Βγήκαμε - δεν βγήκαμε: Συγχαρητήρια αλλά και επιφυλάξεις από αξιωματούχους και διεθνή Τύπο

Βγήκαμε - δεν βγήκαμε: Συγχαρητήρια αλλά και επιφυλάξεις από αξιωματούχους και διεθνή Τύπο
MILOS BICANSKI via Getty Images

Σήμερα Δευτέρα ολοκληρώνεται και επισήμως το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) από το οποίο εκταμιεύθηκαν συνολικά 61,9 δισ. ευρώ σε διάρκεια τριών ετών.

Όπως είναι αναμενόμενο, πολλά είναι τα μηνύματα Ευρωπαίων αξιωματούχων αλλά και του διεθνούς Τύπου, οι οποίοι αφενός συγχαίρουν την Ελλάδα γι′ αυτή την ημέρα, αφετέρου επισημαίνουν ότι είναι πολύ σημαντικό να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα προκειμένου η χώρα μας να σταθεί ξανά στα πόδια της.

Την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα χαιρέτισαν τις πρώτες πρωινές ώρες ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο και ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Σήμερα μπορούμε με ασφάλεια να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα του ESM χωρίς επιπλέον προγράμματα διάσωσης, καθώς για πρώτη φορά από τις αρχές του 2010 η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα πόδια της», δήλωσε σχετικά ο Μ. Σεντένο, επισημαίνοντας ότι αυτό έγινε εφικτό, «χάρη στην εξαιρετική προσπάθεια του ελληνικού λαού, την καλή συνεργασία με την τρέχουσα ελληνική κυβέρνηση και την υποστήριξη των Ευρωπαίων εταίρων μέσω των δανείων και της ελάφρυνσης του χρέους».

«Καθώς ο ESM και το ΕFSF είναι οι μεγαλύτεροι πιστωτές της Ελλάδας, κατέχοντας το 55% του συνολικού χρέους της ελληνικής κυβέρνησης, τα συμφέροντά μας ευθυγραμμίζονται με τα συμφέροντα της Ελλάδας. Θέλουμε η Ελλάδα να είναι ένα ακόμη success story, να ευημερεί και να είναι μια χώρα που την εμπιστεύονται οι επενδυτές», υπογράμμισε από την πλευρά του, ο Κ. Ρέγκλινγκ, ο οποίος ωστόσο σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Έθνος της Κυριακής τόνισε την ανάγκη να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις.

Συγχαρητήρια στην Ελλάδα για την ολοκλήρωση του προγράμματος απέστειλε μέσω «Twitter» και o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ: «Τα καταφέρατε! Συγχαρητήρια στην Ελλάδα και στο λαό της για τον τερματισμό του προγράμματος χρηματοδοτικής συνδρομής. Χάρη στις τεράστιες προσπάθειες και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, κερδίσατε το αύριο”», έγραψε στα ελληνικά ο Ντ. Τουσκ.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, συνεχάρη μέσω twitter την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, τονίζοντας την ανάγκη να η χώρα να ανακάμψει βασιζόμενη στις εφαρμοζόμενες οικονομικές πολιτικές.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, έκανε λόγο για «αλλαγή σελίδας», που θα σηματοδοτήσει μια «οικονομία που θα γεννάει ευκαιρίες - όχι χρέη - για τους νεότερους».

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί, αναμένεται να δώσει Συνέντευξη Τύπου στις 13:00 (ώρα Ελλάδος) για το θέμα. «Για την Ελλάδα αλλά και τη ζώνη του ευρώ, αυτή είναι μια σημαντική, ιστορική μέρα. Έπειτα από 8 χρόνια οικονομικής βοήθειας, η χώρα μπορεί επιτέλους να σταθεί στα πόδια της», ανέφερε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δηλώνει παντοτινός σύμμαχος, συνεργάτης και φίλος της Ελλάδας, με αφορμή τη σημερινή μέρα. Συγκεκριμένα, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter:

«Πάλεψα πάντα η Ελλάδα να παραμείνει στον πυρήνα της Ευρώπης. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης, ο ελληνικός λαός αρχίζει ένα νέο κεφάλαιο στην καταγεγραμμένη ιστορία του. Οι Έλληνες θα βρίσκουν σε εμένα πάντα έναν σύμμαχο, συνεργάτη και φίλο».

Τα μηνύματα του διεθνούς Τύπου

Die Welt: Νέο ενδιαφέρον για την Ελλάδα από γερμανικές εταιρείες μετά το τέλος των μνημονίων

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Ένωση Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), η Ελλάδα θα γίνει και πάλι μια πολύ ενδιαφέρουσα αγορά για τις γερμανικές εταιρείες μετά το τέλος του προγράμματος διάσωσης, γράφει η εφημερίδα Die Welt. «Το καλό τέλος των ευρωπαϊκών προγραμμάτων βοήθειας είναι ένα θετικό μήνυμα για την ίδια την Ελλάδα και την ΕΕ στο σύνολό της», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της BDI Γιοάχιμ Λανγκ στη «Rheinische Post».

Χάρη στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, η Ελλάδα μπορεί και πάλι να σταθεί στα πόδια της μετά από οκτώ χρόνια, σημειώνει η Die Welt.

Financial Times: Τέλος του ελληνικού προγράμματος - Τέταρτη πιο φτωχή χώρα στην Ευρώπη η Ελλάδα

Αφιέρωμα στην ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος φιλοξενούν και οι Financial Times, τονίζοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα είναι η 4η πιο φτωχή χώρα στην ΕΕ, ακολουθώντας τις Βουλγαρία, Κροατία και Ρουμανία.

New York Times: Το ελληνικό πρόγραμμα τελειώνει αλλά ο πόνος απέχει πολύ από το τέλος

Με αυτό τον τίτλο, οι New York Times, σε εκτενές αφιέρωμα για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος, φιλοξενούν ιστορίες Ελλήνων πολιτών που επλήγησαν βαριά από την κρίση, ενώ τονίζουν ότι «μπορεί να αναδεικνύεται μια νέα εποχή οικονομικής ανεξαρτησίας, όμως περισσότερο από το ένα τρίτο του πληθυσμού βρίσκεται σε φτώχεια, η ανεργία παραμένει πολύ υψηλή και οι μισθοί έχουν μειωθεί».

Reuters: Η Ελλάδα αντιμετωπίζει ακόμη δύσκολες προκλήσεις

Η Ελλάδα βγαίνει από το τρίτο μνημόνιό της στις 20 Αυγούστου και ελπίζει ότι θα είναι σε θέση να δανείζεται ξανά στις διεθνείς αγορές μετά από μία σχεδόν 9ετή κρίση χρέους που συρρίκνωσε την οικονομία της κατά ένα τέταρτο και την ανάγκασε με επιβάλλει επώδυνα μέτρα λιτότητας, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters με τίτλο: «Η Ελλάδα έτοιμη να βγει από το μνημόνιο, αντιμετωπίζει ακόμη δύσκολες προκλήσεις».

«Καθώς η Αθήνα βλέπει τώρα την επάνοδο στην ομαλότητα και την ανάκτηση της οικονομικής κυριαρχίας της, τα σημάδια παραμένουν - οι τράπεζες είναι φορτωμένες με πολύ μεγάλα χαρτοφυλάκια ”κόκκινων” δανείων και το ελληνικό δημόσιο χρέος εξακολουθεί να είναι το υψηλότερο στην Ευρωζώνη, στο 180% του ΑΕΠ», σημειώνει το δημοσίευμα.

Le Figaro: Μια νίκη του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος περπατάει ωστόσο πάνω σε τεντωμένο σκοινί

«Οκτώ χρόνια μετά τη διάσωσή της, η Ελλάδα απελευθερώνεται από την οικονομική της εποπτεία», τιτλοφορείται το σχετικό άρθρο που δημοσιεύει σήμερα στον ιστότοπό της η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro».

«Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα βοήθειας ολοκληρώνεται επισήμως σήμερα. Μια νίκη του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος περπατάει ωστόσο πάνω σε τεντωμένο σκοινί», επισημαίνει.

«Είναι η μεγάλη μέρα. Έπειτα από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης και οκτώ χρόνια εποπτείας που επιβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), με αντάλλαγμα τρία δάνεια συνολικού ύψους 386 δισεκατομμυρίων ευρώ, η Ελλάδα ξαναβρίσκει σήμερα την δημοσιονομική της κυριαρχία. Είναι το επίσημο τέλος των προγραμμάτων διάσωσης», γράφει η εφημερίδα.

Le Monde: Η Ελλάδα βγαίνει επισήμως από την εποπτεία

«Η Ελλάδα βγαίνει επισήμως από την εποπτεία» τιτλοφορείται το άρθρο που δημοσιεύει στην ηλεκτρονική της έκδοση η γαλλική εφημερίδα Le Monde, η οποία σημειώνει ότι η Ελλάδα αναδύεται σήμερα από το τρίτο από τα σχέδια βοήθειας υπό τα οποία ζούσε από το 2010, χωρίς ωστόσο να έχει τελειώσει απολύτως με την λιτότητα.

«Εξόριστη για καιρό από την αγορά ομολόγων και υποβληθείσα για χρόνια σε λιτότητα, η Ελλάδα βγαίνει επισήμως σήμερα 20 Αυγούστου από το τρίτο -και τελευταίο- σχέδιο χρηματοπιστωτικής διάσωσης, ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η χώρα έχει πλέον την ελπίδα ότι θα μπορεί εκ νέου να χρηματοδοτείται μακροπρόθεσμα από τις αγορές», επισημαίνει στην αρχή του άρθρου της η γαλλική εφημερίδα.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή