Τα 4 σημεία στα οποία θα επιμείνουν οι 27 για τη νέα σχέση της ΕΕ με τη Μεγάλη Βρετανία

Τα 4 σημεία στα οποία θα επιμείνουν οι 27 για τη νέα σχέση της ΕΕ με τη Μεγάλη Βρετανία
United Kingdom's Prime Minister Cameron addresses a news conference after the EU Summit in Brussels, Belgium, June 28, 2016. REUTERS/Phil Noble
United Kingdom's Prime Minister Cameron addresses a news conference after the EU Summit in Brussels, Belgium, June 28, 2016. REUTERS/Phil Noble
Phil Noble / Reuters

Νέο σχέδιο κοινής δήλωσης των «27» που συνεχίζουν τις εργασίες στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες με βασικό θέμα το brexit, αναμένεται σήμερα, Τετάρτη και σύμφωνα με πληροφορίες θα επικεντρώνεται σε 4 σημεία:

  • Θα εκφράζεται η λύπη των ηγετών της Ε.Ε, αλλά ο ταυτόχρονος σεβασμός στο αποτέλεσμα του Βρετανικού δημοψηφίσματος.
  • Θα ξεκαθαρίζεται πως η Ε.Ε προχωράει σαν μια «ενωμένη γροθιά» στους δρόμους της ανάπτυξης, της ασφάλειας, της αλληλεγγύης, της προόδου με σεβασμό στους πολίτες της.
  • Θα αναφέρεται πως το Ηνωμένο Βασίλειο ως κράτος συνεργαζόμενο θα έχει μια ειδική, αμοιβαία και επωφελή σχέση με την Ε.Ε.
  • Θα γίνεται σαφές ότι πρέπει το συντομότερο δυνατόν να ξεκινήσει ενεργοποίησης του άρθρου 50 και η διαπραγμάτευση για την διαδικασία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ελλάδα και το Brexit

«Η Ελλάδα, όσο και αν φαίνεται παράδοξο, είναι προστατευμένη. Χώρες όπως η Πορτογαλία θα έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα με το Brexit», είναι η εκτίμηση ανώτερου αξιωματούχου των Βρυξελλών, ο οποίος μίλησε σε δημοσιογράφους για τις επιπτώσεις από την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. Ο ίδιος αξιωματούχος εκτίμησε πως «όσο διαρκεί η αβεβαιότητα στις αγορές θα πιέζεται το Λονδίνο».

Σε κάθε περίπτωση η Κομισιόν θα πρέπει να περιμένει έως τον Σεπτέμβριο όταν ο νέος πρωθυπουργός που θα αναλάβει στις 9 Σεπτεμβρίου θα ανακοινώσει τις πρωτοβουλίες του. Κανείς δεν ξέρει ποιος θα είναι και κανείς δεν γνωρίζει αν θα θελήσει να οδηγήσει τη Βρετανία σε νέες εκλογές και αν θα είναι υπέρ ή κατά της Ε.Ε. Πάντως στη σύνοδο της Μπρατισλάβα που θα διεξαχθεί στις 27 Σεπτεμβρίου οι Βρυξέλλες θα περιμένουν το νέο πρωθυπουργό να τους ανακοινώσει τα σχέδιά του, χωρίς να αποκλείουν τίποτα: από εκλογές στη Βρετανία, μέχρι σύντομο ή έναρξη μακρόσυρτων διαπραγματεύσεων.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι οι Βρυξέλλες θέλουν να δώσουν χρόνο στο νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας. «Ας μην του γίνει το Brexit στενός κορσές» είπε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Έως τότε η Βρετανία θα είναι μέλος της Ε.Ε. και θα εφαρμόζεται η Συνθήκη», επισημαίνει ο αξιωματούχος της Κομισιόν. Η εκτίμησή του είναι ότι η Βρετανία πρέπει να φοβάται τις αγορές πολύ περισσότερο από τους Ευρωπαίους και ότι όλες οι εξελίξεις στις αγορές και στην πολιτική θα δρομολογηθούν μόλις η Βρετανία ενεργοποιήσει την διαδικασία του άρθρου 50.

Επισημαίνεται ότι άπαξ και ενεργοποιηθεί το άρθρο 50 δεν μπορεί να απενεργοποιηθεί μονομερώς από την Βρετανία, αλλά θα χρειαστεί σύμφωνη γνώμη των «27» οι οποίοι στη φάση αυτή είναι «μπετόν αρμέ».

Δημοφιλή