ΠΟΛΙΤΙΚΗ
22/01/2018 10:32 EET

Σκληρό πολιτικό πόκερ με φόντο το συλλαλητήριο

SOOC

Ως αφετηρία εξελίξεων οριοθετούν οι επιτελείς της ΝΔ, το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης για την ονομασία των Σκοπίων, εκτιμώντας ότι το μήνυμα των πολιτών που αυθόρμητα συμμετείχαν έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα στην πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου για λύση χωρίς τη χρήση του όρου «Μακεδονία».

Κυρίως όμως, στο γαλάζιο στρατόπεδο θεωρούν ότι πλέον δημιουργείται ένα ισχυρό και πιεστικό περιβάλλον στην κυβέρνηση προκειμένου να πάρει ξεκάθαρη θέση στο Σκοπιανό, να ενημερώσει επισήμως τον ελληνικό λαό και να σταματήσει να εγκαλεί την αντιπολίτευση.

Με δεδομένο και τον νέο διπλωματικό μαραθώνιο εντός της εβδομάδας με τις επαφές του Αλέξη Τσίπρα με τον Σκοπιανό ομόλογό του στο Νταβός και την επικείμενη επίσκεψη σε Αθήνα και Σκοπιά του μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς, στη ΝΔ βάζουν στο κάδρο προσωπικά τον Πρωθυπουργό, ως άμεσα υπεύθυνο για την έκβαση των διαπραγματεύσεων.

Κάτι που αναμένεται να γίνει ακόμα πιο ξεκάθαρο την προσεχή Τετάρτη - ανήμερα του τετ α τετ Τσίπρα με Ζάεφ - όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει της συνεδρίασης της πολιτικής επιτροπής της ΝΔ με αιχμή τις εξελίξεις στο ζήτημα των Σκοπίων.

Πρόγευση των προθέσεων του έδωσε ο πρόεδρος της ΝΔ με τη δήλωση του μετά το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι κινείται στο παρασκήνιο επιδεικνύοντας ανικανότητα χειρισμού των εθνικών συμφερόντων και πρόσθεσε:

«H εντυπωσιακή συμμετοχή στο συλλαλητήριο αποδεικνύει την ιδιαίτερα μεγάλη ευαισθησία της κοινωνίας στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Σέβομαι και συμμερίζομαι αυτή την ευαισθησία.

Ούτε μπορούν τα λίγα ακραία στοιχεία να αλλοιώσουν τον χαρακτήρα αυτής της μεγάλης λαϊκής διαμαρτυρίας».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ήδη ο κ. Μητσοτάκης έχει αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο συνεννόησης με τον Πρωθυπουργό, ποσό μάλλον τετ α τετ συναντήσεων μαζί του ή ακόμα και συμμετοχή του σε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, αντιθέτως ζητά εδώ και τώρα από τον Αλέξη Τσίπρα να πάει στη Βουλή και να ενημερώσει τα κόμματα και τον ελληνικό λαό