Σιωπηλοί κυνηγοί στους βυθούς: Ο αμερικανικός, ο ρωσικός και ο κινεζικός υποβρύχιος στόλος σε infographics

Σιωπηλοί κυνηγοί στους βυθούς: Ο αμερικανικός, ο ρωσικός και ο κινεζικός υποβρύχιος στόλος σε infographics
Georges DeKeerle via Getty Images

Ο αμερικανικός στόλος υποβρυχίων θεωρείται (και δικαίως) ο πιο ισχυρός και σύγχρονος στον πλανήτη, και, μαζί με τα αεροπλανοφόρα, αποτελεί το κύριο πλεονέκτημα του αμερικανικού ναυτικού έναντι οποιουδήποτε αντιπάλου θα αμφιβητούσε την ισχύ των ΗΠΑ στη θάλασσα. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι επί της περιόδου του Ψυχρού Πολέμου η σοβιετική ηγεσία θεωρούσε τα υποβρύχια το «κλειδί» της ναυτικής ισχύος της ΕΣΣΔ (τα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων- «boomers»- αποτελούν σημαντικό κομμάτι της «πυρηνικής τριάδας», ενώ, σε περίπτωση συμβατικής σύγκρουσης στην Ευρώπη, θα αναλάμβαναν να «κλείσουν» τον Ατλαντικό, εμποδίζοντας την άφιξη αμερικανικών νηοπομπών με ενισχύσεις) και ως εκ τούτου η Σοβιετική Ένωση είχε «επενδύσει» βαρέως σε αυτά, με αποτέλεσμα το σημερινό ρωσικό ναυτικό να έχει μια σημαντική «κληρονομιά» στον κλάδο αυτό. Επίσης, η Κίνα, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού των ναυτικών της δυνάμεων ενισχύει και αυτή τη δύναμη υποβρυχίων της, με νέες μονάδες να αντικαθιστούν παλαιότερες.

Δεδομένων και των ψυχροπολεμικών εντάσεων του τελευταίου καιρού, η ιστοσελίδα Naval Analyses παρουσίασε πρόσφατα τρία γραφήματα με τους υποβρύχιους στόλους ΗΠΑ, Ρωσίας και Κίνας- περιλαμβανομένων αριθμών και κλάσεων.

Ο αμερικανικός στόλος διαθέτει 71 υποβρύχια σε ενεργό υπηρεσία, περιλαμβανομένων υποβρυχίων κλάσης Ohio με βαλλιστικούς πυραύλους (SSBN) και πυραύλους cruise (SSGN), καθώς και επιθετικά υποβρύχια κλάσεων Los Angeles, Sea Wolf και Virginia. Σημειώνεται πως όλα τα αμερικανικά υποβρύχια είναι πυρηνοκίνητα.

(κάντε κλικ πάνω στην εικόνα, και μετά ξανά, για να δείτε το γράφημα σε μεγαλύτερο μέγεθος)

Ο ρωσικός υποβρύχιος στόλος υπερέχει αριθμητικά κατά ένα παραπάνω (72). Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται σύγχρονα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων κλάσης Borei και παλαιότερα Deltta III/IV, καθώς και το τελευταίο γιγαντιαίο υποβρύχιο κλάσης Typhoon (τα μεγαλύτερα υποβρύχια στον κόσμο). Στη λίστα περιλαμβάνονται υποβρύχια εκτόξευσης πυραύλων cruise κλάσης Oscar II (σκοπός τους ήταν, σε περίπτωση πολέμου, να πλήξουν τις ομάδες μάχης των αμερικανικών αεροπλανοφόρων με σμήνη πυραύλων cruise). Αντίθετα με τις ΗΠΑ, ο ρωσικός στόλος διαθέτει και ντιζελοκίνητα υποβρύχια πέρα από πυρηνοκίνητα. Τα επιθετικά υποβρύχια του ρωσικού στόλου περιλαμβάνουν τις κλάσεις Akula I, II, III, Victor III, Sierra I και II, (σε όλες τις περιπτώσεις κλάσεις που ανάγονται στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου), Yasen, Kilo και Lada. Αξίζει να σημειωθεί πως το ρωσικό ναυτικό διαθέτει και έναν σχετικά μεγάλο στόλο «ειδικών» υποβρυχίων, όπως δύο μεγάλα «μητρικά σκάφη» που φέρουν μίνι υποβρύχια για ειδικές αποστολές, σκάφη για δοκιμές κ.α.

Naval Analyses

Όσον αφορά στον κινεζικό στόλο, περιλαμβάνει και αυτός τόσο πυρηνοκίνητα όσο και ντιζελοκίνητα σκάφη- ωστόσο οι πληροφορίες είναι πιο περιορισμένες σε σχέση με τους άλλους δύο. Θεωρείται πως περιλαμβάνει 6 πυρηνοκίνητα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων, 12 πυρηνοκίνητα επιθετικά υποβρύχια, 57 ντιζελοκίνητα επιθετικά υποβρύχια (πολλά εκ των οποίων παλαιότερης τεχνολογίας) και ένα ντιζελοκίνητο υποβρύχιο βαλλιστικών πυραύλων, το οποίο, σύμφωνα με το Naval Analyses, φέρεται να είναι το μεγαλύτερο ντιζελοκίνητο υποβρύχιο στον κόσμο (συνολικά, 76 μονάδες).

(κλικ πάνω στην εικόνα, και μετά ξανά, για μεγαλύτερο μέγεθος)

Το τελικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως ο αμερικανικός στόλος φαίνεται να διαθέτει υπεροχή, παρά το ότι έχει ελαφρώς λιγότερες μονάδες από τους άλλους δύο, καθώς όλες οι μονάδες του είναι σύγχρονες και πυρηνοκίνητες, και αμιγώς μάχιμα σκάφη (επιθετικά υποβρύχια, υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων, υποβρύχια πυραύλων cruise), τη στιγμή που οι δύο «αντίζηλοι», παρά τις κινήσεις προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού και κάποιες ομολογουμένως εντυπωσιακές περιπτώσεις, έχουν ακόμα πολλά παλαιότερης τεχνολογίας σκάφη, ενώ τα ντιζελοκίνητα, σε πολύ γενικές γραμμές, θεωρούνται πιο περιορισμένων δυνατοτήτων από τα τεράστιας επιχειρησιακής αυτονομίας πυρηνοκίνητα (αν και αυτό πολλές φορές εξαρτάται από τη φύση της αποστολής).

Δημοφιλή