SolidarityNow: μια Συζήτηση για τη Μετανάστευση και την Ενσωμάτωση

«Εάν παραδοθούμε στις δυνάμεις του σοβινισμού, της ξενοφοβίας και του εθνικισμού, οι ευρωπαϊκές δημοκρατικές αξίες θα χαθούν»
SolidarityNow: μια Συζήτηση για τη Μετανάστευση και την Ενσωμάτωση
SolidarityNow: μια Συζήτηση για τη Μετανάστευση και την Ενσωμάτωση
SolidarityNow

Στις 11 Οκτωβρίου, το SolidarityNow ήταν οικοδεσπότης μιας σημαντικής ενημερωτικής συνάντησης και μίας στοχευμένης, ουσιαστικής συζήτησης μεταξύ εκπροσώπων της Κοινωνίας των Πολιτών, σημαντικών θεσμικών φορέων, ΜΚΟ και δημοσιογράφων, με θέμα «Μετανάστευση και Ένταξη». Η συνάντηση αυτή διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Αθήνα, από τις 9 έως τις 11 Οκτωβρίου.

Στη συνάντηση που διοργάνωσε το SοlidarityNow, μίλησαν ο Πρόεδρος της οργάνωσης, Στέλιος Ζαββός, η Γενική Διευθύντρια, Αντιγόνη Λυμπεράκη, ενώ το λόγο πήρε η Διευθύντρια του Home Project, Σοφία Κουβελάκη. Τη συνάντηση τίμησε με την παρουσία του ο Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Philippe Leclerc. Τη συζήτηση συντόνισε ο Serge Shmemann, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των New York Times.

SolidarityNow: μια Συζήτηση για τη Μετανάστευση και την Ενσωμάτωση
SolidarityNow: μια Συζήτηση για τη Μετανάστευση και την Ενσωμάτωση
SolidarityNow

Η μετανάστευση είναι εδώ - στην Ελλάδα και στην Ευρώπη - για να μείνει. Κι αυτό ως αποτέλεσμα συγκρούσεων, καταπίεσης, θρησκευτικών, κοινωνικοπολιτικών, οικονομικών, περιβαλλοντικών ή άλλων αιτιών που βιώνουν οι λαοί. Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της κίνησης των μεταναστευτικών πληθυσμών καθώς αποτελεί το σταυροδρόμι όπου συναντιούνται η Μέση Ανατολή και η Αφρική με την πύλη εισόδου της Ευρώπης.

Πώς μπορούμε να στηρίξουμε την αποτελεσματική ένταξη των προσφύγων και των μεταναστών; Πώς μπορεί αυτή η πραγματική πρόκληση να αποτελέσει ευκαιρία για τις κοινωνίες υποδοχής; Πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ποικιλομορφία και να δημιουργήσουμε μια κατάσταση win-win για όλους;

Τα παραπάνω ζητήματα απασχόλησαν τους ομιλητές και τους συμμετέχοντες στην ειδική αυτή συνάντηση. Ζητήματα που άπτονται των εννοιών της ευθύνης, της αλληλεγγύης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ισότητας, του σεβασμού, των ανοιχτών κοινωνιών.

Την τρέχουσα κατάσταση στη χώρα περιέγραψε και με αριθμούς ο Πρόεδρος του ΔΣ του SolidarityNow, Στέλιος Ζαββός, υπογραμμίζοντας την ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφερόμενος στο ευρωπαϊκό ιδεώδες: «Με πάνω από 45.000 αφίξεις από την αρχή του 2019, η Ελλάδα έχει πιο αυξημένες ροές από την Ισπανία, την Ιταλία, τη Μάλτα και την Κύπρο μαζί. Σαν αποτέλεσμα, έχει δημιουργηθεί σοβαρός υπερπληθυσμός στο hotspot της Μόριας στη Λέσβο, όπου φιλοξενούνται πάνω από 12.000 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 1.000 ασυνόδευτων ανηλίκων, μετατρέποντάς το στο μεγαλύτερο κέντρο υποδοχής στην Ευρώπη».

O Πρόεδρος του ΔΣ του SolidarityNow, Στέλιος Ζαββός (τρίτος από αριστερά) δίπλα του η κ. Λυμπεράκη και ο Serge Shmemann, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των New York Times.
O Πρόεδρος του ΔΣ του SolidarityNow, Στέλιος Ζαββός (τρίτος από αριστερά) δίπλα του η κ. Λυμπεράκη και ο Serge Shmemann, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των New York Times.
SolidarityNow

Όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος της οργάνωσης: «Το σπουδαιότερο αυτή τη στιγμή για την Ευρώπη είναι να προφυλάξει τις ανθρωπιστικές της αξίες και να αναπτύξει επειγόντως εφαρμόσιμες πολιτικές για την ένταξη και την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπων και λαών. Εάν παραδοθούμε στις δυνάμεις του σοβινισμού, της ξενοφοβίας και του εθνικισμού, οι ευρωπαϊκές δημοκρατικές αξίες θα χαθούν. Η Ευρώπη πρέπει να μετατρέψει τη σημερινή μεταναστευτική κρίση σε μια ευκαιρία αντιμετώπισης των επιδεινούμενων δημογραφικών χαρακτηριστικών της και ανάπτυξης ενός μακροπρόθεσμου βιώσιμου σχεδίου για το μέλλον της, διατηρώντας τις ανθρωπιστικές της αξίες και παραμένοντας μια ανοιχτή κοινωνία».

Ο κος Ζαββός αναφέρθηκε στο έργο του SolidarityNow ως αρωγού στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία: «Από επιχειρησιακή άποψη, το SolidarityNow ανταποκρίνεται στην ανάγκη αύξησης της χωρητικότητας στέγασης στην ηπειρωτική χώρα, ενώ ταυτόχρονα, εστιάζουμε τις προσπάθειές μας στις υπηρεσίες εκπαίδευσης και απασχολησιμότητας για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, ως τα απαραίτητα βήματα στο δρόμο για την κοινωνική ένταξη και την αρμονική συνύπαρξη. Επειδή αυτές είναι οι επόμενες προκλήσεις στη διαδικασία υποστήριξης του οράματός μας για ανοικτές, χωρίς αποκλεισμούς και δίκαιες κοινωνίες».

Στρατηγική μας, η ένταξη

Αντιγόνη Λυμπεράκη
Αντιγόνη Λυμπεράκη
SolidarityNow

«Οι προσπάθειές μας δεν καθοδηγούνται από την επιθυμία να υποστηρίξουμε μόνο τους πρόσφυγες. Το έργο μας είναι αποτέλεσμα της βαθιά ριζωμένης πεποίθησής μας ότι οι ανοιχτές, χωρίς αποκλεισμούς κοινωνίες είναι καλύτερες για όλους», τόνισε η Αντιγόνη Λυμπεράκη, Γενική Διευθύντρια του SolidarityNow, προσδιορίζοντας τους λόγους των εντατικότερων μετακινήσεων πληθυσμών που συμβαίνουν τώρα και αναμένονται στο προσεχές μέλλον: τις δημογραφικές ανισορροπίες, τις γεωπολιτικές αναταραχές και την κλιματική αλλαγή.

«Το σημαντικό είναι να ανταποκριθούμε σε αυτή τη μεταναστευτική πραγματικότητα κατά τρόπο τέτοιο, ώστε να διατηρήσουμε και να μεγεθύνουμε τις θετικές επιπτώσεις της. Το SolidarityNow πραγματοποίησε τα πρώτα βήματα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης μέσω της υποστήριξης των προσπαθειών έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένης της παροχής στέγασης (σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες), της προστασίας των παιδιών μέσω παρέμβασης σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων (με συνεργάτη μας τη UNICEF) και της ανταπόκρισης σε βασικές ανάγκες με την προσφορά δωρεάν υπηρεσιών από τα Κέντρα Αλληλεγγύης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Από την αρχή, η στρατηγική μας ήταν να επικεντρωθούμε στην ένταξη, στην εκπαίδευση και την απασχόληση, στην οικοδόμηση δεσμών με τις τοπικές κοινότητες και στην ενδυνάμωση των ατόμων με δεξιότητες που απαιτούνται για να γίνουν και να νιώσουν αυτοδύναμοι και ενεργοί πολίτες. Πρόσφατα ήμασταν πολύ ευτυχείς που διαπιστώσαμε ότι η ένταξη αυτών των πληθυσμών κατέχει υψηλή θέση στην τρέχουσα πολιτική ατζέντα και ελπίζουμε ότι αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει. Στόχος μας στο SolidarityNow είναι να έχουμε πάντα νέες ιδέες, να τις δοκιμάζουμε και να τις εφαρμόζουμε πιο ολοκληρωμένα, μέσω συνεργασιών με άλλους δυναμικούς κοινωνικούς φορείς».

«Η κατάσταση είναι τεταμένη, μόνο όταν οι πολιτικές αποτυγχάνουν»

Ο Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Philippe Leclerc, παρών στη συνάντηση, αναφέρθηκε στον αυξημένο αριθμό προσφυγικών ροών στην Ελλάδα αυτό το χρόνο, επισημαίνοντας την επιτακτική ανάγκη να επικρατήσει το αφήγημα της αλληλεγγύης.

Philippe Leclerc
Philippe Leclerc
SolidarityNow

«Αν και μερικές φορές μπορεί να έχουμε προβλήματα με τον τρόπο διαχείρισης των πραγμάτων, συνολικά με τη βοήθεια των δήμων και των φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών, ωφελήθηκαν τόσο οι κοινότητες υποδοχής όσο και οι νεοαφιχθέντες. Η κατάσταση είναι τεταμένη μόνο όταν οι πολιτικές αποτυγχάνουν, όπως στη Μόρια της Λέσβου και στα άλλα ελληνικά νησιά. Οποιοσδήποτε θα επηρεαζόταν από αυτές τις καταστάσεις». Ο Philippe Leclerc παρατήρησε πολύ εύστοχα ότι: «Οι λέξεις μετράνε. Αν το συναίσθημα είναι ότι υπάρχει εισβολή, οι άνθρωποι νιώθουν ότι πρέπει να αντιμετωπίσουν έναν κίνδυνο. Υπάρχουν λύσεις και αυτό είναι που πρέπει να αναδείξουμε. Πρέπει να δείξουμε ότι η μετανάστευση μπορεί να αντιμετωπιστεί, οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν μαζί ακόμα και στην Ελλάδα όπου τα πράγματα είναι δύσκολα.

Η Ευρώπη έχει σημαντική ευθύνη. Πρέπει να δείξουμε ευθύνη, αλληλεγγύη και ελπίδα για να αλλάξουμε τη νοοτροπία των ανθρώπων. Οι περισσότεροι πρόσφυγες ζουν εκτός Ευρώπης -πρέπει να ξεπεράσουμε τις ευρωκεντρικές μας απόψεις. Τα κράτη έχουν υποχρεώσεις στις οποίες πρέπει να υπακούν».

Δημοφιλή