Τα σημεία - «κλειδιά» της αναφοράς Μάλερ για τον Ντόναλντ Τραμπ

Μετά απο 2 χρόνια, το πόρισμα των 400 σελίδων για την ανάμιξη της Μόσχας στις αμερικανικές εκλογές επιτέλπους δόθηκε στη δημοσιότητα.

Μια αναθεωρημένη έκδοση της πολυαναμενόμενης έκθεσης του ειδικού συμβούλου, Ρόμπερτ Μάλερ, σχετικά με τη ρωσική παρέμβαση στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 κυκλοφόρησε την Πέμπτη, επιτρέποντας στο Κογκρέσο και τους πολίτες των ΗΠΑ κοινό να διαβάσουν τα ευρήματα και να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Νωρίτερα, ο γενικός εισαγγελέας, Γουίλιαμ Μπαρ, είχε λειτουργήσει σαν συνήγορος του Τραμπ, σε συνέντευξη Τύπου για την έκθεση του Μάλερ - λίγα λεπτά πριν από τη δημοσίευσή της - στην οποία επανέλαβε επανειλημμένα την αποστροφή του αμερικανού προέδρου ότι δεν υπήρχε «συμπαιγνία» στις εκλογές του 2016. Η απόφαση του γενικού εισαγγελέα να μιλήσει για την εκδοθείσα έκθεση προτού αποσταλεί στο Κογκρέσο πυροδότησε έντονη κριτική από Δημοκρατικούς βουλευτές, οι οποίοι ζήτησαν από τον Μάλερ να καταθέσει τα συμπεράσματά του ενώπιον της Δικαστικής Επιτροπής μέχρι τον επόμενο μήνα.

Στο πλαίσιο της έρευνας, διάρκειας δύο ετών, έξι συνεργάτες της εκστρατείας του Τραμπ και δεκάδες Ρώσοι επιχειρησιακοί υπάλληλοι κατηγορήθηκαν για διάφορα εγκλήματα.

Ακολουθούν τα βασικά σημεία - «κλειδιά» από τη δημοσιευθείσα αναθεωρημένη έκθεση:

1. Ο Μάλερ εξέτασε 10 περιπτώσεις πιθανής παρεμπόδισης ερευνών από τον Τραμπ.

Η αναφορά περιγράφει πολλές περιπτώσεις στις οποίες το Τραμπ μπορεί να παρεμπόδισε τη δικαιοσύνη χρησιμοποιώντας την εξουσία του, ώστε να παρέμβει στην έρευνα του ειδικού συμβούλου. Ο Μάλερ αρνήθηκε να πάρει μια απόφαση για το αν ο πρόεδρος εμπόδισε τη δικαιοσύνη.

«Η έρευνά μας διαπίστωσε πολλές πράξεις του προέδρου που ήταν ικανές να ασκήσουν αδικαιολόγητη επιρροή στις έρευνες, συμπεριλαμβανομένων των ερευνών για τη Ρωσία» αναφέρει η έκθεση. «Αυτά τα περιστατικά έγιναν συχνά μέσω κατ’ιδίαν συναντήσεων, στις οποίες ο Πρόεδρος προσπάθησε να χρησιμοποιήσει την επίσημη εξουσία του έξω από τα συνηθισμένα πλαίσια» επισημαίνεται στο κείμενο.

Η έκθεση επεσήμανε περιπτώσεις όπως όταν ο Τραμπ είπε στον πρώην σύμβουλο του Λευκού Οίκου , Ντόναλντ ΜκαΓκαν να απολύσει τον Μάλερ ή όταν ζήτησε από τον διευθυντή της προεκλογικής του καμπάνιας, Κόρεϊ Λεβαντόφσκι να πεί στον τότε Γενικό Εισαγγελέα να περιορίσει το πεδίο της έρευνας σε μελλοντικές εκλογές.

Ωστόσο, η παρεμπόδιση της δικαιοσύνης θα απαιτούσε από τον ειδικό σύμβουλο να καθορίσει ότι οι ενέργειες του Τραμπ, οι οποίες μπορεί να παρεμπόδισαν τη έρευνα για τη Ρωσία, έγιναν με αυτή την πρόθεση, ανέφερε ο Μάλερ στην έκθεση. «Ενώ αυτή η έκθεση δεν καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο πρόεδρος διέπραξε έγκλημα, δεν τον απαλλάσσει», έγραψε ο ειδικός σύμβουλος.

Ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας, Τζεφ Σίμονς, σε παλαιότερη εκδήλωση στο υπουργείο Δικαιοσύνης, στην Ουάσινγκτον.
Ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας, Τζεφ Σίμονς, σε παλαιότερη εκδήλωση στο υπουργείο Δικαιοσύνης, στην Ουάσινγκτον.
Bloomberg via Getty Images

2. Οι προσπάθειες του Trump να παρεμποδίσει τη δικαιοσύνη εξουδετερώθηκαν από το ίδιο το προσωπικό του.

Ο Τραμπ μπορεί να έχει σωθεί από τις κατηγορίες για παρακώλυση της δικαιοσύνης από την άρνησή του ίδιου του προσωπικού του να ακολουθήσει τις εντολές του.

«Οι προσπάθειες του προέδρου να επηρεάσει την έρευνα ήταν ως επί το πλείστον ανεπιτυχείς, αλλά αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή τα άτομα που περιβάλλουν τον πρόεδρο αρνήθηκαν να εκτελέσουν εντολές ή να ικανοποιήσουν τα αιτήματά του», γράφει ο Μάλερ.

Ο τότε διευθυντής του FBI, για παράδειγμα, αγνόησε το αίτημα του Τραμπ να σταματήσει τη διερεύνηση του πρώτου συμβούλου ασφαλείας του προέδρου, Μάικλ Φιν, ο οποίος αργότερα καταδικάστηκε για τα ψεύδη του στο FBI. Ο ΜακΓκαν δεν βοήθησε να απολυθεί ο Μάλερ και ο Λεβαντόφσκι δεν πέρασε από το μήνυμα του Τραμπ στον Γενικό Εισαγγελέα αλλά περιορίστηκε το πεδίο δράσης του.

3. Η έκθεση του Μάλερ περιγράφει λεπτομερώς την ανάμιξη της Ρωσίας στις εκλογές του 2016

«Η ρωσική κυβέρνηση παρενέβη στις προεδρικές εκλογές του 2016 με ένα σαρωτικό και συστηματικό τρόπο», γράφει ο Μάλερ.

Η έκθεση υπεισέρχεται σε δύο βασικές ενέργειες μέσω των οποίων οι Ρώσοι παρενέβησαν στις εκλογές: Πρώτον, μια ρωσική ομάδα πραγματοποίησε μια εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχεδιασμένη να «σπέρνει τη διαφωνία» στο αμερικανικό πολιτικό σύστημα, στηρίζοντας τον τότε υποψήφιο Τράμπ και τον εκβιασμό της δημοκρατικής υποψηφιότητας Χίλαρι Κλίντον. Δεύτερον, οι Ρώσοι «χάκαραν» τους εθελοντές και τους υπαλλήλους της εκστρατείας της Κλίντον και δημοσίευσαν τα κλεμμένα έγγραφα μέσω του WikiLeaks.

4. Ο Μάλερ δεν διαπίστωσε ότι η εκστρατεία του Τραμπ στήθηκε για να βοηθήσει την παρέμβαση της Ρωσίας στις εκλογές.

Η έρευνα του Μάλερ διαπίστωσε εκτεταμένες σχέσεις μεταξύ των μελών της εκστρατείας του Τραμπ και Ρώσων αξιωματούχων. «Οι δεσμοί περιελάμβαναν ρωσικές προσφορές βοήθειας στην εκστρατεία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η εκστρατεία ήταν δεκτική στην προσφορά, ενώ σε άλλες περιπτώσεις οι υπάλληλοι της εκστρατείας την απέφυγαν» έγραψε ο Μάλερ.

Παρά την διαπιστωμένη παρέμβαση στις εκλογές από τη ρωσική κυβέρνηση, ο Μάλερ ανέφερε ότι «η έρευνα δεν έδειξε ότι τα μέλη της εκστρατείας του Τραμπ συνωμότησαν ή συντονίστηκαν με τη ρωσική κυβέρνηση στις εκλογικές παρεμβάσεις της.

Η έκθεση του ειδικού συμβούλου συμπέρανε συγκεκριμένα ότι εξέταζε «συνωμοσία» και όχι τη «συμπαιγνία» (αν και ο Μπαρ στη συνέντευξη Τύπου του για την έκθεση του Μάλερ απηχούσε την άποψη του προέδρου ότι δεν υπήρχε «συμπαιγνία»).

Ο Γενικός Εισαγγελέας Γουίλιαμ Μπαρ μιλάει για την δημοσοποίηση της αναοφράς του ειδικού συμβούλου Ρόμπερτ Μάλερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ο Γενικός Εισαγγελέας Γουίλιαμ Μπαρ μιλάει για την δημοσοποίηση της αναοφράς του ειδικού συμβούλου Ρόμπερτ Μάλερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
ASSOCIATED PRESS

5. Ο ειδικός σύμβουλος διαπίστωσε ότι υπάρχουν αρκετοί άλλοι εγκληματίες που διαβιβάστηκαν σε άλλους ανακριτές.

Ο ειδικός σύμβουλος βρήκε αποδεικτικά στοιχεία για εγκλήματα εκτός του πεδίου δικαιοδοσίς του και έκανε 14 ποινικές παραπομπές σε άλλους δικαστικούς λειτουργούς.

Μόνο δύο από τις παραπομπές αυτές είναι γνωστές μέχρι σήμερα. Ο Μάλερ βρήκε στοιχεία για ενδεχόμενη ηλεκτρονική απάτη και αντιποίηση Αρχής σχετιζόμενα με τον άλλοτε στενό συνεργάτη του Τραμπ, Μάικλ Κόεν, και παρέπεμψε την υπόθεση σε ομοσπονδιακούς εισαγγελείς και στο γραφείο του FBI στη Νέα Υόρκη. Ο Κόεν καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκισης με τις κατηγορίες της παράνομης χρηματοδότησης της εκστρατείας και της ψευδομαρτυρίας στο Κογκρέσο.

Η δεύτερη δημόσια ποινική παραπομπή περιλαμβάνει τις ενδεχόμενες παραβιάσεις του νόμου για την εγγραφή ξένων πρακτόρων που σχετίζονται με τον Γκρέγκορι Κρέιγκ και την πρώην εταιρία του, Σκάντεν. Μια ομοσπονδιακή επιτροπή έκρινε ότι ο Κρέιγκ έκανε ψευδείς δηλώσεις και απέκρυψε πληροφορίες από το Υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με τον ίδιο και την εργασία της επιχείρησής του για λογαριασμό της Ουκρανίας. Οι κατηγορίες προέκυψαν από τη διερεύνηση του πρώην προέδρου της εκστρατείας του Τραμπ, Πολ Μάναφορτ, και του έργου του για λογαριασμό ενός φιλορωσικού πολιτικού κόμματος στην Ουκρανία.

6. Οταν ειδοποιήθηκε για την έρευνα του ειδικού συμβούλου, ο Τραμπ αποκρίθηκε: «Την γ....α»

«Ω Θεέ μου», είπε ο Τράμπ. «Αυτό είναι απαίσιο. Αυτό είναι το τέλος της προεδρίας μου. Την γ....α»

Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο ο πρόεδρος αντέδρασε τον Μάιο του 2017 στην είδηση ότι ο Μάλερ είχε διοριστεί για να ερευνήσει τη ρωσική παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές του 2016, σύμφωνα με την έκθεση. Ο Τραμπ προφανώς βασιζόταν στο τότε Γενικό Εισαγγελέα και όταν ο τελευταίος του μεταβίβασε την είδηση για το διορισμό του Μάλερ του απάντησε: «Πως άφησες να συμβεί κάτι τέτοιο;»

«Ολοι μου λένε πως αν ασχοληθεί μαζί σου ένας από αυτούς τους ειδικούς συμβούλους, τότε καταστρέφεται η προεδρία σου. Χρειάζονται χρόνια και χρόνια και δεν θα μπορέσω να κάνω τίποτα. Αυτό είναι το χειρότερο πράγμα που μου συνέβη ποτέ» είπε ο Τραμπ.

Drew Angerer via Getty Images

7. Η ομάδα του Μάλερ επέλεξε να μην κλητεύσει τον Τραμπ γιατί δεν άξιζε τον κόπο.

Η έκθεση του Μάλερ διευκρινίζει γιατί δεν κλήθηκε ποτέ ο Τραμπ, γεγονός που θα τον ανάγκαζε να καταθέσει ως μέρος της έρευνας για την εκστρατεία του και τη ρωσική παρέμβαση στις εκλογές.

Ουσιαστικά, αφού ο πρόεδρος «δεν θα μιλήσει εθελοντικά», σύμφωνα με την έκθεση, το γραφείο του ειδικού συμβούλου «στάθμισε το κόστος» μιας πιθανώς μακράς νομικής διαμάχης για να πάρει μια κατάθεση από τον Τραμπ έναντι της αξίας της ολοκλήρωσης της έρευνας νωρίτερα. Η ομάδα του Μάλερ τελικά αποφάσισε ότι είχε συγκεντρώσει αρκετές πληροφορίες από άλλες πηγές για την έρευνά της.

Κατά τη διάρκεια σχεδόν διετούς έρευνας, ο ειδικός σύμβουλος επανειλημμένως προσπάθησε να πάρει κατάθεση από τον Τραμπ. Τελικά, ο Αμερικανός πρόεδρος κατέληξε να υποβάλλει γραπτές απαντήσεις σε κάποιες από τις ερωτήσεις του Μάλερ τον Νοέμβριο του 2018 - τις οποίες η έκθεση αποκαλούσε «ανεπαρκείς». Ο πρόεδρος απάντησε μόνο σε ερωτήσεις που αφορούσαν την παρέμβαση της Ρωσίας στις εκλογές και όχι στο αν προσπάθησε να παρεμποδίσει την έρευνα για τις πιθανές σχέσεις της καμπάνιας του με τη ρωσική εμπλοκή.

8. Η Σάρα Χάκαμπι Σάντερς είπε ψέματα στον Τύπο για τις συνθήκες γύρω από την απόλυση του διεθυντή του FBI.

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, ισχυρίστηκε ότι ο πρόεδρος απέλυσε τον διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ επειδή το εισηγήθηκε ο αναπληρωτής Γενικός Εισαγγελέας Ροντ Ρόσεντέιν. Ωστόσο, η έκθεση του Μάλερ δείχνει ότι η εξήγηση της Σάντερς για τις πράξεις του προέδρου τον Μαΐου του 2017 δεν ήταν αληθής. Ο Τραμπ ήθελε να φύγει ο Κόμεϊ, επειδή δεν δεχόταν να δηλώσει δημοσίως ότι ο πρόεδρος δεν βρισκόταν υπό διερεύνηση.

«Αμέσως μετά την απόλυση, ο Πρόεδρος υπαγόρευσε ένα δελτίο τύπου που έλεγε ότι είχε ενεργήσει με βάση τις συστάσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης και οι υπάλληλοι του Λευκού Οίκου αναπαρήγαγαν αυτή την ιστορία», γράφει ο Μάλερ στην έκθεσή του. «Αλλά ο Πρόεδρος αποφάσισε να απολύσει τον Κόμεϊ πριν ο Λευκός Οίκος ζητήσει αυτές τις συστάσεις».

Η Σάντερς παραδέχτηκε επίσης πως όταν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο «το FBI είχε χάσει την εμπιστοσύνη στον διευθυντή του», η δήλωση της δεν είχε καμία σχέση με την πραγματικότητα.

9. Ναι, ο Τραμπ προσπάθησε να καλύψει τον πραγματικό λόγο της συνάντησης στον «πύργο» του.

Ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ - ο μεγαλύτερος γιος του προέδρου - τελικά κατέληξε να ανεβάζει στο twitter φωτογραφίες από ηλεκτρονικά μηνυμάτα σχετικά με τη συνάντηση του ίδιου, ανώτερων αξιωματούχων της εκστρατείας του και δικηγόρου που συνδέεται με το Κρεμλίνο (τον Ιούνιο του 2016), ο οποίος πρόσφερε πληροφορίες που θα μπορούσαν να βλάψουν την εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον. Πριν από αυτό, όμως, ο πατέρας του προσπάθησε να καλύψει τον πραγματικό λόγο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στον «Πύργο Τραμπ» στο Μανχάταν.

Ο Τραμπ δεν ήθελε ποτέ να δημοσιοποιηθεί η αλληλογραφία του γιου του. Το καλοκαίρι του 2017, ο πρόεδρος δήλωσε επανειλημμένα στην Χόουπ Χικς, τότε σύμβουλο επικοινωνιών, ότι δεν ήθελε καν να μιλήσει για τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα οποία εκείνη πιστεύε πως ότι θα διέρρεαν αναπόφευκτα. Ο Τραμπ δεν την πίστεψε.

Αργότερα, ωστόσο, ο πρόεδρος επεξεργάστηκε μια γραπτή δήλωση του γιού του, διαγράφοντας μια γραμμή που αναγνώριζε ότι η επίμαχη συνάντηση ήταν με ένα άτομο που του είπε ότι μπορεί να έχει χρήσιμες πληροφορίες για την εκστρατεία»

Πηγή: HuffPost US

Δημοφιλή