ΔΙΕΘΝΕΣ
10/10/2019 14:29 EEST | Updated 10/10/2019 17:39 EEST

Ερντογάν: «Θα στείλουμε 3,6 εκατ. πρόσφυγες αν η Ευρώπη χαρακτηρίσει κατοχή την επέμβασή μας»

Δεύτερη ημέρα της τουρκικής εισβολής.

Anadolu Agency via Getty Images

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις κλιμακώνουν τα αεροπορικά πλήγματα και τις χερσαίες επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία με στόχο τις κουρδικές δυνάμεις, καθώς η εισβολή έχει εισέλθει στη δεύτερη ημέρα της.

Ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε πως πέτυχε τους στόχους που είχαν οριστεί, ενώ υπάρχουν αναφορές για σκληρές μάχες στο κεντρικό τμήμα των συνόρων. Σύμφωνα με αναφορές, δεκάδες χιλιάδες είναι αυτοί που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους.

 

 

Κουρδικές πηγές κάνουν λόγο για μια μεγάλη χερσαία επίθεση μεταξύ των πόλεων Ρας αλ Αΐν και Ταλ Αμπιάντ, στο κεντρικό τμήμα των συνόρων Συρίας- Τουρκίας. Στις μάχες αυτές συμμετέχουν και αντάρτες του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», σύμμαχοι της Τουρκίας. Το Ρας αλ Αΐν έχει πληγεί από πολλά αεροπορικά πλήγματα και από πυρά πυροβολικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ:

-Τι θέλει πραγματικά η Τουρκία στη Συρία - Οι Κούρδοι και οι απρόβλεπτες συνέπειες μιας νέας σύγκρουσης-

-«Συμμαχίες» εν μέσω καταιγιστικών στρατηγικών εξελίξεων της Μεταψυχροπολεμικής εποχής

-Πομπέο: Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έδωσε «πράσινο φως» στην Τουρκία για εισβολή στη Συρία

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι η επιχείρηση συνεχίστηκε με επιτυχία τη νύχτα, από ξηράς και αέρος, και υπάρχουν αναφορές πως έχουν καταληφθεί χωριά ανατολικά του Ταλ Αμπιάντ. Σύμφωνα με την κουρδική Ερυθρά Ημισέληνο, τουλάχιστον επτά άμαχοι έχουν σκοτωθεί ως τώρα, δύο εκ των οποίων παιδιά, και 19 έχουν τραυματιστεί σοβαρά, περιλαμβανομένων τεσσάρων παιδιών. Επίσης, οι κουρδικές αρχές κατηγορούν την Τουρκία ότι βομβάρδισε μια φυλακή με αιχμάλωτα μέλη του ISIS στο Καμισλί, σε μια «ξεκάθαρη προσπάθεια» να τους βοηθήσει να διαφύγουν. Παράλληλα, έχουν καλέσει σε γενική κινητοποίηση, ζητώντας από όσους μπορούν να κατευθυνθούν στα σύνορα με την Τουρκία για να αντισταθούν.

 

ASSOCIATED PRESS

Από πλευράς του, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είπε την Πέμπτη πως εγγυάται ότι οι τζιχαντιστές του ISIS δεν θα έχουν παρουσία στη βορειοανατολική Συρία όταν η Τουρκία τελειώσει την επιχείρησή της. Όπως δήλωσε, μιλώντας σε στελέχη του κόμματός του, αιχμάλωτα μέλη του ISIS που πρέπει να παραμείνουν υπό κράτηση θα συνεχίσουν να κρατούνται σε φυλακές και αυτοί που θα γίνουν αποδεκτοί από τις χώρες τους θα επιστραφούν σε αυτές.

Ο Ερντογάν είπε ότι έχουν σκοτωθεί 109 μαχητές. Επίσης, απείλησε την Ευρωπαϊκή Ένωση πως, «αν προσπαθήσει να χαρακτηρίσει την επιχείρηση αυτή ως κατοχή, είναι πολύ απλά τα πράγματα, θα ανοίξουμε τις πύλες και θα στείλουμε σε εσάς 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες». Επίσης, καταφέρθηκε εναντίον της Σαουδικής Αραβίας («ποιος έφερε την Υεμένη σε αυτή την κατάσταση;») και της Αιγύπτου («μια χώρα με έναν φονιά της δημοκρατίας»).

«Δεν είναι ειλικρινείς, απλά μιλάνε...εμείς ωστόσο ενεργούμε και αυτή είναι η διαφορά μεταξύ μας» είπε ο Τούρκος πρόεδρος, αναφερόμενος στις δύο χώρες.

Υπουργείο Εξωτερικών:

Την στρατιωτική επιχείρηση της Αγκυρας στη βορειοανατολική Συρία καταδίκασε με ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, κάνοντας λόγο για υπονόμευσης της σταθερότητας στην περιοχή και ευθεία παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών:

«Η Ελλάδα συντάσσεται πλήρως με τη θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καταδικάζει τη νέα μονομερή στρατιωτική ενέργεια της Τουρκίας σε έδαφος κυρίαρχου κράτους και την καλεί να θέσει άμεσα τέλος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη ΒΑ Συρία.

Επιχειρήσεις που αποτελούν παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, υπονομεύουν τη σταθερότητα της περιοχής και θέτουν σε κίνδυνο τις προσπάθειες υπό τα Ηνωμένα Έθνη για επίλυση της συριακής κρίσης.

Αναγκαστικές μετακινήσεις πληθυσμών στο συριακό έδαφος και δια της βίας αλλοίωση των δημογραφικών δεδομένων, αποτελούν ευθεία παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και ανακαλούν θλιβερότατες μνήμες.

Επιπλέον, η Τουρκία καθίσταται υπεύθυνη ενώπιον της διεθνούς κοινότητας για τις δυνητικές ανθρωπιστικές συνέπειες της επιχείρησής της στη Συρία.

Υπογραμμίζουμε ότι μια βιώσιμη λύση στη συριακή διαμάχη δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί με στρατιωτικά μέσα»

(με πληροφορίες από Reuters, BBC)