Σκληρή αντιπαράθεση στη Βουλή λόγω της συμφωνίας για την ονομασία της ΠΓΔΜ

Σκληρή αντιπαράθεση στη Βουλή λόγω της συμφωνίας για την ονομασία της ΠΓΔΜ

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Σκληρή και σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση στη Βουλή τη δεύτερη ημέρα της συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας που κατατέθηκε από τη ΝΔ σχετικά με το ζήτημα της συμφωνίας για την ονομασία της ΠΓΔΜ.

  • Σε πρωτοφανές παραλήρημα ο «χρυσαυγίτης» Κώστας Μπαρμπαρούσης κάλεσε τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας «να συλλάβει τον πρωθυπουργό, τον. υπ. Εθνικής Άμυνας και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας». Άμεση η παρέμβαση του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση. Παράλληλα, με την ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας αποφασίστηκε στέρηση λόγου στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας. Να σημειώσουμε δε, πως ο υπ. Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος ζήτησε την ποινική δίωξη του Κ. Μπαρμπαρούση και της Χρυσής Αυγής, καθώς και την άρση της βουλευτικής ασυλίας.

  • Τελικά προσερχόμενος στον ΑΠ μαζί με τον Φώτη Κουβέλη υπέβαλαν μηνυτήρια αναφορά. Εν τω μεταξύ, έχει ήδη παρέμβει η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου ενώ η ΧΑ αποφάσισε τη διαγραφή του με σκοπό να αποφύγει την ποινική δίωξη και το ίδιο το κόμμα.

  • Στη συνέχεια της συνεδρίασης, το ΚΚΕ ανακοίνωσε πως αποχωρεί από τη συζήτηση με το γγ του κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα να τονίζει: «Το ΚΚΕ δεν θα δώσει άλλη νομιμοποίηση σε αυτή τη διαδικασία, η ΚΟ δεν θα πάρει μέρος σε αυτή την παρωδία κοινοβουλευτικής διαδικασίας, αποχωρούμε αυτή τη στιγμή». Επιστολή επιστολή του προς τον κ. Μητσοτάκη ο κ. Λεβέντης τον καλεί να δεσμευτεί ότι σε περίπτωση που θα γίνει πρωθυπουργός δεν θα δεχτεί ποτέ το όνομα Μακεδονία ή παράγωγο του, είτε σε απλή είτε σε σύνθετη μορφή και θα καταγγείλει τη συμφωνία που θα υπογράψει ο Αλέξης Τσίπρας ως άδικη, παράνομη και θα επιδιώξει πάση θυσία την ακύρωση της.

  • Με επιστολή του προς τον κ. Μητσοτάκη ο κ. Λεβέντης τον καλεί να δεσμευτεί ότι σε περίπτωση που θα γίνει πρωθυπουργός δεν θα δεχτεί ποτέ το όνομα Μακεδονία ή παράγωγο του, είτε σε απλή είτε σε σύνθετη μορφή και θα καταγγείλει τη συμφωνία που θα υπογράψει ο Αλέξης Τσίπρας ως άδικη, παράνομη και θα επιδιώξει πάση θυσία την ακύρωση της.

  • Εν τω μεταξύ, αντιπαράθεση μεταξύ της Ντόρας Μπακογιάννη και του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, σημειώθηκε στην ολομέλεια εξ αφορμής μιας αναφοράς της βουλευτού της ΝΔ, κατά την κεντρική ομιλία της επί της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση. «Παρακολουθώ τον υπουργό Εξωτερικών να περιφέρεται στα κανάλια και να απειλεί με δημοσιοποίηση απορρήτων εγγράφων. Σας προκαλώ, λοιπόν, τώρα να τα καταθέσετε όλα στα πρακτικά της Βουλής. Όλα όμως. Και μια και κάνετε τον κόπο, ας καταθέσετε και τους φακέλους των δικών σας συνομιλιών κύριε Υπουργέ. Εκτός κι αν έχετε κάτι να κρύψετε», είπε η κ. Μπακογιάννη προκαλώντας την αντίδραση του κ. Κοτζιά.

Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί το Σάββατο στις 14:00, με τους πολιτικούς αρχηγούς να λαμβάνουν τον λόγο και να προχωρεί η διαδικασία της ψηφοφορίας. Ωστόσο ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, διαβεβαίωσε ότι θα δοθεί άνεση χρόνου ώστε να πάρουν τον λόγο και να τοποθετηθούν όλοι όσοι το ζητήσουν, και αν χρειαστεί όπως είπε, αντί η συζήτηση να ολοκληρωθεί στις 2 το μεσημέρι του Σαββάτου όπως αποφασίστηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων, να κλείσει αργά το βράδυ της ίδιας μέρας.

Στο μεταξύ, συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το Σκοπιανό διοργάνωσε σήμερα Παρασκευή από το πρωί στο Σύνταγμα η Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Με κεντρικό σύνθημα «κάτω τα χέρια από τη Μακεδονία» αλλά και συνθήματα κατά του πολιτικού κόσμου, πολίτες που διαφωνούν με τη συμφωνία έχουν συγκεντρωθεί έξω από τη Βουλή. Κρατώντας ελληνικές σημαίες αλλά και σημαίες με τον Ήλιο της Βεργίνας ζητούν να μην περάσει η συμφωνία και καλούν τους βουλευτές που διαφωνούν να πράξουν «το καθήκον τους» και να την καταψηφίσουν ακόμα και αν αυτό συνεπάγεται την πτώση της Κυβέρνησης.

Τι συμβαίνει στα Σκόπια

Σε μαζική διαδήλωση ενάντια στη συμφωνία Αθήνας-Σκοπίων για το ονοματολογικό καλεί την Κυριακή τους πολίτες της ΠΓΔΜ ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στη χώρα, του εθνικιστικού VMRO-DPMNE.

Ο ίδιος μέσα από δηλώσεις του σε δημοσιογράφους το βράδυ της Πέμπτης διευκρίνισε εξάλλου πως το κόμμα του δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να στηρίξει τη συνταγματική αναθεώρηση που εξήγγειλε ο Ζάεφ.

Εν τω μεταξύ, το υπουργικό συμβούλιο της ΠΓΔΜ, κατά τη συνεδρίασή του το βράδυ της Πέμπτης εξέτασε και ενέκρινε ομόφωνα τη συμφωνία, ενώ αποφάσισε και τον αποχαρακτηρισμό του κειμένου και την ανάρτησή του στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης. Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το VMRO-DPMNE, εξέφρασε γι ακόμη μία φορά, την αντίθεσή του στη συμφωνία για την επίλυση στο ζήτημα της ονομασίας, με τον πρόεδρο του κόμματος αυτού, Χρίστιαν Μικόσκι, να δηλώνει μετά την συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του VMRO-DPMNE ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος θα καταψηφίσει τη συμφωνία, όταν αυτή φθάσει στη Βουλή της χώρας για κύρωση. Πρόσθεσε επίσης ότι το VMRO-DPMNE θα εορτάσει την επέτειο της ίδρυσής του με συγκέντρωση στο Μοναστήρι (Bitola) «εναντίον της συνθηκολόγησης» στο θέμα του ονόματος την Κυριακή και κάλεσε όσους πολίτες διαφωνούν με την πολιτική της κυβέρνησης να συμμετέχουν μαζικά.

Αποδοχή της συμφωνίας από τη Βουλγαρία

Σημειώνεται πως η Βουλγαρία ανακοίνωσε πως αποδέχεται τη συμφωνία επειδή θα απομακρύνει τα εμπόδια για την πορεία της ΠΓΔΜ προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Επίσης, ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπόικο Μπορίσοφ, και η υπουργός Εξωτερικών, Εκατερίνα Ζαχαρίεβα, ακύρωσαν την προγραμματισμένη συνάντηση με τον Σκοπιανό πρόεδρο, Γκιόργκε Ιβάνοφ, ο οποίος είχε ταχθεί κατά της συμφωνίας, δηλώνοντας πως «δεν θέλουμε να παρέμβουμε στις εσωτερικές υποθέσεις της γειτονικής χώρας. Η θέση μας είναι σαφής, καθώς και ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας. Επίσης είναι σαφής και η θέση του Προέδρου της πΓΔΜ. Η βουλγαρική κυβέρνηση δεν βλέπει κανένα λόγο να χρησιμοποιηθεί για εσωτερικές πολιτικές συζητήσεις στα Σκόπια».

Δημοφιλή