Σκόπια: Εννέα χρόνια ποινή φυλάκισης στον φυγά Νίκολα Γκρουέφσκι

Ο πρώην πρωθυπουργός της Β. Μακεδονίας καταδικάστηκε για "πράξη πολιτικής εκδίκησης".
via Associated Press

Ο φυγάς πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Γκρούεφσκι, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 9 ετών επειδή διέταξε παράνομα την κατεδάφιση το 2011 ενός συγκροτήματος κατοικιών και επιχειρήσεων αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων που άνηκε σε έναν πρώην πολιτικό του σύμμαχο, που έγινε αντίπαλος.

Το Ποινικό Δικαστήριο στα Σκόπια, διαπίστωσε ότι η κατεδάφιση ήταν μια «πράξη πολιτικής εκδίκησης» εναντίον του Tασάτ Τσανόσκι, πρώην ηγέτη του μικρού Κόμματος για το Ευρωπαϊκό Μέλλον (PEI), ο οποίος είχε εγκαταλείψει τον συντηρητικό κυβερνητικό συνασπισμό του Γκρούεφσκι και είχε ενταχθεί στην αντιπολίτευση .

Τρεις άλλοι πρώην αξιωματούχοι καταδικάστηκαν επίσης αργά την Παρασκευή. Ο Τόνι Τραϊκόφσκι, ο πρώην δήμαρχος του δήμου Γκάζι Μπάμπα, μιας από τις 10 γειτονιές που αποτελούν τα Σκόπια, και ένας πρώην δημοτικός αξιωματούχος καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 4 ετών, ενώ ο πρώην υπουργός Μεταφορών Μίλε Γιανακιέσκι καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση. Οι τρεις καταδικάστηκαν επίσης να πληρώσουν συνολικά 11 εκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση.

Τρεις άλλοι κατηγορούμενοι αξιωματούχοι αθωώθηκαν.

Αυτή είναι η τέταρτη καταδίκη του Γκρούεφσκι από τότε που αποχώρησε από την εξουσία το 2016 μετά από σχεδόν δέκα χρόνια.

Το 2018, καταδικάστηκε σε δύο χρόνια για παράνομη επιρροή στελεχών του υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με την αγορά ενός πολυτελούς θωρακισμένου αυτοκινήτου. Το 2020, καταδικάστηκε σε ενάμιση χρόνο φυλάκιση για ενορχήστρωση βίας κατά των πολιτικών του αντιπάλων το 2013. Τον Απρίλιο του 2022, καταδικάστηκε σε επτά χρόνια επειδή χρησιμοποίησε τα κεφάλαια του κόμματός του για να πλουτίσει.

Ο Γκρούεφσκι διέφυγε στην Ουγγαρία το 2018 πριν εκτελεστεί η πρώτη του ποινή. Έχει συγκρίνει τον εαυτό του σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τον Τζόζεφ K., τον κύριο χαρακτήρα του μυθιστορήματος του Φραντς Kάφκα «Η Δίκη» που καταδικάζεται και εκτελείται χωρίς να μάθει ποτέ γιατί κατηγορείται.

Σε βάρος του Γκρούεφσκι εκκρεμούν δύο ακόμη υποθέσεις για διαφθορά, εκλογικές παρατυπίες και κατάχρηση εξουσίας. Οι κατηγορίες προέρχονται από ένα σκάνδαλο υποκλοπών που ξέσπασε το 2015, όταν αποκαλύφθηκε ότι οι τηλεφωνικές συνομιλίες περισσότερων από 20.000 ατόμων είχαν καταγραφεί παράνομα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων πολιτικών, δικαστών, αστυνομικών, δημοσιογράφων και ξένων διπλωματών.

Το σκάνδαλο έριξε την κυβέρνηση του Γκρούεφσκι καθώςε έχασε τις επόμενες εκλογές του 2016 από τον Σοσιαλδημοκράτη Ζόραν Ζάεφ.

Δημοφιλή