ΔΙΕΘΝΕΣ
27/02/2019 12:46 EET | Updated 27/02/2019 12:48 EET

Σίσι κατά Ερντογάν μετά τις εκτελέσεις: Παίρνει αγκαλιά την Τρομοκρατική Αδελφότητα

...και στο βάθος οι εκτελέσεις και οι σχέσεις της Τουρκίας με Χαμάς - Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Anadolu Agency via Getty Images
Από διαδήλωση διαμαρτυρίας που έγινε στην Τουρκία, εναντίον της απόφασης που έλαβε η κυβέρνηση Σίσι για τις εννέα εκτελέσεις των ενόχων για τη δολοφονία του ανωτάτου εισαγγελέα της Αιγύπτου. 

Η Αίγυπτος σήκωσε το γάντι καταδικάζοντας τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επέκρινε τους Ευρωπαίους ηγέτες για την παρουσία τους σε σύνοδο κορυφής που διοργάνωσε το Κάιρο, λίγες ημέρες μετά την εκτέλεση εννέα ανδρών.

Ο Τούρκος Πρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησαν τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για υποκρισία, επειδή διαμηνύνουν ότι η Τουρκία επαναφέροντας την θανατική ποινή θα θέσει τέλος στις ελπίδες για ένταξή της στην ΕΕ. Αντίθετα, λέει η Αγκυρα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμμετείχαν σε σύνοδο κορυφής που διοργανώνει ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι.

«Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν μιλά και πάλι για την Αίγυπτο και την πολιτική της ηγεσία, δείχνοντας σαφώς μίσος και εναγκαλιζόμενος διαρκώς την ομάδα της τρομοκρατικής Αδελφότητας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού Υπουργείου Εξωτερικών Αχμέντ Χάφεζ.

DE AGOSTINI PICTURE LIBRARY via Getty Images
Ιστορική απεικόνιση από την εκτέλεση του Suleiman Daoud, κατηγορούμενου για την «έναρξη των πυροβολισμών», στις 9 Ιουνίου 1883, στην Αλεξάνδρεια, στην Αίγυπτο.

Οι σχέσεις της Αγκυρας με το Κάιρο κινούνται σε τεντωμένο σχοινί, , από την στιγμή που ο αιγυπτιακός στρατός, υπό την ηγεσία του Σίσι, απομάκρυνε από την εξουσία το 2013 τον Μοχάμεντ Μόρσι, προερχόμενο από την ισλαμιστική μουσουλμανικής αδελφότητας, μετά από μαζικές διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησής του.

Ο Χάφεζ απηύθυνε κατηγορίες εναντίον της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της ύπαρξης 70.000 πολιτικών κρατουμένων, της φυλάκισης 175 δημοσιογράφων και της απόλυσης 130.000 κυβερνητικών υπαλλήλων.

«Αυτή η ιστορία, δείχνει την έλλειψη αξιοπιστίας του Τούρκου Προέδρου», ανέφερε.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατηγόρησε τους ηγέτες της ΕΕ ότι συναντήθηκαν με τον Σίσι, ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα «έγιναν μάρτυρες αυτοί οι νέοι άνθρωποι» για την υπόθεση της δολοφονίας του γενικού εισαγγελέα της Αιγύπτου το 2015.

ASSOCIATED PRESS
Aπό τη σκηνή της δολοφονίας του γενικού εισαγγελέα της Αιγύπτου το 2015.

 Το Κάιρο κατηγόρησε την Μουσουλμανική Αδελφότητα και τους μαχητές της Χαμάς από τη Γάζα για τη δολοφονία. Και οι δύο ομάδες το αρνήθηκαν.

Ο Σίσι υπερασπίστηκε τη θανατική ποινή, κατά την ευρω-αραβική σύνοδο κορυφής στο θέρετρο της Αιγύπτου στην Ερυθρά Θάλασσα, το Σαρμ ελ-Σέιχ.

Η Τουρκία φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ΕΕ, αλλά οι ενταξιακές της διαπραγματεύσεις, που δρομολογήθηκαν το 2005, βρίσκονται σε στασιμότητα εν μέσω ανησυχιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου.

Η Αίγυπτος λέει ότι η Αδελφότητα, το παλαιότερο ισλαμικό κίνημα στον κόσμο, είναι τρομοκρατική οργάνωση. Τα περισσότερα από τα ανώτερα στελέχη της έχουν συλληφθεί, οδηγούνται σε φυλακές ή εξορίζονται.

Το κίνημα έχει στενούς δεσμούς με το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας (το ΑΚΡ του Ερντογάν) και πολλά από τα μέλη του έχουν καταφύγει εκεί, μετά την απαγόρευση των δραστηριοτήτων του στην Αίγυπτο. Στο μεταξύ, η Αδελφότητα ισχυρίζεται ότι είναι μια ειρηνική οργάνωση.

Οι ομάδες υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δήλωσαν ότι οι εκτελέσεις στην Αίγυπτο πραγματοποιήθηκαν μετά από άδικες δίκες.