SIPRI: Στα 14.465 τα πυρηνικά όπλα στον κόσμο στις αρχές του 2018

SIPRI: Στα 14.465 τα πυρηνικά όπλα στον κόσμο στις αρχές του 2018
rusm via Getty Images

Στις αρχές του 2018, εννιά χώρες- ΗΠΑ, Ρωσία, Μ. Βρετανία, Γαλλία, Κίνα, Ινδία, Πακιστάν, Ισραήλ και Βόρεια Κορέα- εκτιμάται πως είχαν στην κατοχή τους 14.465 πυρηνικά όπλα, σύμφωνα με το SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute). Αυτό, όπως υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση, συνιστά μείωση σε σχέση με τις αρχές του 2017 (14.935), που οφείλεται κυρίως στο ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ (που έχουν μαζί το 92% του συνόλου των πυρηνικών όπλων στον πλανήτη) μείωσαν περαιτέρω τις στρατηγικές τους πυρηνικές δυνάμεις, στο πλαίσιο της εφαρμογής της νέας συνθήκης START το 2010.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει το SIPRI, παρά τη μείωση, τόσο η Ρωσία όσο και οι ΗΠΑ έχουν σε εξέλιξη μακροπρόθεσμα προγράμματα για την αντικατάσταση και εκσυγχρονισμό πυρηνικών κεφαλών, πυραύλων, αεροσκαφών και εγκαταστάσεων παραγωγής πυρηνικών όπλων. Επίσης, τα πυρηνικά οπλοστάσια των άλλων χωρών που διαθέτουν πυρηνικά όπλα είναι κατά πολύ μικρότερα, αλλά σε όλες τις περιπτώσεις είτε αναπτύσσουν είτε σκοπεύουν να αναπτύξουν νέα όπλα. Η Ινδία και το Πακιστάν επεκτείνουν τα οπλοστάσιά τους, ενώ παράλληλα αναπτύσσουν νέα συστήματα εκτόξευσης, από ξηρά, αέρα και θάλασσα. Η Κίνα αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό των συστημάτων της και αργά μα σταθερά αυξάνει το μέγεθος του πυρηνικού της οπλοστασίου. Όσον αφορά στη Βόρεια Κορέα, το 2017 συνέχισε να σημειώνει πρόοδο στο πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της, καθώς και στις δοκιμές νέων βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.

Ακολουθεί πίνακας, με βάση τα στοιχεία του SIPRI. Σημειώνεται πως η διαφοροποίηση μεταξύ «deployed» και «other» όπλων είναι ότι στην πρώτη περίπτωση μιλάμε για κεφαλές που βρίσκονται ήδη σε πυραύλους ή σε βάσεις με δυνάμεις σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, και στη δεύτερη για κεφαλές σε αποθήκευση ή εφεδρεία, ή κεφαλές που αναμένεται να αποσυρθούν και αποσυναρμολογηθούν.

SIPRI

Δημοφιλή