ΔΙΕΘΝΕΣ
11/04/2019 15:13 EEST | Updated 11/04/2019 18:57 EEST

Ανετράπη από τον στρατό ο πρόεδρος του Σουδάν, Ομάρ αλ Μπασίρ

Κυβέρνηση πολιτικών ζητούν οι διαδηλωτές.

The Canadian Press

Ο πρόεδρος του Σουδάν, Ομάρ αλ Μπασίρ, που κυβέρνησε απολυταρχικά τη χώρα για 30 χρόνια, ανετράπη και συνελήφθη από τον στρατό σε πραξικόπημα την Πέμπτη- ωστόσο διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους, απαιτώντας οι ένοπλες δυνάμεις να δώσουν την εξουσία σε πολιτικούς. 

Η ανατροπή του 75χρονου Μπασίρ έλαβε χώρα μετά από μήνες διαδηλώσεων κατά της παραμονής του στην εξουσία. Σε διάγγελμα στην κρατική τηλεόραση, ο υπουργός Άμυνας, Αουάντ Μοχάμεντ Αχμέντ Ιμπν Αούφ, ανακοίνωσε μια περίοδο διετούς διακυβέρνησης από τον στρατό, που θα ακολουθηθεί από προεδρικές εκλογές. 

Όπως είπε, ο Μπασίρ κρατείται σε «ασφαλές μέρος»,και ένα στρατιωτικό συμβούλιο θα κυβερνά πλέον τη χώρα. Δεν είπε ποιος θα είναι επικεφαλής του. 

Ο Ιμπν Αούφ ανακοίνωσε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, κατάπαυση του πυρός σε όλη τη χώρα και αναστολή του Συντάγματος. Όπως είπε, ο εναέριος χώρος του Σουδάν θα έκλεινε για 24 ώρες, όπως και τα συνοριακά περάσματα, μέχρι νεωτέρας. 

Ο κύριος οργανωτής των διαδηλώσεων κατά του Μπασίρ, η Ένωση Σουδανών Επαγγεματιών, απέρριψε τα σχέδια του υπουργού, καλώντας τους διαδηλωτές να συνεχίσουν μια καθιστική διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Άμυνας που άρχισε το Σάββατο. 

Λίγο μετά, χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους του κεντρικού Χαρτούμ, με τη διάθεση να μετατρέπεται από τη χαρά για την αναμενόμενη αποχώρηση του Μπασίρ σε οργή για την ανακοίνωση του στρατού, δήλωσε μάρτυρας του Reuters. 

Σε βάρος του Μπασίρ είχαν απαγγελθεί κατηγορίες από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης και αντιμετωπίζει ένταλμα σύλληψης για κατηγορίες για γενοκτονία στο Νταρφούρ κατά τη διάρκεια εξέγερσης που άρχισε το 2003 και οδήγησε στους θανάτους 300.000 ανθρώπων. 

Sponsored Post