Σουηδία: Φωτογράφος στο επίκεντρο σκανδάλου σεξουαλικής κακοποίησης «θώπευσε» την πριγκίπισσα- διάδοχο του θρόνου

Σουηδία: Φωτογράφος στο επίκεντρο σκανδάλου σεξουαλικής κακοποίησης «θώπευσε» την πριγκίπισσα- διάδοχο του θρόνου
Julian Parker via Getty Images

Ο Γάλλος φωτογράφος Ζαν Κλοντ Αρνό, που βρίσκεται στο επίκεντρο σκανδάλου σεξουαλικής κακοποίησης στη Σουηδική Ακαδημία- τον φορέα που απονέμει το Νόμπελ Λογοτεχνίας- κατηγορείται πως, μεταξύ άλλων, θώπευσε τη διάδοχο του σουηδικού θρόνου, πριγκίπισσα Βικτώρια.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, ο Αρνό αρνείται πως θώπευσε την πριγκίπισσα-διάδοχο σε εκδήλωση της Ακαδημίας το 2006, μετά από δημοσίευμα στην εφημερίδα Svenska Dagbladet που επικαλείται τρία άτομα τα οποία δηλώνουν αυτόπτες μάρτυρες. Σύμφωνα με τις αναφορές, ο Αρνό τη χάιδεψε χαμηλά στην πλάτη, πηγαίνοντας προς τα κάτω.

Ints Kalnins / Reuters

Μια μάρτυρας είπε πως μια από τις συνοδούς της πριγκίπισσας απομάκρυνε βίαια το χέρι του Αρνό. «Η γυναίκα βοηθός της- ήταν πραγματικά αξιοπρόσεκτο- όρμησε μπροστά και τον έσπρωξε μακριά» είπε η Έμπα Βιτ Μπράτστορμ στην εφημερίδα Expressen.

Η βασιλική οικογένεια δεν έχει σχολιάσει το συμβάν, αλλά έχει βγάλει μια γενική ανακοίνωση εκφράζοντας τη στήριξή της για την εκστρατεία/ κίνημα #MeToo.

Ο Αρνό, σύζυγος πρώην μέλους της Ακαδημίας (Καταρίνα Φρόστενσον), αντιμετωπίζει πολλές κατηγορίες σεξουαλικής παρενόχλησης/ κακοποίησης, τις οποίες αρνείται. Σημειώνεται πως το σκάνδαλο έχει προκαλέσει μια σειρά παραιτήσεων στην Ακαδημία, προκαλώντας αμφιβολίες σχετικά με το κατά πόσον θα απονεμηθεί όντως το βραβείο Νόμπελ αργότερα μέσα στο έτος, καθώς είναι έντονες οι επικρίσεις για τη στάση του οργανισμού στο θέμα.

Julian Parker via Getty Images

Τον περασμένο Νοέμβριο, στο πλαίσιο της εκστρατείας #MeToo, 18 γυναίκες τον κατήγγειλαν για σεξουαλικές επιθέσεις και παρενοχλήσεις. Αρκετά από τα φερόμενα περιστατικά αναφέρθηκε πως έλαβαν χώρα σε χώρους της ακαδημίας.

Στη συνέχεια, καταψηφίστηκε η απομάκρυνση της Φρόστενσον από τη 18μελή επιτροπή, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν τρεις παραιτήσεις (Κλας Όστεργκρεν, Κιελ Έσπμαρκ, Πίτερ Ένγκλουντ). Όπως υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα, από τεχνικής πλευράς δεν μπορούν να παραιτηθούν από τις θέσεις τους, οι οποίες είναι ισόβιες, αλλά μπορούν να σταματήσουν να συμμετέχουν στις δραστηριότητες της ακαδημίας. Λίγο μετά παραιτήθηκε και η επικεφαλής, Σάρα Ντάνιους, λέγοντας πως ήδη το Νόμπελ έχει επηρεαστεί βαθιά. Συνολικά έξι άτομα έχουν δηλώσει παραίτηση από την επιτροπή από τότε που έγιναν οι πρώτες καταγγελίες, με αποτέλεσμα να είναι έντονη η φημολογία περί αναβολής για το 2019.

Δημοφιλή