ΔΙΕΘΝΕΣ
28/01/2020 07:21 EET | Updated 28/01/2020 10:14 EET

Σούπα από νυχτερίδα, χιλιάδες νεκροί και μυστικά εμβόλια: Oλες οι θεωρίες συνωμοσίας για τον κοροναϊό

Και που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πιστέψουμε.

Carlos Garcia Rawlins / Reuters

Ο απολογισμός της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός στην Κίνα έχει ξεπεράσει τα 4.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα στο σύνολο της επικράτειας ενώ ο αριθμός των θυμάτων έχει πλέον φτάσει τα 106.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν στα χέρια τους οι Αρχές, οι περισσότεροι άνθρωποι που νόσησαν και δεν κατάφεραν να το ξεπεράσουν είναι μεσήλικες και ηλικιωμένοι.

Το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας και η Εθνική Επιτροπή Υγείας αποδέσμευσαν 60,33 δισεκ. γουάν (περίπου 7,85 δισεκ. ευρώ) για να βοηθήσουν στον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κοροναϊού, ανέφερε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του υπουργείου, την ώρα που η κυβέρνηση παρέτεινε τις διακοπές για το κινεζικό σεληνιακό Νέο Έτος και οι περισσότερες από τις μεγάλες επιχειρήσεις έκλεισαν ή συνέστησαν στο προσωπικό τους να εργάζεται από το σπίτι σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού.

Παρ′ όλα αυτά, πολλές από τις πληροφορίες που έχουν κυκλοφορήσει σχετικά με την εξάπλωση του ιού είναι ψευδείς και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Αντιθέτως έχουν ως μοναδικό στόχο την παραπληροφόρηση και την διασπορά του φόβου.

Η βρετανική έκδοση της HuffPost συγκέντρωσε μερικές από τις ειδήσεις αυτές. Ολες κυκλοφόρησαν και σύμφωνα με τις επισημάνσεις των ειδικών είναι ανυπόστατες.

-Η επιδημία του κοροναϊού είναι κατασκεύασμα μιας φαρμακευτικής εταιρείας με στόχο την πώληση ενός συγκεκριμένου εμβολίου

Πρόκειται για μια θεωρία συνωμοσίας με βάση την οποία ο ιός κυκλοφόρησε σκόπιμα από φαρμακευτικούς κύκλους προκειμένου να αναγκάσουν τους πολίτες να κάνουν το εμβόλιο.

Ενα από τα πιο χαρακτηριστικά tweets που κοινοποιήθηκε πολλάκις στα social media και αφορούσε το συγκεκριμένο θέμα ήταν αυτό του YouTuber, Τζόρνταν Σάθερ, ο οποίος την Τετάρτη χαρακτήρισε τον κοροναϊό ως μια «ασθένεια μανίας», συμπληρώνοντας πως «δεν είναι περίεργο που ενώ η αίτηση για το εμβόλιο του ιού κατατέθηκε το 2015, εγκρίθηκε τελικά το 2018;»

 

-112.000 έχουν πεθάνει και περισσότεροι από 2 εκατομμύρια έχουν μολυνθεί

Μια από τις πιο διαδεδομένες φήμες σχετικά με την εξάπλωση του ιού είναι αυτή με βάση την οποία η κινεζική κυβέρνηση αποκρύπτει τον πραγματικό αριθμό των ατόμων που έχουν χάσει την ζωή τους. Θεωρίες συνωμοσίας μάλιστα αναφέρουν πως πάνω από 100.000 ασθενείς έχουν πεθάνει.

Ο ραδιοφωνικός παραγωγός, Χαλ Τέρνερ, πρόσφατα κοινοποίησε στην ιστοσελίδα του έκθεση με βάση την οποία έχουν χάσει την ζωή τους 112.100 άτομα και άλλα 2,3 εκατομμύρια έχουν μολυνθεί.

Την ίδια έρευνα έχουν μοιραστεί δεκάδες πολίτες. Ο Τέρνερ βέβαια σε γενικές γραμμές στην χώρα του είναι γνωστός για την νεοναζιστική του ιδεολογία αλλά και για τις επιθέσεις που έχει υποκινήσει εναντίον μαύρων και μεταναστών.

Ο ιστότοπος South China Morning Post σχολίασε πως τον Νοέμβριο μια άλλη έκθεση που δημοσίευσε ο Χαλ σχετικά με υποθαλάσσια έκρηξη στη Νότια Κίνα,  επίσης ήταν ψευδής.

 

-Ο ιός εξαπλώθηκε καθώς πολλοί άνθρωποι έτρωγαν σούπα νυχτερίδας

Ο σχηματισμός του νέου αυτού στελέχους του κοροναϊού δεν έχει γίνει ακόμα απόλυτα κατανοητός από τους επιστήμονες, ωστόσο αυτό που μέχρι στιγμής γνωρίζουν είναι πως οι πρώτες εστίες μόλυνσης πιθανότατα εντοπίζονται σε μια αγορά στην πόλη Γουχάν.

Η Κίνα έχει αναστείλει το εμπόριο όλων των άγριων ζώων λόγω του φόβου πως η ιογενής ασθένεια μεταδόθηκε στους ανθρώπους από τα ζώα που πωλούνταν στην αγορά.

Το σενάριο πως ο κοροναϊός μεταδόθηκε από νυχτερίδες αποκάλυψαν επιστήμονες από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν. Εκεί ανέφεραν πως ο ταχέως μεταδιδόμενος ιός ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον ιό του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS) του 2003, ο οποίος οδήγησε στον θάνατο σχεδόν 800 άτομα και του Αναπνευστικού Συνδρόμου της Μέσης Ανατολής (MERS).

Ωστόσο με βάση τα φαρυγγικά και πρωκτικά επιχρίσματα, αλλά και τον αιματολογικό έλεγχο που έγινε σε επτά ασθενείς που νοσηλεύονται με τη νόσο στο Νοσοκομείο Jinyintan στη Γουχάν, οι επιστήμονες μπόρεσαν να αποκωδικοποιήσουν τη γενετική ακολουθία του κοροναϊού.

Στη συνέχεια μέσω μιας μεγάλης βάσης δεδομένων εξέτασαν όλους τους γνωστούς ιούς και βρήκαν αντιστοιχία κατά 96,2%, με ένα κοροναϊό που είναι γνωστό ότι επιβιώνει σε νυχτερίδες. Έτσι σύμφωνα με αυτά τα παραπάνω αποτελέσματα οι πρώτοι ασθενείς που προσβλήθηκαν στην αγορά του Γουχάν, κατανάλωσαν νυχτερίδες.

Η βρετανική ωστόσο έκδοση της HuffPost διαψεύδει κάτι τέτοιο.

 

-Η Κίνα σκάβει μαζικούς τάφους

Είναι μάλλον η πιο «αστεία» θεωρία συνωμοσίας που έχει διαδοθεί σχετικά με τον ιό το τελευταίο διάστημα. Την προηγούμενη εβδομάδα κυκλοφόρησε η είδηση πως στην Κίνα χτίζονται δύο τεράστια νοσοκομεία τα οποία θα φιλοξενήσουν αποκλειστικά ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον ιό. Οι εργασίες μάλιστα για το πρώτο θα ολοκληρώνονταν μέσα σε λίγες μέρες.

Οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στα social media έδωσαν σε πολλούς την αφορμή να μιλήσουν για την δημιουργία «μαζικών νεκροταφείων» για τους ασθενείς που έχασαν την ζωή τους από τον κοροναϊό. Προφανώς κάτι τέτοιο δεν ισχύει σε καμία περίπτωση.