ΔΙΕΘΝΕΣ
03/01/2020 11:33 EET

Σκιώδης σύγκρουση: Το χρονικό της κλιμάκωσης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν

Πώς φτάσαμε στον φόνο του Ιρανού υποστρατήγου Κασέμ Σολεϊμανί.

STRINGER Iraq / Reuters

Ο φόνος του κορυφαίου Ιρανού υποστρατήγου Κασέμ Σολεϊμανί, επικεφαλής της επίλεκτης Δύναμης Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης, από αμερικανικό αεροπορικό πλήγμα στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, αποτελεί πρώτο θέμα της διεθνούς επικαιρότητας την Παρασκευή- ωστόσο δεν πρόκειται για μια ενέργεια που προέκυψε ως «κεραυνός εν αιθρία», μα ως συνέχεια μιας σειράς ενεργειών/ κινήσεων από πλευράς ΗΠΑ και Ιράν.

Οι New York Times παρουσιάζουν το χρονικό των εξελίξεων.

3 Ιανουαρίου 2020

 

ASSOCIATED PRESS

 

Αμερικανικό drone έπληξε δύο οχήματα, που μετέφεραν τον Σολεϊμανί και άλλα στελέχη υποστηριζόμενων από το Ιράν πολιτοφυλακών, καθώς αποχωρούσαν από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Ο Σολεϊμανί, ισχυρή φιγούρα των επιχειρήσεων του Ιράν πέρα από τα σύνορά του στη Μέση Ανατολή, ήταν μια προσωπικότητα που βρισκόταν κοντά στον ανώτατο ηγέτη της χώρας.

31 Δεκεμβρίου 2019

 

ASSOCIATED PRESS

 

Το πλήγμα έλαβε χώρα αφού μέλη υποστηριζόμενων από το Ιράν πολιτοφυλακών πραγματοποίησαν διαδηλώσεις στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη, εγκλωβίζοντας Αμερικανούς διπλωμάτες και καίγοντας την περιοχή υποδοχής της πρεσβείας. Ο πρόεδρος Τραμπ κατηγόρησε το Ιράν πως ενορχήστρωσε τη διαδήλωση.

29 Δεκεμβρίου 2019

 

ASSOCIATED PRESS

 

Οι ενέργειες στην πρεσβεία έλαβαν χώρα ως αντίδραση στα αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 24 μελών υποστηριζόμενης από το Ιράν πολιτοφυλακής σε βάσεις στο Ιράκ και τη Συρία το Σαββατοκύριακο. Οι πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν αποτελούν ισχυρό παράγοντα στο Ιράκ, καθώς ελέγχουν υπολογίσιμο κομμάτι του κοινοβουλίου. Καθώς η κυβέρνηση Τραμπ αύξανε τις οικονομικές κυρώσεις στο Ιράν, οι πολιτοφυλακές αυτές χτυπούσαν όλο και περισσότερο αμερικανικούς στόχους.

27 Δεκεμβρίου 2019

Τα αμερικανικά πλήγματα έλαβαν χώρα ως αντίδραση στην εκτόξευση άνω των 30 ρουκετών εναντίον ιρακινής στρατιωτικής βάσης κοντά στο Κιρκούκ, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός Αμερικανού «contractor» (εργαζομένου/ εργολάβου) και τον τραυματισμό τεσσάρων Αμερικανών και δύο Ιρακινών στρατιωτών. Αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν την υποστηριζόμενη από το Ιράν πολιτοφυλακή Καταΐμπ Χεζμπολά, η οποία αρνήθηκε κάθε ευθύνη.

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost