ΔΙΕΘΝΕΣ
13/08/2019 11:47 EEST | Updated 13/08/2019 12:03 EEST

Σίδνεϊ: Η στιγμή που 3 Βρετανοί αφοπλίζουν τον δράστη της επίθεσης με μαχαίρι

Το επεισόδιο δεν θεωρείται τρομοκρατικό.

Τρεις Βρετανοί βοήθησαν στον αφοπλισμό ενός νεαρού που κρατούσε μαχαίρι και φώναζε «Αλαχού ακμπάρ», αφού προσπάθησε να μαχαιρώσει διάφορα άτομα στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας.

 

Οι Λη Κάθμπερτ, Πολ Ο‘Σόνεσι και Λουκ Ο’Σόνεσι, όλοι από το Μάντσεστερ, δούλευαν στην περιοχή όταν άκουσαν τις φωνές του δράστη.

«Είχαμε ανοιχτό ένα παράθυρο για να παίρνουμε αέρα κι ακούσαμε την φασαρία έξω. Κοιτάξαμε και τον είδαμε πάνω σε ένα αυτοκίνητο, να κραδαίνει μαχαίρι και βγήκαμε έξω όσο πιό γρήγορα μπρούσαμε. Δεν σκέφτεσαι σε τέτοιες περιπτώσεις, πρέπει να αντιδράσεις άμεσα. Ηταν σουρεαλιστικό, πολύ,πολύ σουρεαλιστικό...» δήλωσαν στα τοπικά ΜΜΕ. «Ολοι τον κυνηγήσαμε, όλοι συνεργαστήκαμε, αλλά ο Λουκ ήταν ο πραγματικός ήρωας. Αυτός τον κυνήγησε περισσότερο και κατάφερε να τον πιάσει...»

ASSOCIATED PRESS
Μία γυναίκα που τραυματίστηκε κατά την επίθεση μεταφέρεται σε νοσοκομείο.

Οπως δήλωσαν οι αυτόπτες μάρτυρες, ο άνδρας, οπλισμένος με ένα μεγάλο μαχαίρι, επιχείρησε να μαχαιρώσει κόσμο κοντά σε μία πολυσύχναστη διασταύρωση. Σύμφωνα με την τοπική αστυνομία, το επεισόδιο δεν θεωρείται τρομοκρατικό, αλλά ο δράστης περιγράφεται ως «μοναχικός λύκος», ο οποίος μπορεί να έχει τρομοκρατικές πεποιθήσεις.

«Πάνω του βρέθηκε υλικό το οποίο δεν αποκλείει την περίπτωση τρομοκρατικής ιδεολογίας, αλλά δεν έχει σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις» δήλωσε αξιωματικός της Αστυνομίας. 

Βίνντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τον δράστη να στέκεται στην στέγη ενός οχήματος, κρατώντας μαχαίρι και να φωνάζει. Ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου δήλωσε ότι είναι οδηγός Uber και μετέφερε ένα ηλικιωμένο ζευγάρι. 

«Σταμάτησα σε ένα φανάρι και είδα κόσμο να τρέχει» είπε στα ΜΜΕ. «Ξαφνικά εμφανίστηκε ο τύπος με ένα μαχαίρι, γεμάτος αίματα και το πρώτο πράγμα που σκέφτομαι είναι ότι δεν μπορώ να ξεφύγω. Τότε ο τύπος πήδηξε μπροστά στο αυτοκίνητο και ανέβηκε στην οροφή. Προς στιγμή πάγωσα και μετά ευχήθηκα να μην είναι φορτωμένος με εκρηκτικά. Πάτησα γκάζι για να πέσει και λίγο αργότερα είδα να τον κυνηγάνε  ο κόσμος και οι αστυνομικοί...»