Σκληρή κριτική των Γερμανών στην Μέρκελ για το μεταναστευτικό, τη στιγμή που η ακροδεξιά καλπάζει

Ποιον επικρίνει η καγελάριος;
Sean Gallup via Getty Images

Λίγες ημέρες μετά τη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Insa, κατά την οποία το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (ΑfD) αναδεικνύεται δεύτερο κόμμα, με ποσοστό 17%, μια άλλη δημοσκόπηση καταγράφει την αρνητική αξιολόγηση των Γερμανών για την μεταναστευτική πολιτική της χώρας.

Η ακροδεξιά «καλπάζει» στη Γερμανία,με φωτεινό παράδειγμα τα αιματηρά επεισόδια στο Κέμνιτς της Σαξονίας. Το φιτίλι του μίσους είχε ανάψει ο θάνατος ενός Γερμανού πολίτη μετά από συμπλοκή από Γερμανούς φέρνοντας ξανά στο προσκήνιο το τέρας της ακροδεξιάς που βρυχάται στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με την τακτική δημοσκόπηση DeutschlandTrend, την πολιτική της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό κρίνει αρνητικά ένας στους δύο Γερμανούς, ενώ θετική άποψη εκφράζει το 43% των ερωτηθέντων. Συνολικά, το 68% των Γερμανών δηλώνει δυσαρεστημένο από το έργο της κυβέρνησης της χώρας.

Ικανοποίηση για το έργο της κυβέρνησης συνασπισμού εκφράζει το 31%, ποσοστό κατά έξι μονάδες αυξημένο από τον περασμένο μήνα, ενώ, ειδικά στο θέμα της μετανάστευσης, μόλις το 27% θεωρεί ότι η ενσωμάτωση των προσφύγων στην γερμανική κοινωνία είναι «καλή ή πολύ καλή». Το αντίθετο πιστεύει το 69%.

Ανάλογη είναι η εικόνα και σε ό,τι αφορά την ένταξη των προσφύγων στην αγορά εργασίας, με το 69% των ερωτηθέντων να διακρίνει ελλείψεις και μόνο το 23% να δηλώνει ικανοποιημένο, ενώ κριτική ασκείται και στην πολιτική επαναπροωθήσεων των προσφύγων των οποίων η αίτηση ασύλου απορρίπτεται, με το 83% να κάνει λόγο για «πολύ κακή ή κακή» πρακτική. Θετική άποψη για το θέμα έχει μόνο το 11% των Γερμανών.

Χαμηλό όμως (27%) είναι και το ποσοστό εκείνων οι οποίοι εκτιμούν ότι η κυβέρνηση λαμβάνει επαρκή μέτρα προκειμένου να αποτραπεί η βία και η εγκληματικότητα, με το 69% να διατηρεί αντίθετη γνώμη. Η γερμανική κοινή γνώμη πάντως εμφανίζεται διχασμένη σε ό,τι αφορά το εάν η κυβέρνηση λαμβάνει σοβαρά υπόψη της τις ανησυχίες των πολιτών στο θέμα της μετανάστευσης. Στην αντίστοιχη ερώτηση, το 49% απαντά θετικά, ενώ το 51% αρνητικά.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την εμπιστοσύνη προς τους θεσμούς, το 43% δηλώνει ότι εμπιστεύεται την κυβέρνηση, το 81% την Αστυνομία, το 65% την Δικαιοσύνη και το 47% τα ΜΜΕ.

Η Μέρκελ επικρίνει τον Ζέεχοφερ για το μεταναστευτικό

«To μεταναστευτικό ζήτημα μάς θέτει ενώπιον προκλήσεων. Και υπάρχουν προβλήματα. Αλλά υπάρχουν και επιτυχίες», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ αντικρούοντας την άποψη του υπουργού Εσωτερικών και επικεφαλής του CSU Χορστ Ζεεχόφερ ότι το ζήτημα της μετανάστευσης αποτελεί ”τη μητέρα όλων των πολιτικών προβλημάτων” στη Γερμανία, μετά και τις ρατσιστικές και ξενοφοβικές διαδηλώσεις στο Κέμνιτς” .

Όπως γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα Hannoversche Allgemeine, ”

«η Καγκελάριος δεν θεωρεί το ζήτημα της μετανάστευσης ως ’τη μητέρα όλων των προβλημάτων».

″Η Μέρκελ ανταπαντά στο Ζεεχόφερ και επιτίθεται στο AfD”, είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι ”το Κέμνιτς βίωσε διαδηλώσεις, με φαινόμενα που δεν συνάδουν με την τάξη, γεμάτα μίσος και εναντίον άλλων ανθρώπων (...) Πραγματοποιήθηκαν όμως και διαδηλώσεις που έδειξαν πώς οι πολίτες ξεσηκώνονται κατά της ξενοφοβίας και του ρατσισμού».

Η Καγκελάριος, αναφορικά με τα γεγονότα στο Κέμνιτς, ξεκαθάρισε ότι το μήνυμα που προκύπτει είναι η ενίσχυση όλων των δυνάμεων που αντιτίθενται στο ρατσισμό και το μίσος. Η ίδια επεσήμανε ότι δεν έχει καθοριστεί η ημερομηνία επίσκεψης της στην πόλη της Σαξονίας.

Η Μέρκελ εξαπέλυσε επίθεση και κατά του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD): «Μπορεί κανείς να πει ότι το κόμμα αυτό πυροδοτεί εν μέρει την ατμόσφαιρα».

Εξέφρασε μάλιστα σκληρή κριτική σχετικά με δηλώσεις περί μιας αθόρυβης επανάστασης, όπου ανεπιθύμητοι δημοσιογράφοι πρέπει να εξαφανιστούν.

Ωστόσο, η καγκελάριος δήλωσε επιφυλακτική έναντι του αιτήματος παρακολούθησης του AfD σε όλη την επικράτεια της χώρας μέσω της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ελέγχου Συνταγματικής Νομιμότητας. «Πρέπει πρώτα να συζητήσουμε πολιτικά με το AfD» και να επιλύσουμε τα προβλήματα στη Γερμανία, δήλωσε σχετικά.

Οι αρχές ασφαλείας πρέπει να αξιολογούν το ζήτημα της παρακολούθησης διαρκώς και να παρέχουν συστάσεις στους πολιτικούς. «Προς το παρόν δεν υπάρχει μια τέτοια σύσταση. Αλλά ο πολιτικός διάλογος πρέπει να διεξαχθεί», δήλωσε η Μέρκελ.

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή