Σι Τζινπίνγκ: Έχετε την υποστήριξη της Κίνας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

«Κι εμείς έχουμε πολλά δικά μας έξω από τη χώρα και προσπαθούμε να γυρίσουν στην πατρίδα τους».
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi

«Όχι μόνο συμφωνώ στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα αλλά θα έχετε και την υποστήριξή μας, επειδή κι εμείς έχουμε πολλά δικά μας του κινεζικού πολιτισμού έξω από τη χώρα και προσπαθούμε να γυρίσουν στην πατρίδα τους» δήλωσε ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ προς τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Τη δήλωση αυτή έκανε ο πρόεδρος της Κίνας μπροστά από τις Καρυάτιδες στο Μουσείο της Ακρόπολης, στο οποίο ξεναγήθηκε για μία ώρα την Τρίτη. Στο σημείο αυτό, στο κέντρο του Μουσείου, όπως το χαρακτήρισε ο Έλληνας Πρόεδρος, ο κ. Παυλόπουλος ζήτησε την υποστήριξη του Κινέζου ομολόγου για την επιστροφή από το Βρετανικό Μουσείο, των Γλυπτών.

«Το Μουσείο της Ακρόπολης χτίστηκε για να φιλοξενήσει τα Γλυπτά του Παρθενώνα, τα οποία σύλησε με βάρβαρο τρόπο ο Έλγιν και τα οποία βρίσκονται ακόμη ”φυλακισμένα” στο Βρετανικό Μουσείο. Όμως η θέση τους είναι εδώ, προκειμένου ο Παρθενώνας να συμβολίζει, σε όλο του το μεγαλείο και στο διηνεκές, από που ξεκίνησε αλλά και που πορεύεται ο Ευρωπαϊκός και ο εν γένει Δυτικός Πολιτισμός. Σας παρακαλούμε, εν ονόματι και του δικού σας μεγάλου κινεζικού πολιτισμού, να ενώσετε την φωνή σας, στηρίζοντας το δίκαιο αίτημά μας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα» είπε σχετικά.

Με την ξενάγηση του Κινέζου προέδρου από τον Προκόπη Παυλόπουλο στο Μουσείο της Ακρόπολης ολοκληρώνεται η επίσημη επίσκεψη του υψηλού προσκεκλημένου στην Ελλάδα. Νωρίτερα, ο Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα.

Κατά την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου υπογράφτηκαν 16 εμπορικές και επενδυτικές συμφωνίες, με έμφαση στο εμπόριο, τις εξαγωγές και τον τουρισμό. Όπως χαρακτηριστικά είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «ο δρόμος που ανοίγουμε σύντομα θα γίνει λεωφόρος». Από πλευράς του ο Κινέζος πρόεδρος έκανε λόγο για μια νέα αφετηρία στις σχέσεις Ελλάδας και Κίνας, που θα αποφέρουν αμοιβαία οφέλη για τους δύο λαούς. Σημειώνεται πως ιδιαίτερη σημασία αποδίδουν Ελλάδα και Κίνα στα νέα επενδυτικά σχέδια της COSCO με στόχο να αναδειχθεί ο Πειραιάς ως ένα από τα τρία σημαντικότερα λιμάνια της Ευρώπης.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ)

Δημοφιλή