ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
22/03/2019 18:15 EET

Σόιμπλε: Η Ελλάδα έπρεπε να είχε βγει για 10 χρόνια από την Ευρωζώνη. Ήμουν κοντά σε παραίτηση το 2015

Συνέντευξη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών στους Financial Times.

ASSOCIATED PRESS

Η Ελλάδα δεν έπρεπε να είχε εισέλθει ποτέ στην Ευρωζώνη εξαρχής, δηλώνει σε συνέντευξή του στους Financial Times ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε- προσθέτοντας πως, όταν εκδηλώθηκε αρχικά η κρίση χρέους, η χώρα μας θα έπρεπε να είχε πάρει ένα δεκαετές «τάιμ-άουτ» από την Ευρωζώνη, μια ιδέα την οποία είχε παρουσιάσει και στον πρώην ΥΠΟΙΚ, Γιοώργο Παπακωνσταντίνου.

«Του είπα πως πρέπει να μπορείτε να υποτιμήσετε το νόμισμά σας, δεν είστε ανταγωνιστικοί» λέει σχετικά, προσθέτοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνταν για την επιδιόρθωση της ελληνικής οικονομίας θα ήταν «δύσκολο να επιτευχθούν σε μια δημοκρατία», και για αυτόν τον λόγο θα χρειαζόταν να βρεθεί η Ελλάδα εκτός ευρώ για μια περίοδο. «Αλλά όλοι έλεγαν πως δεν υπήρχε περίπτωση να γίνει κάτι τέτοιο».

Ωστόσο, όπως σημειώνει, η ιδέα δεν εγκαταλείφθηκε, και ο ίδιος πίεσε για ένα προσωρινό Grexit το 2015- αλλά η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες απέρριψαν αυτή την επιλογή. Ο Σόιμπλε αποκαλύπτει πως σκέφτηκε να παραιτηθεί εξαιτίας του εν λόγω ζητήματος. «Το πρωί που ελήφθη η απόφαση, η Μέρκελ μου είπε, “θα συνεχίσεις;”. Αλλά αυτή ήταν μια από τις περιπτώσεις όπου ήμουν πολύ κοντά στο να παραιτηθώ».

Αναφερόμενος στις δυσκολίες της σχέσης του με τη Μέρκελ, είπε πως «υπήρξαν κάποιες πραγματικά άσχημες αντιπαραθέσεις, όπου και αυτή ήξερε πως ήμασταν στα όρια...πάντα έπρεπε να ζυγίζω αν θα έπρεπε να συμπλεύσω, ακόμα και γνωρίζοντας πως ήταν λάθος, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, ή αν θα έπρεπε να φύγω...δεν συμφωνούσαμε πάντα- αλλά ήμουν πάντα πιστός».

Sponsored Post