, μα όχι έναν μπούφο» έγραψε άλλος ένας στο Twitter.

Ο γλύπτης Γιόβαν Μπλατ, που έφτιαξε το άγαλμα, δεν προέβη σε σχόλιο. Την προηγούμενη εβδομάδα είχε πει στη Vecernje Novosti πως ήταν έτοιμος να φτιάξει ένα άγαλμα διαφορετικού μεγέθους. Οι τοπικές αρχές δεν έχουν προβεί σε σχόλια.

 

Marko Djurica / Reuters

 

Ο Ζέλικο Μπόντροζιτς, αρχισυντάκτης τοπικής εφημερίδας, είπε πως το μνημείο θα έπρεπε να παραμείνει στη θέση του. «Με όλον τον θόρυβο γύρω του...κατά κάποιον τρόπο γίνεται επίσης σύμβολο της πόλης μας».