«Σφράγισε» το Σαλβαδόρ πριν καν εκδηλωθεί κρούσμα: Σωτήρας ή επικίνδυνος;

Ένας πρόεδρος διαφορετικός από όσους προηγήθηκαν σε αυτό το μικρό κρατίδιο της Κεντρικής Αμερικής.
ASSOCIATED PRESS

Ελάχιστοι ηγέτες στον κόσμο έχουν προκαλέσει τόσους επαίνους και επικρίσεις ταυτόχρονα για την διαχείριση της πανδημίας στην χώρα τους όσους ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, Ναγίμπ Μπουκέλε, που εξελέγη τον Ιούνιο του 2019.

Παρόλο που ο Μπουκέλε είναι πρόεδρος για λιγότερο από ένα χρόνο, τον Μάρτιο πήρε την απόφαση να κλείσει τα σύνορα της χώρας του, πριν καν υπάρξει αναφορά για ύποπτο κρούσμα κορονοϊού, αναφέροντας ότι αυτό το βήμα έπρεπε να γίνει.

Μερικοί πολίτες τον επαινούν για τη λήψη αποφασιστικής δράσης που μπορεί να έχει σώσει το μικρό έθνος της Κεντρικής Αμερικής από τις χειρότερες επιπτώσεις του κορονοϊού, ενώ άλλοι τον κατηγορούν ότι εκμεταλλεύεται τη δύναμή του παραβιάζοντας το σύνταγμα της χώρας του, καθώς αποφασίζει ο ίδιος για το πότε θα ανοίξει ξανά το Ανώτατο Δικαστήριο και η Εθνοσυνέλευση.

Ο Μπουκέλε, 38 ετών, προσπαθεί να πείσει όλους τους πολίτες, ότι αυτός είναι ο σωτήρας τους, σε μια χώρα που έχει ονομαστεί στην κυριολεξία «ο σωτήρας» (Ελ Σαλβαδόρ).

Είναι ο πρώτος πρόεδρος από το τέλος του εμφυλίου πολέμου του Σαλβαδόρ το 1992 που δεν ανήκε σε κανένα από τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα της χώρας.

ASSOCIATED PRESS

Οι παππούδες του Μπουκελε ήταν Παλαιστίνιοι μετανάστες στο Ελ Σαλβαδόρ και έτρεξε για πρόεδρος ως η τελευταία ελπίδα του κράτους για να αλλάξει τα πράγματα μετά από χρόνια ατελείωτης διαφθοράς και τρομοκρατίας.

Με σχεδόν δύο εκατομμύρια οπαδούς στο Twitter και δημοσκοπήσεις που συχνά δείχνουν βαθμολογία έγκρισης πάνω από 90 τοις εκατό, ο Μπάκελε έχει σπάσει το παραδοσιακό καλούπι για πολιτικούς στη χώρα του και έχει δημιουργήσει διεθνή προσοχή.

Το 2019, αναγνώρισε ότι η χώρα του φέρει την ευθύνη για τις συνθήκες που οδήγησαν τους μετανάστες να την εγκαταλείψουν μετά τον πνιγμό του θανάτου ενός πατέρα και της κόρης του δύο ετών στις όχθες του Ρίο Γκράντε.

Πριν όμως από το ξέσπασμα του κορονοϊού, ορισμένοι επικριτές στο Ελ Σαλβαδόρ προειδοποίησαν ότι το ανατρεπτικό ύφος του Μπουκέλ διαβρώνει όλο και περισσότερο τον διαχωρισμό των εξουσιών και απειλεί την εύθραυστη δημοκρατία της χώρας.

Για παράδειγμα, τον Φεβρουάριο, καθώς ο πρόεδρος ζήτησε από τους νομοθέτες της χώρας να εγκρίνουν ένα αίτημα δανείου 109 εκατομμυρίων δολαρίων για τον καλύτερο εξοπλισμό της αστυνομίας και των στρατιωτών, βαριά οπλισμένα στρατεύματα μπήκαν στην Εθνοσυνέλευση κατόπιν εντολής του, κάτι που πολλοί στο Ελ Σαλβαδόρ το είδαν ως μια κατάφωρη απόπειρα εκφοβισμού και επιστροφής στην εποχή που η πολιτική βία κυριάρχησε στη χώρα.

Το περιστατικό έβλαψε την εικόνα του Μπουκέλε στο εξωτερικό, αν και η κυβέρνηση Τραμπ, η οποία θεωρεί τον 38χρονο σύμμαχο για τη μετανάστευση και τη στρατηγική της στη Βενεζουέλα, δεν καταδίκασε τις ενέργειές του.

Τον Μάρτιο, η εξάπλωση του κοροναϊού έδωσε στον Μπουέλε μια άλλη ευκαιρία να ενεργήσει με τόλμη ή, όπως ισχυρίζονται οι επικριτές του, να αποκτήσει περισσότερη δύναμη για τον εαυτό του.

Μετά το κλείσιμο των συνόρων, έθεσε σε εφαρμογή αυστηρά μέτρα καραντίνας, αλλά επίσης διέθεσε τρόφιμα και χρήματα για τους φτωχούς Σαλβαδόρους.

Διέταξε τον στρατό να συλλάβει ανθρώπους που παραβιάζουν τα νέα μέτρα, στέλνοντας χιλιάδες στα «κέντρα καραντίνας» της κυβέρνησης.

Όταν το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι οι συλλήψεις ήταν αντισυνταγματικές και τον διέταξαν να σταματήσει, ο Μπουκέλε αρνήθηκε και οι στρατιώτες παρέμειναν στους δρόμους.

Μια άλλη αναμέτρηση φαίνεται ήδη να είναι σε εξέλιξη και με τους νομοθέτες, που θέλουν να παρακάμψουν έναν πρόεδρο που είναι αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει όλες τις εξουσίες του - και κάτι παραπάνω - για να τους σταματήσει. Οι μεν θέλουν να χαλαρώσουν τα μέτρα νωρίτερα, ο δε πρόεδρος είναι ανένδοτος πριν τις 10 Ιουνίου.

Σύμφωνα με το κέντρο ιχνηλασίας κρουσμάτων Johns Hopkins Covid-19, μέχρι σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί 1.571 κρούσματα κοροναϊού στο Ελ Σαλβαδόρ, με 31 θανάτους που αποδίδονται στον ιό.

Πηγή: CNN

Δημοφιλή