Συγκρουσιακή πολιτική και σύγχρονες κοινωνικές επιστήμες

Το μέλλον δείχνει παγιδευμένο στο πλαίσιο μιας αδιέξοδης κανονικότητας...
ASSOCIATED PRESS

Τι είναι η Συγκρουσιακή Πολιτική και γιατί μας αφορά; Εύλογο το ερώτημα εάν αναλογιστεί κανείς ότι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές βρίσκονται σε εξέλιξη 20 σχεδόν εξεγερσιακοί συγκρουσιακοί κύκλοι ανά την υφήλιο και ενδέχεται να προκύψουν περισσότερες όσο οι ανισότητες γιγαντώνονται και τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα συρρικνώνονται.

Απαντήσεις και προβληματισμοί θα τεθούν προς συζήτηση στην εκδήλωση «Συγκρουσιακή Πολιτική και σύγχρονες κοινωνικές επιστήμες» που διοργανώνει το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΓΚΡΟΥΣΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου στο ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, Αίθουσα Τελετών, ώρα έναρξης: 8.00 μμ.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές η Συγκρουσιακή Πολιτική, είναι ένα πεδίο εστιασμένο στη μελέτη των συλλογικών δράσεων και των κοινωνικών κινημάτων και αποτελεί συστατικό κλάδο της σύγχρονης πολιτικής κοινωνιολογίας.

Όπως τονίζουν, η διερεύνηση των μηχανισμών μέσα από τους οποίους οι κοινωνίες δι-ιστορικά αντιστέκονται στην κυριαρχία, μας εξοπλίζει με έννοιες και θεωρητικά εργαλεία για να ερμηνεύσουμε και να κατανοήσουμε την πραγματικότητα, δημιουργώντας παράλληλα τις προϋποθέσεις για να τεθούν τα κρίσιμα ερωτήματα της εποχής. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο βαθιάς, πολυεπίπεδης κρίσης κατά την οποία οι ανισότητες γιγαντώνονται, τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα συρρικνώνονται, και το μέλλον δείχνει παγιδευμένο στο πλαίσιο μιας αδιέξοδης κανονικότητας, η συστηματική μελέτη της ενεργοποίησης του Δήμου (την ώρα αυτή βρίσκονται σε εξέλιξη 20 σχεδόν εξεγερσιακοί συγκρουσιακοί κύκλοι ανά την υφήλιο) αποτελεί όχι μόνο ενδιαφέρον αντικείμενο έρευνας, αλλά και μείζον καθήκον της ενσυνείδητης κοινωνικής επιστήμης.

Πώς το αίτημα της δημοκρατικής εμβάθυνσης μπορεί να ευοδωθεί μέσα από συλλογικές δράσεις και κοινωνικά κινήματα; Ποιοι παράγοντες επιδρούν προωθητικά και ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν; Πώς αντιστεκόμαστε στην ανιστορική και γνωστικά αναχρονιστική τάση εξίσωσης των μετασχηματιστικών συλλογικών δράσεων με «παραβατικά φαινόμενα»; Τι μας διδάσκει η ιστορική εμπειρία, τόσο η πρόσφατη όσο και η απώτερη;

Πρόκειται για ενδεικτικές και μόνο θεματικές που θα τεθούν στην εκδήλωση «Συγκρουσιακή Πολιτική και σύγχρονες κοινωνικές επιστήμες».

Σημειώνεται ότι η εκδήλωση γίνεται με αφορμή την 3η έκδοση του κλασικού εγχειριδίου Κοινωνικά κινήματα: μια εισαγωγή των Donatella DellaPorta και Mario Diani (Wiley-Blackwell, Απρίλιος 2020). Συμμετέχουν οι συγγραφείς και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Διευθυντής του Εργαστηρίου Συγκρουσιακής Πολιτικής, Σεραφείμ Ι. Σεφεριάδης (http://seferiadescv.blogspot.com/).

.
.

Η καθηγήτρια Donatella DellaPorta, πρύτανις της Scuola Normale Superiore (Φλωρεντία), είναι Διευθύντρια του Ινστιτούτου COSMOS (Centre on Social Movement Studies) και Πρόεδρος του διδακτορικού προγράμματος στην Πολιτική Επιστήμη και την Κοινωνιολογία. Πρόκειται για παγκόσμιας εμβέλειας ερευνήτρια, συγγραφέα 85 βιβλίων, 130 επιστημονικών άρθρων και 127 κειμένων σε συλλογικούς τόμους. Η καθηγήτρια DellaPorta είναι επίσης παλαιά συνεργάτιδα και φίλη του Εργαστηρίου Συγκρουσιακής Πολιτικής (ΕΣΠ). Στις πρόσφατες συνέργειες του ΕΣΠ με το Ινστιτούτο COSMOS εντάσσεται και η συμμετοχή του στο ερευνητικό πρόγραμμα EPOCA που εκπόνησε το ΕΣΠ επιλέχθηκε για χρηματοδότηση από το ΕΛΙΔΕΚ.


Ο καθηγητής
Mario Diani, Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Έρευνας του Πανεπιστημίου του Trento, είναι συγγραφέας δεκάδων βιβλίων και επιστημονικών άρθρων, και συγκαταλέγεται στους συνιδρυτές του πεδίου της Συγκρουσιακής Πολιτικής. Τακτικός επισκέπτης του Παντείου με ετήσιες διδασκαλίες στο ΠΜΣ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας (στο πλαίσιο του σεμιναρίου «Συγκρουσιακή Πολιτική, Συλλογική Δράση, Κοινωνικά Κινήματα» ‒https://openeclass.panteion.gr/courses/TMB235/), έχει επίσης συν-επιβλέψει την εργασία μεγάλου αριθμού μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψηφίων διδακτόρων του τμήματος

Οι DellaPorta και Diani έχουν από κοινού επιμεληθεί το Oxford Handbook of Social Movements (Oxford University Press, 2015).

Δημοφιλή