ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
25/08/2018 14:34 EEST

Σολτς: Η Ελλάδα μπορεί να χαράσσει αυτόνομα την οικονομική της πορεία, μα οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται

Joachim Herrmann / Reuters

«Pacta sunt servanda» (οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται) δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, σε συνέντευξή του στα «Νέα», ερωτηθείς για το ποια θα είναι η αντίδραση των πιστωτών της Ελλάδας αν η σημερινή ή η επόμενη κυβέρνηση δεν τηρήσει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, αναφέροντας επίσης «δεν συμμετέχω σε τέτοιες εικασίες» ως απάντηση στην ερώτηση για το ενδεχόμενο μη εφαρμογής της μείωσης των συντάξεων από τον Ιανουάριο του 2019.

«Η Ελλάδα μπορεί πλέον αυτόνομα να χαράσσει την οικονομική της πορεία. Είναι μια πραγματική επιτυχία» είπε ο κ. Σολτς. «Οι Έλληνες έχουν τώρα την ευκαιρία με μια συνετή και φερέγγυα δημοσιονομική και οικονομική πολιτική να αναθερμάνουν την οικονομία».

Θεωρεί ως σημαντικές προϋποθέσεις για την προσέλκυση επενδύσεων την σταθερότητα στα δημόσια οικονομικά, την αξιοπιστία του συστήματος απονομής δικαιοσύνης και τις καλές υποδομές, σημειώνοντας ότι «όλα αυτά τα σημεία αναφέρονται στοχευμένα στο αναπτυξιακό πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης. Εάν το εφαρμόσει με συνέπεια, η χώρα θα προχωρήσει μπροστά».

Ο κ. Σόλτς τονίζει την αναγκαιότητα μείωσης του μεριδίου των τραπεζών στα κόκκινα δάνεια, σημειώνοντας ότι έχουν δημιουργηθεί οι απαραίτητοι μηχανισμοί επιτήρησης, ενώ η προσπάθεια μπορει να συνεπικουρηθεί από αποτελεσματικό σύστημα απονομής δικαιοσύνης και σοβαρό πτωχευτικό Δίκαιο.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

Sponsored Post