SolidarityNow: Δίπλα στους πιο ευάλωτους με νέες πρωτοβουλίες για τον COVID-19

Με ανανεωμένες τις δυνάμεις μας συνεχίζουμε να απαντάμε στις ανάγκες και στη διασφάλιση των δικαιωμάτων για όλους ανεξαιρέτως.
.
.
Copyright: SolidarityNow

Νέες λέξεις ήρθαν να κατακλύσουν και να εγκατασταθούν με τρόπο βίαιο, με το «έτσι θέλω» στην καθημερινότητά μας. Κορωνοϊός ή διεθνώς, COVID-19. Από θέμα επικαιρότητας στις «ειδήσεις από τον κόσμο», έγινε πραγματικότητα στις ζωές όλων μας ως κεντρική είδηση, αν όχι ως η μόνη είδηση, που μονοπώλησε -και θα μονοπωλήσει- τα δελτία ειδήσεων ως εθνικό-παγκόσμιο ζήτημα για τους επόμενους μήνες.

Ομολογουμένως, κανείς μας δεν περίμενε να πάρουν τα πράγματα αυτή την τροπή και να ακολουθήσουν τόσο ραγδαία οι εξελίξεις. Η ζωή μας, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ανατράπηκε. Η πανδημία ερήμωσε το δημόσιο χώρο και φτώχυνε το δημόσιο βίο. Αυτή η αναγκαστική, επιβληθείσα απομόνωση δεν είναι ευχάριστη αλλά είναι αναγκαία, μέχρι να καταφέρουμε να περιορίσουμε και να αναχαιτίσουμε τη μετάδοση του ιού ώστε να βοηθήσουμε να σωθούν όσες περισσότερες ανθρώπινες ζωές είναι δυνατόν. Αυτή η πρωτόγνωρη και ιδιότυπη καραντίνα μάς περιορίζει μέσα στους τοίχους του σπιτιού μας, μακριά από αγαπημένα πρόσωπα, φίλους και μας φέρνει αντιμέτωπους με τη μοναξιά, την συναισθηματική ένταση, το άγχος, το στρες, ακόμη και τη βία. Άνθρωποι χωρίς οικογένεια, ηλικιωμένοι, άρρωστοι, οικονομικά αδύναμοι, μητέρες – ή και πατέρες – που μεγαλώνουν μόνοι τα παιδιά τους, εργαζόμενοι που μένουν ξαφνικά χωρίς τη δουλειά τους, νιώθουν να χάνουν τον έλεγχο της ζωής τους. Παράλληλα, η σκόπιμη παραπληροφόρηση των fake news υποσκάπτει την εμπιστοσύνη μας στην επιστημονική γνώση, επιτείνοντας ακόμα περισσότερο την αγωνία με την οποία βιώνουμε αυτή τη δύσκολη πραγματικότητα.

Στο SolidarityNow παρακολουθούμε στενά, αλλά και με την απαραίτητη ψυχραιμία και εγρήγορση, τις εξελίξεις που σχετίζονται με την πανδημία στον πλανήτη, και στη χώρα μας ειδικότερα. Η περίοδος που διανύουμε, είναι γεμάτη προκλήσεις για όλους μας, για τους ωφελούμενους, τους εργαζόμενούς μας στο πεδίο, για όλους τους συνανθρώπους μας. Αναγνωρίζοντας το ρόλο μας στην ανακούφιση των αναγκών των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, μαθαίνουμε να αλλάζουμε και προσαρμοζόμαστε τάχιστα στη νέα κοινωνική συνθήκη που διαμορφώνεται γύρω μας. Με ανανεωμένες τις δυνάμεις μας συνεχίζουμε να απαντάμε στις ανάγκες και στη διασφάλιση των δικαιωμάτων για όλους ανεξαιρέτως. Μέσα από τα Κέντρα Αλληλεγγύης της οργάνωσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και σε όλα μας τα προγράμματα, υιοθετούμε καινούργιους, εναλλακτικούς τρόπους λειτουργίας για να είμαστε εξίσου αποτελεσματικοί – με προσωπικό ασφαλείας, με τηλε-εργασία και παροχή των υπηρεσιών μας με διαδικτυακές συνεδρίες, με ψηφιακές εκπαιδευτικές πλατφόρμες για «κατ’ οίκον» παράδοση μαθημάτων αλλά και με τη χρήση μιας σειράς άλλων μέσων και σύγχρονων εργαλείων που η τεχνολογία μας προσφέρει πια γενναιόδωρα, και καθιστά εφικτό αυτό που μέχρι χθες φάνταζε ανέφικτο.

Ψυχολογική υποστήριξη στους ανθρώπους «πρώτης γραμμής» από τα Κέντρα Αλληλεγγύης

.
.
Copyright: SolidarityNow

Μέσα, όμως, από την πρωτοφανή αυτή περιπέτεια που ζει ταυτόχρονα όλος ο κόσμος, αναδύεται ο ανθρωπισμός της αλληλεγγύης και της ευθύνης. Η σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία του δίνει μια νέα υπόσταση: διασυνδεδεμένοι με όλο τον κόσμο νιώθουμε ακόμη πιο βαθιά πως μετέχουμε στο πεπρωμένο ολόκληρης της ανθρωπότητας.

Κι εμείς στο SolidarityNow κάνουμε αυτό το «έξτρα μίλι», προσθέτοντας ένα μικρό κομμάτι σε αυτό το παγκόσμιο παζλ της συλλογικής προσπάθειας και της μοιρασμένης ευθύνης. Αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες των ανθρώπων γύρω μας, έτσι όπως αναδύονται μέσα από αυτή την κρίση, η ομάδα των ψυχολόγων μας στα Κέντρα Αλληλεγγύης, διεύρυνε το έργο της παρέχοντας δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη σε αυτούς που μάχονται αυτή τη στιγμή στην «πρώτη γραμμή» κατά του COVID-19 αλλά και σε όλους όσοι τώρα την έχουν περισσότερο ανάγκη: στο ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό των νοσοκομείων της χώρας που αγωνίζεται για την προάσπιση της δημόσιας υγείας, καθώς και σε συμπολίτες μας που βρίσκονται σε απομόνωση ή καραντίνα και βιώνουν έντονο στρες, άγχος ή φόβο.

Συνεργασία με pod.gr ή «σπάμε» το εμπόδιο της γλώσσας στην πληροφόρηση

.
.
Copyright: Giorgos Moutafis for SolidarityNow

Στο SolidarityNow, αναγνωρίζοντας την ευθύνη μας και την ανάγκη άμεσης ανταπόκρισης ώστε να καλυφθεί το πιθανό κενό στην πληροφόρηση και στην ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις που αφορούν στον κορωνοϊό, για τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και ασφάλειας αλλά και για να δώσουμε έναν τόνο δημιουργικότητας και αισιοδοξίας κατά τη δύσκολη περίοδο κοινωνικής απομόνωσης, ξεκινήσαμε, σε συνεργασία με το pod.gr, την πλατφόρμα των ελληνικών podcast, τη δημιουργία μιας σειράς φωνητικών άρθρων σύντομης διάρκειας -podcast- σε 5 διαφορετικές γλώσσες (Αραβικά, Φαρσί, Ούρντου, Αγγλικά, Γαλλικά). Βασικός μας στόχος είναι να «σπάσουμε» το εμπόδιο της γλώσσας και να διασφαλίσουμε για όλους όσοι δεν μιλούν τα ελληνικά, ίση και ισότιμη πρόσβαση στην ενημέρωση για την προστασία της υγείας τους – και κατά συνέπεια, για την προστασία της υγείας όλων.

Με τον τίτλο «FAQs for Migrants Spread the News, not the virus», δηλαδή, «Διαδώστε την Είδηση, Όχι τον Ιό», έχoυμε ήδη ξεκινήσει τη δημοσιοποίηση των podcasts. Με αυτό τον τρόπο αξιοποιούμε την τεχνογνωσία της ομάδας του pod.gr και τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών, και διαθέτουμε σε όλους χρηστικές πληροφορίες αλλά και προτάσεις για άλλα θέματα που σχετίζονται με τις συνέπειες που προκαλούνται εξαιτίας της πανδημίας. Οι χρήστες το μόνο που απαιτείται να έχουν είναι ένα κινητό τηλέφωνο και πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Στόχος μας μέσα από όλες αυτές τις διαφορετικές πρωτοβουλίες μας- και πολλές ακόμα που βρίσκονται στα σκαριά- είναι να προσφέρουμε τη δυνατότητα στους ανθρώπους να ενημερωθούν για το τί συμβαίνει, να λάβουν μέτρα προφύλαξης, αλλά και να μιλήσουν εμπιστευτικά για αυτά που τους βαραίνουν και τους απασχολούν. Ο δικός μας ρόλος, ως οργάνωση, είναι με τα μέσα που διαθέτουμε, αλλά και με αυτά που συνεχώς διευρύνουμε, να στηρίξουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους ανθρώπους που το έχουν πραγματικά ανάγκη.

Και σε στιγμές δυσκολίας, όταν όλοι χρειαζόμαστε εκείνη τη μικρή ικμάδα από φως και ελπίδα που θα μας σηκώσει από το έδαφος και θα μας ξαναδώσει δύναμη να συνεχίσουμε, ας κρατήσουμε τα λόγια της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου:

«Είναι απόλυτη ανάγκη τώρα, μέσα στο ζόφο της πανδημίας, η Πολιτεία και όλοι μας να περιβάλουμε με φροντίδα τους πιο αδύναμους, να ακούσουμε εκείνους που μας ζητούν βοήθεια, να μην αδιαφορήσουμε για τον πόνο τους. Σε λίγο καιρό, όταν πια θα έχουμε αφήσει πίσω μας αυτή τη δύσκολη εμπειρία, θα έχουμε ξαναχτίσει την κοινωνία στη βάση της ενσυναίσθησης, της φιλαλληλίας και της συνευθύνης».

――――――――――――――――-

Για περισσότερες Πληροφορίες

Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας: μπορείτε να επικοινωνείτε με την ομάδα των ψυχολόγων στέλνοντας μήνυμα/inbox στη σελίδα του Κέντρου Αλληλεγγύης Αθήνας στο Facebook, με email στο athens@solidaritynow.org και τηλεφωνικά στο 210 8220883 (10.00-13.00).

Κέντρο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης: μπορείτε να επικοινωνείτε με την ομάδα των ψυχολόγων, στέλνοντας μήνυμα στο thessaloniki@solidaritynow.org ή καλώντας στο 2310 501030.

Ακούστε τα Podcast!

Μπορείτε να ακούσετε τα podcasts από το κανάλι του SolidarityNow στο YouTube: https://www.youtube.com/playlist?list=PL3_NlSfsgtzR6_sOKGaN_HmFCTRhICPEi,

από την ιστοσελίδα της οργάνωσης, https://www.solidaritynow.org/podcasts/ και από το pod.gr, https://www.pod.gr/.

* Από το Μάιο 2019, το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας χρηματοδοτείται από το EEA and Norway Grants, με διαχειριστή της δωρεάς τους HumanRights360 και ΣΟΛ CROWE. Το ΚΑΑ υποστηρίζεται επίσης από το Δήμο Αθηναίων.

* Το Κέντρο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης λειτουργεί με τη χρηματοδοτική υποστήριξη του Open Society Foundations (OSF/OSIFE).

Δημοφιλή