ΔΙΕΘΝΕΣ
15/04/2021 08:47 EEST

Σφαίρες κατά υγειονομικών από τη Χούντα της Μιανμάρ

Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι στη πρώτη γραμμή των κινητοποιήσουν κατά των πραξικοπηματιών.

STRINGER via REUTERS
Φωτογραφία από τις διαδηλώσεις στην Μιανμάρ

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Μιανμάρ άνοιξαν πυρ κατά υγειονομικών που πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και ήδη γίνονται αναφορές για αρκετά θύματα.  

Οι διαδηλώσεις κατά του πραξικοπήματος της 1ης Φεβρουαρίου που ανέτρεψε την κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Τσι συνεχίζονται και κατά τη διάρκεια της παραδοσιακής γιορτής για το νέο έτος.

Υγειονομικό προσωπικό, όπως αναφέρει το Reuters, το οποίο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της εκστρατείας κατά του πραξικοπήματος, συγκεντρώθηκε στη Μάνταλεϊ όμως σύντομα έφτασαν στο σημείο στρατιώτες για να τους διαλύσουν, ανοίγοντας πυρ και κάνοντας συλλήψεις, σύμφωνα με το πρακτορείο Mizzima.

Το πρακτορείο μετέδωσε ότι δεν διαθέτει λεπτομέρειες για τις συλλήψεις και τα θύματα. Η βιρμανική υπηρεσία του BBC επίσης μετέδωσε την καταστολή της διαδήλωσης των υγειονομικών.

Το πραξικόπημα έχει βυθίσει τη Μιανμάρ σε κρίση, έπειτα από 10 χρόνια στη διάρκεια των οποίων η χώρα έκανε βήματα προς τη δημοκρατία, με καθημερινές διαδηλώσεις και εκστρατείες ανυπακοής, περιλαμβανομένων απεργιών σε πολλούς τομείς οι οποίες έχουν επιφέρει πλήγμα στην οικονομία της χώρας.

Ο πενθήμερος εορτασμός του νέου έτους, μια γιορτή γνωστή ως Thingyan, ξεκίνησε την Τρίτη, όμως οι φιλοδημοκρατικοί ακτιβιστές ακύρωσαν τις καθιερωμένες γιορτές για να επικεντρωθούν στις κινητοποιήσεις εναντίον του στρατού.

Η Ένωση Αρωγής Πολιτικών Κρατούμενων (ΑΑΡΡ) έχει ανακοινώσει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν σκοτώσει 715 διαδηλωτές από την 1η Φεβρουαρίου.

Πηγή: Reuters, ΒΒC, ΑΠΕ-ΜΠΕ