Σουηδία: Η χώρα που γίνεται το παράδειγμα προς αποφυγή για την αντιμετώπιση του κορονοϊού

Ο φόβος για ένα δεύτερο κύμα δεν φαίνεται να αλλάζει την στρατηγική των Σουηδών από φθινόπωρο.
JOHAN NILSSON via Getty Images

Η Σουηδία είναι μία από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου και καθώς τα έθνη άρχισαν να αντιμετωπίζουν την πανδημία του κοροναϊού στις αρχές του έτους, είναι γνωστό ότι οι Σουηδοί υιοθέτησαν μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση για τους πολίτες. Ενώ άλλα έθνη επέβαλαν γρήγορα lockdown, η Σουηδία επέτρεψε στους ανθρώπους να συνεχίσουν να ζουν όπως πριν.

Καταστήματα και εστιατόρια παρέμεναν ανοιχτά καθ′ όλη τη διάρκεια της πανδημία, ενώ το ίδιο ίσχυε και για τα σχολεία.

Παρόλα αυτά, η οικονομία της έχει πληγεί το ίδιο με τις υπόλοιπες χώρες. Και για αυτό, αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή, ιδίως για τις υπόλοιπες χώρες που βιάζονται να ανοίξουν τις επιχειρήσεις.

Η ανταποκρίτρια του CBS News, Ελίζαμπεθ Πάλμερ, πήγε στη Στοκχόλμη και διαπίστωσε ότι, παρά τα ανησυχητικά στατιστικά στοιχεία, οι περισσότεροι Σουηδοί εξακολουθούν να είναι χαλαροί ως προς την πανδημία.

Οι σουηδοί αξιωματούχοι υγείας πίστευαν ότι μερικά βασικά μέτρα , συμπεριλαμβανομένου του περιορισμού των συγκεντρώσεων σε 50 άτομα κατ ’ανώτατο όριο, θα μπορούσαν να ελέγξουν την εξάπλωση λοιμώξεων.

Ακόμη, η μάσκα στα πρόσωπα των πολιτών αγνοούνταν. Κάνοντας μια βόλτα στο μετρό της Στοκχόλμης, η Πάλμερ ήταν η μόνη στο τρένο που φορούσε μάσκα.

Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το μοντέλο που ακολούθησε η σκανδιναβική χώρα έχει κοστίσει ζωές. Μία από αυτές ανήκε στον 80χρονο πατέρα της Έλεν Γκλούκμαν, Ιαν, που μίλησε στην κάμερα του αμερικανικού δικτύου.

«Πίεζε το χέρι μου όταν του μιλούσα», περιέγραψε τη ζωή του πατέρα της στο νοσοκομείο. «Νομίζω ότι με άκουγε».

Όταν ο Ίαν διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό, το προσωπικό του γηροκομείο όπου ζούσε δεν τον έστειλε στο νοσοκομείο. Απλά σταμάτησε να παρακολουθεί το οξυγόνο του και του έδωσε μορφίνη. Πέθανε μέσα σε λίγες μέρες.

Συν τοις άλλοις, ανέφερε ότι οι αρχές στη Στοκχόλμη έδειξαν να αποφασίζουν από νωρίς ότι δεν πρόκειται να «θεραπεύσουν τόσους πολλούς ανθρώπους».

Είπε χωρίς δισταγμό ότι «είχε χάσει την πίστη της στην κυβέρνηση» και στις αρχές της δημόσιας υγείας της Σουηδίας που έχουν την άμεση ευθύνη για τους τόσους θανάτους.

Ευτυχώς, με την έναρξη του καλοκαιριού, τα καθημερινά κρούσματα έχουν μειωθεί. Από 100 την ημέρα έχουν πέσει σε λίγες δεκάδες. Ωστόσο, το καλοκαίρι τελειώνει σε 2 μήνες και οι αρχές ίσως θα πρέπει να αντιμετωπίσουν ξανά τις εικόνες που αντίκρισαν την περασμένη άνοιξη.

Όπως ανέφερε στην δημοσιογράφο πάντως, ο εθνικός διευθυντής δημόσιας υγείας Karin Tegmark Wisell, δύσκολα θα υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης.

Η Nele Brusselsaers, επιδημιολόγος στο παγκοσμίως γνωστό πανεπιστήμιο ιατρικής έρευνας Karolinska Institutet στη Στοκχόλμη εξηγεί πως εάν υπάρχει μια χώρα που πρέπει άμεσα να ανησυχεί για ένα δεύτερο κύμα τον φθινόπωρο, αυτή είναι η Σουηδία.

Τον περασμένο μήνα, ο πρωθυπουργός της Σουηδίας ανακοίνωσε έρευνα σχετικά με τον χειρισμό της επιδημίας του κοροναϊού από την κυβέρνηση, καθώς οι δημοσκοπήσεις άρχισαν να δείχνουν πτώση της εμπιστοσύνης του κοινού.

Δημοφιλή