ΔΙΕΘΝΕΣ
23/12/2018 15:51 EET

Σκληρή φραστική αντιπαράθεση Ισραήλ- Τουρκίας: Ανταλλαγή χαρακτηρισμών μεταξύ Ερντογάν και Νετανιάχου

ASSOCIATED PRESS

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απάντησε σε δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τον είχε κατηγορήσει ότι είναι ένας «αδύναμος» και «τρομοκράτης κατακτητής» χαρακτηρίζοντας «παράνομη κατοχή» την ισραηλινή παρουσία στα παλαιστινιακά εδάφη.

 

«Ο Ερντογάν- ο οποίος κάνει κατοχή στη βόρεια Κύπρο, ο στρατός του οποίου σφάζει γυναίκες και παιδιά σε κουρδικά εδάφη, εντός και εκτός Τουρκίας- δεν θα έπρεπε να κάνει κήρυγμα στο Ισραήλ» αναφέρεται στο tweet.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνέχισε την αντιπαράθεση, με δικό του tweet, όπου γράφει πως «αυτός που κάνει κατοχή και κλωτσάει ανθρώπους στο έδαφος προσβάλλεται εύκολα. Ο Νετανιάχου είναι ένας ψυχρός δολοφόνος της σύγχρονης εποχής, υπεύθυνος για σφαγές χιλιάδων αθώων Παλαιστινίων και βομβαρδισμό παιδιών σε παραλίες. Η Τουρκία δεν θα σταματήσει ποτέ να αποκαλύπτει την αλήθεια».

 

Αντίστοιχο tweet έκανε και ο Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, ο οποίος έγραψε πως «αντί να παρακαλά τον Ερντογάν να μη λέει την αλήθεια, ο Νετανιάχου θα έπρεπε να τερματίσει την παράνομη κατοχή παλαιστινιακών εδαφών και την κτηνώδη καταπίεση των Παλαιστινίων. Οι κατηγορίες προς τον Ερντογάν ή η χρήση των Κούρδων ως πολιτικού μέσου δεν θα τον σώσουν από τα εσωτερικά του προβλήματα».

 

Ο Ερντογάν, μιλώντας σε τελετή στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε πως ο Νετανιάχου είναι η «φωνή των καταπιεστών»: «Ο Νετανιάχου μας κατηγορεί για την εισβολή στην Κύπρο. Νομίζω γλίστρησε η γλώσσα του. Θα έλεγε ότι οι ίδιοι είναι εισβολείς στην Παλαιστίνη. Το Ισραήλ δεν έχει δικαίωμα να κατηγορεί κανέναν αν δεν λάβει υπόψιν τις αμαρτίες του, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, τις σφαγές και την καταστροφή».

Σημειώνεται πως σε συνδιάσκεψη στις αρχές του Δεκεμβρίου ο Νετανιάχου, αναφερόμενος στις ισραηλινοτουρκικές σχέσεις, είχε σχολιάσει πως «υπάρχει “βελτίωση” στις σχέσεις μας με την Τουρκία. Αντί να με λέει Χίτλερ κάθε δύο ημέρες, ο Ερντογάν το κάνει κάθε έξι μέρες, παρά το ότι η Τουρκία έχει λάβει ειδοποιήσεις από τις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών που απέτρεψαν μεγάλες τρομοκρατικές επιθέσεις σε τουρκικό έδαφος».