ΔΙΕΘΝΕΣ
11/07/2018 12:49 EEST

Σκληρή επίθεση Τραμπ κατά της Γερμανίας: «Είστε όμηροι της Ρωσίας»

Kevin Lamarque / Reuters

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τη Γερμανία ότι είναι «όμηρος» της Ρωσίας την Τετάρτη, καθώς οι ηγέτες των χωρών της Δύσης συγκεντρώνονται στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, όπου ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στους Ευρωπαίους προκειμένου να δαπανούν περισσότερα για την άμυνά τους.

Σε μια δημόσια επίθεση που προκάλεσε αίσθηση, ο Τραμπ είπε στον γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, πως η Γερμανία κάνει λάθος που υποστηρίζει έναν νέο αγωγό στη Βαλτική, αξίας 11 δισ. δολαρίων, για την εισαγωγή ρωσικού αερίου, ενώ καθυστερεί ως προς την επίτευξη των στόχων για τη συνεισφορά στις αμυντικές δαπάνες του ΝΑΤΟ, που είχε σκοπό την προστασία της Ευρώπης από τη Ρωσία.

«Υποτίθεται πως προστατευόμαστε από τη Ρωσία και η Γερμανία πάει και πληρώνει δισεκατομμύρια και δισεκατομμύρια τον χρόνο στη Ρωσία» είπε ο Τραμπ, παρουσία δημοσιογράφων, σε συνάντηση πριν τη σύνοδο στην κατοικία του Αμερικανού πρέσβη στο Βέλγιο.

Μετά τη διήμερη σύνοδο στις Βρυξέλλες, ο Τραμπ θα συναντήσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν στο Ελσίνκι τη Δευτέρα.

Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, απάντησε σχεδόν άμεσα: «Έχουμε πολλά ζητήματα με τη Ρωσία, πέρα από κάθε αμφιβολία» είπε στους δημοσιογράφους. «Από την άλλη πλευρά, θα έπρεπε να διατηρούνται οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ χωρών ή συμμαχιών και αντιπάλων χωρίς αμφιβολία».

 

 

Ο Στόλτενμπεργκ είπε αργότερα σε δημοσιογράφους πως ο Τραμπ χρησιμοποίησε «πολύ ευθεία γλώσσα», αλλά πως όλοι οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ συμφώνησαν στο ότι το κόστος των αμυντικών δαπανών πρέπει να κατανεμηθεί, και ότι το περασμένο έτος σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση μέσα σε μία γενιά.

Ο Τραμπ είπε πως η Γερμανία έκλεισε τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα και πυρηνική ενέργεια για περιβαλλοντικούς λόγους, αυξάνοντας την εξάρτησή της, όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη, από το ρωσικό αέριο.

«Προστατεύουμε τη Γερμανία, προστατεύουμε τη Γαλλία, προστατεύουμε όλες αυτές τις χώρες. Και μετά πολλές από αυτές τις χώρες πηγαίνουν και κλείνουν συμφωνία για αγωγό με τη Ρωσία, όπου πληρώνουν δισεκατομμύρια δολάρια στη Ρωσία...νομίζω πως αυτό είναι ανάρμοστο» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, που θα συναντήσει τον Τραμπ στη σύνοδο, έχει δώσει πολιτική στήριξη στον αγωγό Nord Stream 2 για την εισαγωγή περισσότερου αερίου, παρά τις επικρίσεις από άλλες κυβερνήσεις της ΕΕ. Ωστόσο, το Βερολίνο επιμένει πως πρόκειται για ένα εμπορικής φύσης project, με ιδιωτικά κεφάλαια, στο οποίο δεν υπάρχει κρατική χρηματοδότηση.

«Αν το κοιτάξετε, η Γερμανία είναι όμηρος της Ρωσίας. Ξεφορτώθηκαν του σταθμούς άνθρακα, ξεφορτώθηκαν τους πυρηνικούς τους σταθμούς, παίρνουν τόσο πολύ από το αέριο και το πετρέλαιό τους από τη Ρωσία. Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε να δει το ΝΑΤΟ».

Σημειώνεται πως το σχόλιο πως «η Γερμανία ελέγχεται πλήρως από τη Ρωσία επειδή λαμβάνει το 60%-70% της ενέργειάς της από τη Ρωσία και έναν νέο αγωγό» φαίνεται πως παρουσιάζει εσφαλμένα την κατάσταση, καθώς είναι το 20% της ενέργειας της Γερμανίας που αντιστοιχεί σε εισαγωγές πετρελαίου και αερίου από τη Ρωσία.

Ο Τραμπ επίσης επανέλαβε την προτροπή του προς άλλους συμμάχους στο ΝΑΤΟ, περιλαμβανομένης της Γερμανίας, να δαπανήσουν περισσότερα για τη Συμμαχία, μετά από χρόνια κατά τα οποία οι Αμερικανοί φορολογούμενοι, όπως είπε, σήκωναν «άδικο» μέρος του βάρους των στρατιωτικών δαπανών. «Η Γερμανία είναι πλούσια χώρα, λένε ότι θα τις αυξήσουν λίγο ως το 2030. Λοιπόν, θα μπορούσαν να τις αυξήσουν άμεσα, αύριο, και να μην έχουν πρόβλημα».